close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Educatie prescolara pentru copii din medii defavorizate



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Rata abandonului sau a esecului scolar este mult mai mare la categoriile defavorizate de copii. Educatia prescolara a copiilor romi prezinta deficiente care accentueaza inegalitatile existente si contribuie la perpetuarea acestora pe durata invatamantului primar si gimnazial. Lipsa posibilitatilor materiale, familiile numeroase, scepticismul parintilor fata de utilitatea educatiei si marginalizarea romilor conduc spre abandonul scolar si ulterior la excluderea sociala a tinerilor. Datele statistice arata ca inscrierea la gradinita a copiilor romi reprezinta un sfert din media nationala. Perceptia generala cu privire la populatia roma se bazeaza pe urmatoarele stereotipuri: comportament violent si ilegal si lipsa de interes fata de educatie, romii fiind cei mai expusi tratamentelor discriminative.

| Scopul programului
    Programul si-a propus sa contribuie la reducerea discriminarii impotriva copiilor romi si sa promoveze drepturile acestora, prin implicarea factorilor de decizie si dezvoltarea de servicii educationale. Obiectivul general al programului este de a contribui la cresterea nivelului de pregatire pentru scoala, facilitarea accesului la educatie prescolara, diminuarea riscului de abandon scolar si inţelegerea de catre parinti a necesitatii educatiei pentru viitorul copiilor lor.

Educatie prescolara pentru copii din medii defavorizate Educatie prescolara pentru copii din medii defavorizate Educatie prescolara pentru copii din medii defavorizate

| Aria geografica
    Toate judetele tarii, in peste 150 de locatii

| Rezumat
    In vederea promovarii drepturilor copiilor romi, Organizatia Salvati Copiii a dezvoltat programe de includere prescolara si scolara inca din 1998. Urmarind cresterea numarului de copii romi care beneficiaza de educatie prescolara de la o varsta cat mai mica si intelegerea de catre parinti a necesitatii educatiei pentru viitorul copiilor lor, programul a pornit de la ideea conform careia educatia timpurie contribuie la dezvoltarea armonioasa a personalitatii copiilor si pune totodata bazele integrarii scolare si sociale viitoare Copiii romi, lipsiti de pregatirea prescolara, merg mai tarziu la scoala, se integreaza cu dificultate in cerintele educationale si constituie primul esalon in ceea ce priveste absenteismul si abandonul scolii pe care o considera un mediu neatractiv si greu de inteles. Activitatile principale ale programului au constat in organizarea unor grupe de pregatire estivala in vederea facilitarii integrarii in plan educational, sprijinirea familiilor in vederea sustinerii copiilor la scoala/gradinita, pregatirea cadrelor didactice pentru a lucra in conditii optime cu copiii proveniti din medii defavorizate, elaborarea de brosuri informative, cercetari si ghiduri destinate profesionistilor activi in domeniu, dar si parintilor si copiilor, organizarea de seminarii nationale si internationale pe tema educatiei copiilor romi. Pana in prezent Organizatia Salvati Copiii a integrat scolar peste 4000 copii de etnie roma si a pregatit mai mult de 1200 profesori care lucreaza cu copii romi.

| Date beneficiari
    Principalul grupul tinta al acestui program este constituit de copiii din comunitati sarace, in majoritate romi, care fie nu au fost inscrisi in sistemul de invatamant, fie au fost inscrisi dar au avut o frecventa redusa, aflandu-se astfel in risc de abandon scolar. Un alt grup tinta este constituit de parintii copiilor inscrisi in cadrul activitatilor educationale. Nu in ultimul rand, cadrele didactice (in special educatoare si mediatori scolari) reprezinta o categorie de persoane vizate de program prin cursuri de pregatire profesionala.

| Rezultatele programului
    In cadrul programului de educatie prescolara au fost inclusi de-a lungul anilor aproximativ 4000 de copii de varsta prescolara, provenind din medii defavorizate. Au fost organizate peste 200 de grupe de gradinite estivale, pentru fiecare grupa fiind asigurate rechizitele necesare, o gustare zilnica pentru copii, plata educatoarele si mediatorilor scolari. 9 gradinite din comunitati defavorizate au fost renovate si dotate cu mobilier, echipamente si materiale didactice. 250 de copii au participat in tabere de vara pentru democratie si toleranta intre diferite grupuri etnice. Peste 1200 de cadre didactice (mediatori scolari si educatoare) au participat la cursuri de formare. Au fost publicate diverse materiale informative, studii, cercetari sau ghiduri de buna practica, cum ar fi Istorie si traditii rrome (2006); Rromii in scoala - Ghid metodologic pentu educatia multiculturala (2006); Ghid de bune practici pentru educatia timpurie a copiilor de 3-5/6 ani - instrument de lucru pentru educatoarele si cadrele didactice care lucreaza cu copiii ce apartin minoritatii romilor (2011). Ca urmare a participarii la grupele de pregatire, copiii au reusit sa se adapteze mai usor la mediul educational, obtinand rezultate scolare bune si imbunatatindu-si abilitatile sociale care le-au permis sa interactioneze cu profesorii si colegii de clasa. De asemenea, gradul de incredere al parintilor in mediul educational a crescut considerabil, acestia constientizand rolul important pe care educatia il are in viata copiilor.

| Bugetul programului (in RON)
    2200000

| Parteneri
    Ministerul Educatiei Nationale, Inspectoratele Scolare Judetene, scoli/gradinite, Salvati Copiii Suedia, Save the Children Fund Marea Britanie, Agentia de Dezvoltare Impreuna, Romani Criss, UNICEF, Ambasada Canadei la Bucuresti, Lubricants UK, Fundatia IKEA, Agentia Nationala pentru Romi

| Website-ul programului
    www.salvaticopiii.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes