close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Taking Farmers out of Poverty Through Economic Development



| Organizator:
    Fundatia World Vision Romania
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    In 2007, la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, peste 45% din populatia de 22 milioane de cateteni ai Romaniei erau gospodarii; 40% din populatie lucra in agricultura (Eurostat); peste 70% din populatia saraca din Romania era in mediul rural (Banca Mondiala); 70% din gospodariile rurale practicau o agricultura de subzistenta (Centrul pentru Politici de Subzistenta). Micii fermieri din mediul rural practicau agricultura de subzistenta (metode invechite, unelte rudimentare, suprafete mici de teren) le lipsea spiritul antreprenorial, erau reticenti la asociere si incapabili sa acceseze piata sau informatii de pe piata. Proiectul agricol de dezvoltare economica si sociala a fost necesar pentru a imbunatati viata membrilor comunitatii si a copiilor, oferind acces la educatie de calitate, hrana imbunatatita si oportunitati de dezvoltare.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului de dezvoltare economica a fost instruirea micilor fermieri prin livrarea de informatii si de consultanta pentru a lucra cu success in noul mediu economic de piata. Cunostintele practice predate beneficiarilor au urmarit: cresterea sanselor de success in devoltarea activitatilor generatoare de profit la nivelul gospodariilor rurale, formarea de ONG-uri functionale bazate pe interesul si nevoia oamenilor, cresterea numarului de fermieri din cele cinci comune care au accesat fonduri Europene si posibilitatea asociatiilor infiintate de a se sustine si dezvolta singure.

Taking Farmers out of Poverty Through Economic Development Taking Farmers out of Poverty Through Economic Development Taking Farmers out of Poverty Through Economic Development

| Aria geografica
    Judetul Iasi, comunele Aroneanu, Ceplenita, Vladeni, Golaesti, Costuleni

| Rezumat
    Proiectul ‘Taking Farmers out of Poverty Through Economic Development” s-a derulat in perioada octombrie 2007 - septembrie 2012 in cinci comune din judetul Iasi: Aroneanu, Ceplenita, Costuleni, Golaesti si Vladeni. Scopul proiectului a fost de a imbunatati standardele de trai ale populatiei rurale prin intermediul agriculturii, a dezvoltarii antreprenoriale si prin infiintarea Asociatiilor Agricole. Beneficiarii, 400 de fermieri din cele cinci comune si familiile acestora (aproximativ 500 de copii) au acum sanse sporite la un viitor mai bun. Principalele obiective vizate au fost imbunatatirea standardelor de viata ale populatiei din mediul rural prin organizarea cursurilor de consultanta si instruire in agricultura, incurajarea fermierilor sa se organizeze in asociatii agricole si infiintarea de centre de instruire locala. In urma implementarii proiectului 293 de fermieri au absolvit cursuri de pomicultura, viticultura, legumicultura, apicultura, cresterea animalelor si au dobandit competente antrepenoriale; 100 de fermieri au invatat pasii necesari pentru infiintarea unei asociatii cu statut juridic; au fost infiintate 9 asociatii agricole; 36 de fermieri au participat la expozitii si targuri de produse traditionale atat in Romania (Iasi, Bucuresti, Timisoara) cat si in alte tari (Franta, Slovacia, Bosnia); au fost atestate produse traditionale romanesti in cadrul Asociatiei Pomiviticole Hilita si alte zece produse au fost depuse spre atestare. Fermierii au participat la cursuri de scriere de proiecte: 150 de membri ai noilor asociatii infiintate au accesat fonduri prin Planul National de Dezvoltare Rurala, masurile 141 si 112 valoarea totala a fondurilor accesate pentru perioada 2009 – 2013 fiind de peste 1.3 milioane Euro.

| Date beneficiari
    Activitatea fermierilor a contribuit decisiv la conturarea unei strategii centrata pe nevoi concrete. De la inceputul proiectului si pana la final, fermierii au demonstrat o schimbare de atitudine si de comportament datorat procesului continuu de formare: au devenit increzatori in initiativele proprii, au apelat la institutiile judetene, au interactionat cu specialisti din domeniu, au negociat preturi de vanzare, au colaborat permanent unii cu altii; sub numele asociatiei de care apartin au devenit cunoscuti pe piata pentru produsele oferite si au participat la diferite evenimente avand o mai buna reprezentare in relatie cu alte companii si institutii (potentiali comparatori), au obtinut atragerea de fonduri europene si de subventii iar unii dintre beneficiari au pus bazele unor mici afaceri, cum ar fi centrul de procesare a fructelor.

| Rezultatele proiectului
    Conform evaluarii de impact realizata la finalul proiectului, in judetul Iasi, din totalul fermierilor care au accesat fonduri europene, 15% provin din cele cinci comune implicate in proiect; din 2008 pana in 2012, 150 de fermieri au accesat 1.300.000 Eur prin masura 141 – sprijinirea fermelor de semi-subzistenta (1500 Euro pe an, timp de cinci ani, in suma totala de 7500 de euro), si 112 instalarea tinerilor fermieri
Asociatia Hilita din Costuleni ai carei membrii au fost neincrezatori ca vor vinde produsele, s-a remarcat ca bun exemplu pentru comunitatile vecine. Astfel, a infiintat un centru de procesare al fructelor, a reusit sa acrediteze trei produse traditionale (gemul, compotul si dulceata de Hilita) si sa creeze si o baza de date cu clienti. Totodata, Fundatia Romano-Americana finanteaza in prezent Asociatia cu 50000 de dolari pentru cresterea productiei de produse traditionale realizate.
Din cele 9 Asociatii Agricole infiintate, 3 fac parte acum Grupul de Actiune Locala “Stefan cel Mare” prin intermediul caruia vor putea sa acceseze in continuare fonduri europene, fapt ce reprezinta elementul de sustenabilitate al proiectului agricol.
Componenta sociala a proiectului a fost implinita prin faptul ca beneficiarii au fost sprijinitii prin donarea de produse si bunuri in natura (curcani, porci, utilaje, seminte, pomi fructiferi) imbunatatind viata familiei si a copiilor. Prin activitati comerciale si de productie proprii, parintii au generat venituri cash, pe timp de iarna, oferind copiilor o hrana mai buna, acces la educatie si un nivel de trai mai bun.


| Bugetul proiectului (in RON)
    840873

| Parteneri
    Directia Directia Agricola de Dezvoltare Rurala Iasi, Camera Agricola Judeteana Iasi sanitar Veterinara si Siguranta Alimentelor Iasi, Consiliile Locale din comunele Aroneanu, Costuleni, Ceplenita, Vladeni, Golaiesti, Fundatia pentru Dezvoltare Economica si Integrare, Centrul de Mediere si Securitatea Comunitara Prefectura Iasi

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes