close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Atelierul de șanse Orange Digital Center



| Organizator:
    
| Sectiune:
    Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor
| Problema de fond
    Proiectul are ca scop sprijinirea persoanelor din categorii vulnerabile pentru a dobândi competențe digitale. Astfel, adaptarea la schimbările aduse de tehnologiile emergente (AI, automatizare, IoT) se va face mai ușor, cu beneficii pe plan profesional dar și la nivel social. S-a urmărit dezvoltarea de abilități digitale de bază, pentru cel puțin 1500 de persoane, iar pentru alte min. 300 s-a dorit crearea de competențe digitale complexe, prin perfecționare și recalificare. Pentru integrarea pe piața muncii s-au organizat sesiuni în care cursanții au interacționat cu angajatori sau experți HR.



| Acoperire
    Fundația Orange, Nod Makerspace, Fundația Leaders, Digital Stack

| Rezumat
    Cifrele arată că mai puțin de 30% din populația României are competențe minime de folosire a instrumentelor digitale. Milioane de români au dificultăți în a rezolva probleme uzuale ( ex. plata facturilor de pe smartphone), nu știu să folosească Basic Office, nu pot crea conținut și nu știu să folosească internetul. Din acest motiv, riscul de excluziune crește, nu poată accesa joburi tehnologizate iar pe termen lung va fi tot mai dificilă armonizarea cu nevoile de pe piața muncii. Rata analfabetismului digital și criza de forță de muncă reprezintă o realitate pentru care acest proiect își propune să ofere soluții accesibile tuturor. În plus, nici sistemul educațional românesc nu este foarte corelat cu nevoile angajatorilor iar formarea, mai ales în sectorul IT, presupune costuri mari pe care potențialii angajați nu și le permit.

| Date beneficiari direcţi
    Raportul de sexe a fost unul echilibrat cu 418 bărbați, 550 femei, din categoria de vârstă 18 -50 ani.
În plus la cursuri au fost prezenți și 392 minori (sub 18 ani ) și 29 de persoane de peste 50 de ani.
672 persoane au participat la cursurile de scurtă durată (aprox. 2 ore) fără să își declare vârsta sau sexul.
Din cele 2032 de persoane care au beneficiat de cursurile Orange Digital Center, 50 % fac parte din categoria NEETS ( persoane fără job, care nu primesc educație sau formare) minori din medii dezavantajate sau persoane cu dizabilități și 150 de studenți), 25% aveau un loc un loc de muncă dar căutau să își îmbunătățească abilitățile digitale și 25% persoane fără venituri sau cu venituri mici, femei marginalizate, sau provenind din diferite medii.


| Activitati
    Activitățile din proiect au fost structurate pe 2 paliere:
Orange Digital Center learning HUB: cursuri de alfabetizare digitală, coding school, specializare în programare și sesiuni de orientare și dezvoltare în carieră ( derulate alături de partenerii Fundația Leaders și Digital Stack)
Solidarity FabLab: cursuri practice de formare profesională vocațională, activități de incluziune digitală pentru persoanele cu deficiențe de vedere și auz, sesiuni de orientare și de dezvoltare a carierei sub îndrumarea unor experți în HR) alături de partenerii Nod Makerspace, Asoc. Dezvoltare Urbană)
În perioada ianuarie-aprilie 2023, Fundația Orange a lucrat la designul și organizarea spațiului pentru cursurile din Orange Digital Center, în incinta Hub-ului creativ Nod Makerspace. În paralel a fost creat și spațiul on-line www.orangedigitalcenter.ro. Selecția beneficiarilor, pentru fiecare curs în parte s-a realizat împreună cu partenerii proiectului: Fundația Leaders, Nod Makerspace, Digital Stack si Asoc. Dezvoltare Urbană.
Prioritate au avut tinerii fără loc de muncă, șomerii, mamele singure, persoanele din medii defavorizate sau cu venituri mici. Sesiunile de formare s-au derulat în perioada mai – decembrie 2023 iar în ultimele 2 luni de proiect cursantii au participat la sesiuni de orientare în carieră (întocmire CV, profil LinkedIN, mentorat și consiliere HR).


| Despre voluntari
    La finalul primului an de implementare 2.032 de persoane, de la minori până la persoane de peste 50 de ani au participat la cel puțin un curs de formare, în Orange Digital Center. Dincolo de faptul că aceste persoane au dobândit competențe digitale și practice, în diferite sfere de activitate, comunitatea construită în jurul Orange Digital Center și interacțiunea directă cu traineri, specialiști HR sau antreprenori a reprezentat un plus pentru fiecare cursant. Din total, 1.650 de oameni au participat la cursuri de scurtă durată (de la 2 ore până la 8 ore), respectiv alfabetizare digitală, iar 350 de persoane au participat la cursuri de reconversie profesională (de lungă durată - până la 80 de ore), de îmbunătățire a calificărilor în domeniul IT sau alt domeniu vocațional (meserii ale prezentului tehnologizat – debitare laser, mașini cu comandă numerică etc). Pentru o bună realizare a obiectivelor proiectului, respectiv crearea de șanse pentru viitor, au fost implicați peste 20 de traineri profesioniști, cu multă experiență în predare, care au susținut prezentări și sesiuni practice, aplicate pe modulele predate.
Cea mai mare realizare înregistrată în proiect, până în prezent, este faptul că 64 de persoane și-au găsit deja un nou loc de muncă, în domeniile în care s-au specializat în cadrul Orange Digital Center. Astfel, misiunea proiectului începe să prindă contur iar cifrele sunt în continuă actualizare.
LEI


| Rezultatele proiectului
    Pentru dotarea spațiilor de training s-au achiziționat 50 de laptopuri pe care au fost instalate softuri licențiate și instrumente de programare. Spațiul pus la dispoziție de partenerul Nod Makerspace a fost reorganizat cu elemente de brand design, a fost achiziționat mobilier nou, s-au instalat tehnologii moderne, kituri robotice, video-proiectoare, tablă interactivă etc. Ateliere de practică au un spațiu dedicat, cu unelte și utilaje pentru debitare lemn, confecții metalice, tăiere cu laser sau imprimante 3 D.


| Parteneri
    Un “Atelier de Șanse” pentru toate persoanele vulnerabile care vor să se dezvolte profesional, prin educație digitală. Un Hub cu peste 35 de cursuri oferite gratuit de Fundația Orange, atent gândite de experți, cu traineri profesioniști, într-un spațiu prietenos, cu acces la tehnologii moderne.
Proiectul Orange Digital Center a plecat de la nevoia de educație digitală resimțită în România, în contextul în care mai puțin de 30% dintre români au competențe digitale de bază (DESI Index 2022). În plus, doar 2,8% dintre angajații români lucrează în sectorul IT&C, un domeniu în expansiune, dar cu mare deficit de forță de muncă. România duce lipsă de specialiști, însă programele de formare/reconversie profesională sunt scumpe și greu accesibile.
”Atelierul de șanse” și-a deschis porțile pentru persoane aflate în situații vulnerabile (șomeri, studenți, mame singure) sau cele cu venituri mici, care își doresc un loc de muncă sau un job mai bine plătit.
Sesiunile de formare se adresează atât începătorilor cât și celor deja inițiați în IT iar la final cursanții beneficiază și de sesiuni de orientare în carieră pentru o mai bună incluziune pe piața muncii. Obiectivul proiectului a fost formarea a cel puțin 1.500 de persoane, din medii și vârste diferite. La finalul lui 2023, cererea a depășit estimările, cu rezultate de peste 2.000 de cursanți și peste 60 de persoane care și-au găsit un nou loc de muncă. Activitatea are două componente: specializare în domenii digitale și IT (WebDesign, Data analytics, Robotics, Programare) și formare în meserii care au componentă tehnologică, sub umbrela Solidarity FabLab (tâmplărire cu debitare laser, sudură, electronică, croitorie)."Atelierul de Șanse" reintegrează pe piața muncii persoanele vulnerabile, prind dobândirea de abilități digitale


| Despre organizator
    

| Website proiect
    



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes