close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sansa pentru Copil



| Organizator:
    Asociatia Hraniti Copiii
| Categorie:
    Durabilitate
| Problema de fond
    Proiectul este un raspuns la problemele cu care s-au confruntat familiile in dificultate socio economica,care au solicitat sprijin pentru a-si mentine copilul in familie: cresterea gradului de saracie a populatiei, deteriorarea starii de sanatate a copiilor si familiilor,urmare a crizei prin; reducerea salariilor , cresterea preturilor, insufucienta serviciilor sociale primare si de prevenire a situatiilor de criza la nivelul sector 2, insuficienta personalului calificat la nivelul autoritatii locale, cresterea somajului, deteriorarea starii de sanatate a copiilor si familiilor,saracia,bolile cornice, incurabile,abandonul scolar, familial,lipsa actelor de identitate, violenta domestica, deteriorarea mediului familial ,alcoolismul, copii ramasi in grija bunicilor sau a altor rude ( parintii plecati la munca in strainatate).

| Scopul proiectului
    Scopul : imbunatatirea calitatii vietii copiilor si familiilor in dificultate socio-economica
Obiective:
- reducerea decalajului de cunostinte a copiilor prin sustinerea activitatilor in cele 9 centre de zi pentru copiii din sect. 2
- prevenirea deteriorarii mediului familial si a dependentei de servicii sociale
- Cresterea nivelului de implicare a membrilor comunitatii atat prin informarea membrilor sai, cat si prin responsabilizarea acestora, inclusiv a beneficiarilor si familiilor lor;
- Imbunatatirea calitatii vietii persoanelor varstnice prin activitati de socializare intergeneratii.


Sansa pentru Copil Sansa pentru Copil Sansa pentru Copil

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
     Programul a avut ca scop atat imbunatatirea calitatii vietii copiilor si familiilor in risc de marginalizare si excluziune sociala, ameliorarea conditiilor de viata a familiilor ai caror membrii sufera de boli cronice, incurabile sau se afla in faze terminale cat si facilitarea accesului la educatie a copiilor pentru cresterea performantelor scolare si reducerea decalajului de cunostinte si informatii ( urmare a saraciei), dar si imbunatatirea calitatii vietii persoanelor varstnice prin organizarea de activitati de socializare intergeneratii).
Familiile au beneficiat de asistenta sociala, psihologica, medicala, juridica, consiliere pentru integrare pe piata muncii, inscriere la medicul de familie, interventie de urgenta, ajutor material şi financiar pentru depăşirea situaţiilor de criza si de sesiuni de informare in cadrul programului “Academia parintilor” in domeniile:
- educatie moral-civica (drepturile copilului, legislatie, mediul familial si dezvoltarea copilului);
- educatie pentru sanatate (ingrijirea si dezvoltarea copilului, accesul la serviciile de sanatate, etc.),
-relatii interpersonale (informarea parintilor privind protejarea copiilor impotriva abuzului, neglijarii, precum si sanctiunile prevazute de lege privind violenta domestica).
Copiii au beneficiat de asistenta educativa in cele 9 centre de zi din Bucuresti sectorul 2, ( asigurarea suplimentului nutritiv zilnic; asistenta psiho-educativa, ajutor la efectuarea temelor; terapie ocupationala pentru formarea si dezvoltarea abilitatilor scolare; participarea la concursuri de cunostinte generale, sport,dans,competitii si expozitii de desene, pictura; cursuri de engleza, informatica, chineza, araba, arta teatrala, cursuri de karate, tenis de masa, organizarea de expozitii tematice etc).



| Date beneficiari
    Beneficiarii directi au fost implicati in procesul de evaluare a nevoilor si stabilirea obiectivelor specifice - in intocmirea/reevaluarea planurilor individualizate de servicii, precum si a programelor personalizate de interventie.
Copiii au participat la toate activitatile de lucru manual - handmade-uri - au confectionat felicitari, martisoare, ornamente specifice sarbatorilor de Paste, Craciun, ornamente origami etc - toate fiind expuse la diverse competitii si targuri cu specific.
Parintii au facut voluntariat in centre (ajutand la curatenie, la pregatirea mesei, dar si la supravegherea si pregatirea lectiilor pentru a doua zi).
Personalul centrelor de zi a facut toate demersurile pentru a stabili relatii de colaborare activa si parteneriat cu familiile copiilor din centrele de zi, precum stabilirea unei bune relatii copil-parinte.


| Rezultatele proiectului
    - Prevenirea abandonului scolar a 1025 copii;
- Prevenirea abandonului scolar si familial pentru 225 copii prin 9 centre de zi;
- 60 de copii au fost premiati la sfarsitul anului scolar;
- 174 de copii au beneficiat zilnic de servirea unui supliment nutritiv;
- Frecventa scolara de 98%;
- 1200 beneficiari au primit ajutor material;
- 160 de adulti au fost indrumati si consiliati in vederea integrarii pe piata muncii;
- 19 parinti s-au angajat;
- 180 copii au beneficiat de asistenta psiho-pedagogică (pregătirea temelor, consiliere psihologica);
-180 copii au dobandit cunoştinţe de igiena corespunzătoare vârstei lor;
- ¼ din copii au dobândit cunoştinţe de utilizare a computerului, engleza, chineza, araba;
- 80 familii au participat la programul Academia Părinţilor
- 50 familii au depăşit situaţiile de criza si si-au imbunatatit capacitatatea de autosustinere;;
- 30 de părinţi au sprijinit activităţile centrelor;
- 10 voluntari au sprijinit activitatile centrelor.
- 10 profesori si-au imbunatatit metoda de predare si relatia cu parintii/copiii;
- Participarea copiilor la spectacole, expozitii organizate cu diferite ocazii (8 Martie, Paste, Ziua Copilului, Craciun);
- consilierea a 300 de familii in domeniul relatiilor intrafamiliale;
- A crescut capacitatea de relationare a membrilor comunitatii cu institutiile locale (Primarie, Politie, Biserica, Scoala);
-Stabilirea de relatii de parteneriat cu organizatii ce ofera servicii complementare de asistenta;
-Functionarea a 9 centre de zi.



| Argument
    Programul a inceput in anul 2001 si a venit in sprijinul familiilor defavorizate adaptandu-se permanent nevoilor beneficiarilor, cerintelor autoritatilor si legislatiei in domeniu, dezvoltandu-si serviciile de la an la an, inclusiv cresterea numarului centrelor de zi. Beneficiarii au participat la program o perioada determinata, evitandu-se astfel aparitia fenomenului de dependenta pe de o parte, iar pe de alta parte de a da posibilitatea potentialilor beneficiari de a se inscrie in program. Metodologia si instrumentele de lucru realizate au fost utilizate in comunitati rurale cu succes. Rezultatele obtinute in cei 13 ani de activitate atat la nivelul beneficiarilor, cat si la modul de implicare a autoritatilor locale, consolidarea parteneriatului public-privat, recunoasterea meritului asociatiei atat de catre beneficiari cat si de catre autoritatile locale ne determina sa spunem, ca proiectul este un model de interventie bine adaptat la realitate, un model de solidaritate umana si implicare sociala, un model bun de replicat in alte comunitati. Rezultatele obtinute ne-au ajutat sa gasim alti sponsori si finatatori, dar si sa-i mentinem pe cei cu care am inceput proiectul. In acest moment avem partial asigurata finantarea pentru anul 2014.

| Bugetul proiectului (in RON)
    743000

| Parteneri
    DGASPC Sector 2 si Primaria Sector 2 - Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice - Colegiul Tehnic Traian - Compania Philip Morris Romania SRL - Fundatia United Way Romania - SC Advantage Software Factory SRL - Cetelem IFN SA Romania - Unicredit Leasing Corporation IFN SA - Loteria Ramana - Hifsverein Nymphenburg e. V. – Germania

| Website-ul proiectului
    - www.hraniticopiii.wordpress.com, www.facebook.com/AsociatiaHranitiCopiii





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes