close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Opening Opportunities



| Organizator:
    Asociatia Techsoup Romania
| Categorie:
    Proiecte si campanii de Responsabilitate Sociala
| Problema de fond
    In Romania, industria IT creste cu rata impresionata - numarul de absolventi de facultati tehnice, desi mare, nu este nici pe departe suficient pentru a acoperi nevoile singurei industrii neafectata de criza in Romania. Pe de alta parte, in continuare in invatamantul liceal romanesc exista o nevoie acuta de interactiune cu piata reala a muncii - programele de mentorat si coaching de cariera sunt putine sau se indreapta spre domenii fara acoperire reala pe piata muncii din acest moment: stiinte politice, stiinte economice, drept.
Facultatea este deja un moment tarziu in orientarea in cariera, iar interactiunea cu studentii din programele noastre desfasurate impreuna cu Microsoft ne-a aratat ca in liceu se discuta foarte putin cu elevii in mod serios despre cariera, cu atat mai putin sa interactioneze cu profesionisti din domeniu.


| Scopul proiectului
    Scopul Opening Opportunities este sa ajute elevii de liceu din Romania sa identifice oportunitati reale de cariera pentru ei, oferindu-le acces nemijlocit la profesionisti cu experienta de viata si de munca si cu o anumita etica a muncii.

Obiectivele programului Opening Opportunities din acest an au fost sa:
- oferim modele de cariere pentru 2000 de elevi din cele 10 localitati din Romania;
- sa implicam 100 de voluntari Microsoft in program;
- sa crestem interesul altor companii de IT din Romania pentru implicarea in acest program.


Opening Opportunities Opening Opportunities Opening Opportunities

| Aria geografica
    In 2013-2014, Opening Opportunities se desfasoara in 10 orase: Cluj-Napoca, Craiova, Focsani, Iasi, Medias, Onesti, Targu Jiu, Targoviste, Segarcea si Sibiu

| Rezumat
    Opening Opportunities este un program de orientare in cariera pentru elevii de liceu, organizat de TechSoup Romania si Biblionet, realizat cu sprijinul Microsoft Romania.
In Romania, 1 din 4 tineri sub 24 de ani nu are loc de munca - mult peste media europeana. Pe de alta parte, conform Comisiei Europene, cererea pentru specialisti ITC depaseste oferta disponibila si Europa ar putea cunoaste in curand un deficit de pana la 900.000 profesionisti calificati in acest domeniu – ceea ce are consecinte in ceea ce priveste eforturile de reducere a somajului si cresterea competitivitatii digitale. Microsoft raspunde acestei provocari prin programul YouthSpark - un program pe 3 piloni de constructie de cariera pentru tineri: abilitati digitale, cariere in IT si antreprenoriat tech.
Opening Opportunities este un program realizat in cadrul strategiei globale YouthSpark, care isi propune sa arate elevilor de liceu din Romania ce optiuni au in domeniul noilor tehnologii si sa ii ajute sa faca primii pasi in directia unei cariere in IT sau antreprenoriale, dar si in directia intelegerii importantei abilitatilor digitale in orice loc de munca pe care l-ar putea avea.
Ne-am propus sa completam experienta scolara de orientare in cariera a elevilor cu povesti reale de cariera si viata ale voluntarilor Microsoft Romania, care in plus sa ajute elevii sa isi construiasca primii pasi dintr-un prin plan de cariera. Elevii din program discuta periodic cu voluntari instruiti in mentoring si coaching ai Microsoft Romania, care le ofera informatii la prima mana despre cum arata piata muncii in acest moment, dar si exemplul personal de cariera si etica a muncii.
Este al doilea proiect realizat de TechSoup Romania impreuna cu Microsoft pentru incurajarea apropierii tinerilor de mediul IT si ONG.


| Date beneficiari
    Bibliotecarii locali sunt coordonatorii locali ai proiectului si gazduiesc si faciliteaza sesiunile locale.
Voluntarii mentori Microsoft Romania au participat la crearea si sustinerea evenimentelor locale de cariera, sustin sesiuni de mentorat live si pe skype cu grupele lor de mentorat, sunt cei care vor alege distributia voucherelor de certificari Microsoft, dar si cine va participa la shadow-mentoring in Bucuresti. In medie, fiecare mentor Microsoft a contribuit pana in acest moment cu aproximativ 5 zile de voluntariat in program, 2 zile oferite de companie si restul din timpul lor personal.


| Rezultatele proiectului
    1500 de elevi de liceu participanti direct in program pana acum, la evenimente locale sau sesiuni de mentorat - informati direct de optiunile de cariera actuale, in IT sau alte domenii conexe. Peste 130 de elevi care sunt ajutati in acest moment in mod direct de voluntari Microsoft sa isi dezvolte propriul plan de cariera.
Dincolo de cifre, sunt marturiile elevilor cu care lucreaza mentorii Microsoft:
”Acest proiect imi da ocazia sa aflu raspunsul la toate intrebarile care-mi trec prin minte in aceasta perioada din viata.”, spune Cosmin, elev in Craiova
“Majoritatea colegilor ma intreaba "Ce e ala un mentor?", iar raspunsul meu sec este "Un om de la care ai ce invata.”, ”Cred ca cel mai important lucru pe care l-am invatat de la mentorul meu este sa fiu eu insumi si ii multumesc nespus de mult pentru asta!”, povesteste Mihai, elev in Focsani.
”De la Alex am invatat ca nu trebuie sa astept sa vina ajutorul la mine, ci sa il caut eu...si ca mereu trebuie sa am un plan de rezerva, in caz ca cel initial nu imi reuseste”, spune Ana-Maria, eleva in Targu Jiu

Aproape 100 de mentori voluntari Microsoft Romania implicati in proiect - 50 dintre ei in mod direct - cu o atitudine mai pozitiva fata de contributia lor sociala si fata de munca lor. Este prima oara cand compania coordoneaza in Romania un efort de voluntariat sistemic in domeniul educatiei.

In unele dintre localitatile unde am ajuns, de exemplu Onesti, evenimentele locale au devenit puncte de interes pentru publicul local, cu afise peste tot in oras si cu notabilitati locale prezente.


| Argument
    Cei 100 de voluntari mentori Microsoft Romania implicati pe tot parcursul proiectului reprezinta aproape o cincime din echipa Microsoft in Romania, iar compania ofera in mod oficial 2 zile de voluntariat pentru acest program - un numar dublu fata de alte companii locale. Plaja de discipline reprezentate de voluntari este foarte diversa, de la ingineri si manageri de suport tehnic la consultanti de vanzari si specialisti in marketing si finante.
Voluntarii au participat in activitati de training pentru a fi pregatiti sa fie mentori si sunt organizati in echipe dedicate fiecarei comunitati. Pentru fiecare comunitate sunt dedicati mentori voluntari din comunitatile respective, sustinand reintoarcerea si contributia lor la cresterea comunitatii din care fac parte.

Sunt implicati de la oameni din managementul companiei, pana la angajati de cateva luni din centrul de suport local si au contributie egala la succesul evenimentului.


| Bugetul proiectului (in RON)
    177000

| Parteneri
    TechSoup Romania, IREX Romania - programul Biblionet, Microsoft Romania

| Website-ul proiectului
    www.openingopportunities.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes