close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Niciodata singur - voluntari aproape de varstnici 2014



| Organizator:
    Fundatia Regală Margareta a Romaniei
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    La nivel mondial, una dintre principalele provocari ale categoriei de varsta peste 65 de ani, si al treilea factor de risc este singuratatea. In medie, un varstnic singur petrece 99 de zile pe an fara a vorbi sau vedea pe cineva.
In Romania, peste 640.000 de varstnci sunt afectati de aceeasi izolare, atat in mediul urban, din cauza ruperii legaturilor familiale si de vecinatate, cat si in mediul rural, cauzate de migratia masiva a membrilor familiilor.
In plus, imbatranirea populatiei este invers proportional cu limitarea resurselor financiare si umane de asistenta sociala a batranilor din Romania, ceea ce conduce la necesitatea de gasire a unor solutii originale si sustenabile: voluntariatul regulat, din randul membrilor aceleiasi comunitati


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului Niciodata singur este de a lupta impotriva izolarii sociale si saraciei persoanelor varstnice din Romania prin mobilizarea voluntara a membrilor comunitatii.
Obiectivele pentru anul 2014 au fost:
- Acordare de asistenta socio-emotionala pentru 600 de persoane varstnice la domiciliu si in centre rezidentiale
- Mobilizarea voluntara si regulate a 150 de persoane
- Cresterea calitatii vietii beneficiarilor prin actiuni de socializare, sprijin practic si actiuni de reinsertie sociala.
- Mobilizarea membrilor din 2 noi comunitati in beneficiul varstnicilor singuri


Niciodata singur - voluntari aproape de varstnici 2014 Niciodata singur - voluntari aproape de varstnici 2014 Niciodata singur - voluntari aproape de varstnici 2014

| Aria geografica
    Bucuresti, Ploiesti, Constanta, Braila si jud Braila, jud Ilfov

| Rezumat
    In decursul anului 2014, proiectul Niciodata singur a avut ca scop continuarea demersurilor de mobilizare a comunitatii in mod voluntar in lupta impotriva efectelor de ordin fizic, psiho-emotional si social ale izolarii sociale cu care se confrunta un numar in crestere de varstnici din Romania. Continuarea proiectului s-a realizat atat prin diversificarea activitatilor si cresterea numarului de beneficiari sprijiniti si de voluntari mobilizati in comunitatile in care proiectul era deja derulat in 2013 (Bucuresti, Braila si judetul Ilfov), cat si prin extinderea serviciilor si a modelului de asistenta in 2 noua comunitati: Ploiesti si Constanta.
Proiectul are la baza identificarea unei provocari recent aparute dar mortale a categoriei persoanelor cu varsta peste 65 de ani din Romania: izolarea sociala si sentimental de singuratate si oferirea unei solutii sustenabile si durabile: mobilizarea voluntara a membrilor comunitatii din care acestia fac parte.
Instrumentul prin care se realizeaza acest lucru este construirea de relatii de durata intre membrii comunitatii, relatii de sustinere morala si emotionala, suport practic si intrajutorare intre voluntari si varstnicii singuri si recrearea de contacte de calitate pentru acestia din urma.
Proiectul vizeaza 3 directii de actiune, dezvoltate concomitant: acordarea de servicii sociale varstnicilor afectati de singuratate, saracie si boala, mobilizarea comunitatii in mod voluntar si dezvoltarea abilitatilor acesteia de a raspunde adecvat nevoilor varstnicilor si sensibilizarea publicului larg la problematica izolarii varstnicilor din Romania prin campanii publice.


| Date beneficiari
    -

| Rezultatele proiectului
    Rezultate cantitative:
# 16.500 de ore de grija si afectiune oferite unui numar de 600 varstnici si mai mult de 3500 vizite la domiciliu
# aproximativ 100 activitati regulate in centre rezidentiale si 15 evenimente speciale si iesiri de 1 zi
# mese festive pentru 200 de persoane
# 5000 de flori oferite de 1 octombrie in peste 40 locatii din 4 orase diferite
# 211 voluntari au oferit aproximativ
# Valoarea timpului oferit voluntar = 56.470 euro (in baza salariului mediu in 2014 – 16 lei/ore * 104 ore/an * 150 vol)

Rezultate calitative:
- cresterea calitatii vietii persoanelor varstnice beneficiare din comunitatile vizate prin ameliorarea efectelor negative ale izolarii sociale: imbunatatirea starii emotionale si psihice, cresterea ritmului de recuperare dupa spitalizare, cresterea veniturilor prin sprijinul material ocazional
- imbunatatirea comunicarii intre generatii si combaterea stereotipurilor associate celor 2 categorii diferite de varsta
- incurajarea voluntariatului si cresterea spiritului civic in comunitatile tinta
- cresterea capacitatii partenerilor locali de a raspunde nevoilor varstnicilor din comunitate prin completarea serviciilor de ingrijire medicala si/sau de asistenta la domiciliu cu monitorizarea si sprijinul venit din partea voluntarilor
- oferirea unui model de buna practica la nivelul a 2 comunitati diferite
- sensibilizarea publicului larg si aducerea in atentie a problematicii izolarii varstnicilor


| Bugetul proiectului (in RON)
    335693,6

| Parteneri
    Asociatia “les petits freres des Pauvres”, GDF Suez, Raiffeisen Bank, Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 2, Serviciul de Asistenta Sociala Ploiesti, Asociatia Don orione, Asociatia Vasarely, Scoala Postliceala Sanitara “Regina Maria” Ploiesti

| Website-ul proiectului
    www.niciodatasingur.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes