close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Comunidar



| Organizator:
    ENVIRON
| Sectiune:
    Apărarea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Comunidar și-a propus să transpună în cultura urbană o veche tradiție românească rurală: Merindarul, o cutie pe care oamenii o amplasau la poarta casei și în care lăsau mâncare și apă pentru trecători

Într-o lume aflată în continuă schimbare, o lume care aleargă după trenduri și vânează oferte, consumă resurse, cumpără nechibzuit și aruncă fără remușcări a apărut COMUNIDAR - un concept care ne reamintește valorile comune pe care oamenii generoși le împărtășesc: respect, empatie și responsabilitate.

Potrivit unui studiu peste 70% dintre români afirmă că doresc să ducă un stil de viață sustenabil, 54% sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse sustenabile, însă în practică statisticile clasează țara noastră pe ultimele locuri atunci când vine vorba de modul în care gestionăm resursele.


| Scopul proiectului
    Comunidar este un proiect-experiment în care oamenii sunt încurajați să dăruiască și să primească obiecte „preloved“. Principiul proiectului este unul de bun simț și în armonie cu nevoia de circularitate pentru care ENVIRON militează. Vorbim de o ieșire din paradigmele vechi/nou, scump/ieftin în favoarea paradigmelor dăruiesc/primesc, mie nu îmi trebuie/tu i-ai putea găsi o întrebuințare.
Proiectul a avut în vedere creșterea nivelului de awareness în privința economiei circulare, prin refolosirea obiectelor și, secundar, reciclarea electronicelor (domeniu de activitate al Ascoiației ENVIRON).


Comunidar Comunidar Comunidar

| Acoperire
    București

| Rezumat
    Comunidar este un proiect-experiment în care oamenii sunt încurajați să dăruiască și să primească obiecte „preloved“. Inițiativa îi aparține designerului Alina Vîlcu și a prins viață datorită Asociației Environ, care colectează și reciclează deșeuri electrice și care este implicată în acțiuni de educație pentru un stil de viață sustenabil.

Comunidar susține reutilizarea aparatelor electrice funcționale, a hainelor și accesoriilor, a cărților sau decorațiunilor în stare bună, în detrimentul unor achiziții noi, descurajând astfel consumerismul exagerat.

În total, peste 5000 de oameni au trecut să lase sau să ia cel puțin un obiect din Comunidar. Comunidarul a găzduit mii de obiecte. Comunidar a fost găzduit până în prezent de Beans & Dots (Mezanin), Globalworth și Societe Generale Global Solution Centre și Orange România.


| Date beneficiari direcţi
    Comunidar este destinat oamenilor deschiși, responsabili și conștienți de impactul alegerilor lor asupra mediului. Comunidar este pentru oamenii care prețuiesc și îngrijesc lucrurile pe care le au astfel încât să fie folosite cât mai mult timp.

De altfel, Comunidarul a fost vizitat și de un grup de copii de grădiniță veniți împreună cu educatoarea lor să lase jucării.
Comunidar a funcționat inclusiv ca proiect intern în cadrul companiilor (Societe Generale și Orange) pentru angajații acestora, iar în prezent există cereri pentru replicarea proiectului.

Datorită cererii și succesului avut, Comunidar va fi expus primăvara și toamna în spații accesibile publicului larg.


| Activitati
    La standul-concept Comunidar au putut fi aduse obiecte din patru categorii (echipamente electrice și electronice, decorațiuni, cărți, articole vestimentare și jucării), aflate în stare foarte bună, pe care nu le mai folosesc pentru că nu se mai potrivesc stilului lor de viață și care stau deja de multă vreme în dulap, neutilizate. Proiectul a fost lansat printr-un eveniment la Beans & Dots Mezanin care a ilustrat modul în care funcționează și poate fi folosit spațiul-concept: oamenii au fost invitați să ia și/ sau să aducă un obiect pe care nu îl mai folosesc / de care au nevoie.


În deschiderea evenimentului a avut loc o discuție cu privire la comportamentele de consum ale românilor moderată de Alina Vîlcu și Roxana Puia la care au participat și Roxana Voloșeniuc (editor & Publisher la ELLE România), Raisa Beicu (jurnalist și (art&book lover), Omid Ghannadi (arhitect) și Gelu Duminică (sociolog)

Ulterior, Comunidar a fost găzduit și de Globalworth, Orange România și Societe Generale Global Solution Centre. La Societe Generale suntem în prezent în proces de implementare a unei replici a proiectului – un Comunidar dedicat angajaților.


| Rezultatele proiectului
    În total, peste 5000 de oameni au trecut să lase sau să ia cel puțin un obiect din Comunidar. De la cărți, tabureți, tablouri, bijuterii, încălțăminte, diverse obiecte electrocasnice pentru bucătărie, jucării, haine pentru ski, rochii de seară, poante de balet, poșete, chiar și un obiect de mobilier precum un dulap pentru băuturi, unele noi, altele poate doar un pic folosite, Comunidarul a găzduit mii de obiecte. Comunidar a fost găzduit până în prezent de Beans & Dots (Mezanin), Globalworth și Societe Generale și Orange.


| Parteneri
    Asociația ENVIRON

| Despre organizator
    Asociația ENVIRON reprezintă obligațiile a circa 1.100 de producători care pun pe piață echipamente electrice și electronice. În cei peste 16 ani de activitate a reușit să gestioneze peste 225.000 tone deșeuri de echipamente electrice și electronice și să organizeze peste 4.000 de puncte de colectare și a derulat sute de proiecte de informare și conștientizare a populației, fiind mereu în căutarea unor concepte creative și inovatoare care să vorbească oamenilor despre sustenabilitate ca un stil

| Website proiect
    https://environ.ro/2023/09/21/s-a-lansat-comunidar-un-proiect-experiment/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes