close

Juriu

Irina-Margareta Nistor

Irina-Margareta Nistor

Critic de film, comentator radio, TV și presă scrisă, traducător

Născută la 26 martie 1957, în Bucureşti, Irina –Margareta Nistor în 1980, este absolventă de franceză – engleză, a Universității din Capitală, cu  lucrarea de diplomă, „Cocteau şi Poezia cinematografică”. Din acelaşi an, începe să traducă, la Cinemateca Română și să lucreze la Televiziune, unde subtitrează peste 500 de pelicule, este redactor şi apoi realizator al emisiunilor: ”Video-Ghid”, “Serialul Serialelor” şi “Ecranul”, „Film Puzzle”(pentru TVR2) sau „Lexicon cinematografic” „ Universul desenului animat” ori „De la benzi desenate la fotograme animate”, la TVR. Dublează, pe video, peste 5000 de filme între 1985-1996, (despre care Ilinca Călugăreanu face un documentar selecționat, la Sundance, în 2015: „Chuck Norris versus Comunism”). 

Concepe o serie de cine-documente “Istoria se repetă”despre anii 1957, 1958,1959, face un portret Toma Caragiu, și două despre D.I.Suchianu, plus un film studiu despre “Impactul serialului Dallas asupra românilor”. Ia  interviuri  unor mari cineaști și ambasadori. Comentează, în direct, premiile “César”, decernările de la Cannes, Palme d’Or-ului lui Cristian Mungiu, precum şi Oscarurile, BAFTA, EMMY…

Filmează festivalurile de la Karlovy-Vary, Reims, Stockholm  Montreux, comentează pentru radio, TV și presa scrisă de la Cannes, Berlin, Namur, Tokio, San Sebastian, Chișinău, Montreal, Londra, Roma, Veneția etc.

În 1995 este membru în juriul Festivalului DaKino şi în 1996 director artistic la Festivalul de la Costineşti. Din 2002 este în juriul de preselecţie al Festivalului Internaţional de Film DaKino și din 2007 la Anonimul. E curator la festivaluri de film românesc la Bordeaux și de 9 ediții în Canada.  Este membră în diverse jurii la Festivalurile din țară și străinătate, prezintă pelicule și susține sesiuni de Q &A.      

De peste 12 ani concepe și moderează emisiunea radio săptămânală  „Vocea filmelor”, Din ianuarie 2013, are rubrică de cinema la „’Neața cu Răzvan și Dani”! 

În 2006, publică o carte despre mentorul ei, ilustrul critic român de cinema, sub titlul „Magistrul — Povestea bis a maestrului D.I. Suchianu”. 

Din 2012 este Directorul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film de la București, o replică a celui de la Londra.  
 
 


Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes