close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



www.istoriacomunismului.ro - o istorie a comunismului romanesc pentru cei nascuti in democratie



| Organizator:
    Fundația pentru o societate deschisă
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Datele cercetarii “Implicarea civica si politica a tinerilor”, realizata de Fundatia Soros in 2011, cred ca a fost mai bine in comunism decat in perioada actuala; sunt mai intoleranti decat actualii adulti si sunt intr-o mai mare proportie atrasi de regimuri totalitare. 57% dintre tineri declara ca situatia este mai rea acum decat in perioada comunista.
Comunismul apare semnificativ mai rar in discutiile adolescentilor cu profesorii. Peste 26% dintre adolescenti intervievati declara ca nu au abordat niciodata subiectul in scoala. Rezultatul este cel putin surprizator in conditiile in care problematica comunismului apare explicit in curricula didactica la nivelul mai multor discipline.
In acelasi timp, profesorii reclama lipsa de materiale didactice cu adevarat atractive pentru acesti elevi, obisnuiti cu medii interactive de invatare.


| Scopul proiectului
    Ne-am propus sa oferim celor care n-au trait in perioada comunista o cheie catre descifrarea trecutului nostru comunist.

Scopul nostru a fost sa crestem cantitatea de informatie disponibila pentru tineri despre perioada comunista, precum si sa crestem sansele acestei informatii de a fi parcursa de tineri de liceu.

Obiectivele noastre: crearea unui instrument de invatare interactiva despre perioada comunista pentru tineri; crearea unui instrument metodologic de predare moderna si actuala a istoriei comunismului pentru profesori de istorie.


www.istoriacomunismului.ro - o istorie a comunismului romanesc pentru cei nascuti in democratie www.istoriacomunismului.ro - o istorie a comunismului romanesc pentru cei nascuti in democratie www.istoriacomunismului.ro - o istorie a comunismului romanesc pentru cei nascuti in democratie

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Pentru 38% dintre adolescentii romani perioada comunista e mai buna decat cea contemporana, releva date sociologice stranse de noi. Portretul tanarului roman picteaza o imagine sumbra a viitorului - intoleranta, xenofobie, dezamagire fata de democratie - pentru cei nascuti dupa Revolutia din 1989.

La 22 de ani de la Revolutie, am vrut sa oferim generatiei celor nascuti dupa 1989 un instrument de invatare interactiv care sa ii ajute sa recupereze lipsa de informatie si experienta: www.istoriacomunismului.ro

Absurdul regimului comunist, cruzimea lui fata de propriul popor si cinismul ireal al progagandei sunt transpuse in experiente digitale care iti dau ocazia sa te gandesti la viata mecanica si lipsita de alegeri a unui cetatean obisnuit in comunism.

De la productia la hectar, caloriferele mereu reci, fructele de plastic si sticla de PepsiCola pana la sistemul de penitenciare, munca la Canal, cartile interzise si obsesia Securitatii, toate pot fi experimentate sub forma unei experiente de film pe www.istoriacomunismului.ro

Am completat aceste date vizuale si interactive cu un ghid metodologic pentru profesori de istorie care sa ii ajute in predarea istoriei comunismului la clasa, creand astfel primul pachet complet de predare moderna a istoriei comunismului in scoli pentru generatia nascuta dupa 1989.


| Date beneficiari
    Tinerii au fost invitati sa participe la dezbaterea publica privind predarea istoriei comunismului in scoli si sa dea feedback instrumentului de invatare creat de noi.
La dezbaterea organizata pe 18 aprilie 2011, elevi nascuti mult dupa 1989 au rezumat problemele lor legate de istoria comunismului astfel: “Comunismul a fost o chestie naspa. Dar nu stim de ce.”


| Rezultatele proiectului
    Am creat o dezbatere publica pe subiectul dezbaterii istoriei comunismului in Romania: peste 135 de aparitii de presa in 2011 pe subiecte legate de tineri si cum invata ei democratia pe parcursul anului 2011.

Pagina istoriacomunismului.ro a generat in jur de 10.000 de vizitatori unici, care petrec in medie pe pagina aproximativ 7 minute de invatare (date oferite de Google Analytics). Timpul mediu de petrecut pe un site de stiri este sub 2 minute.

Campania de sharing pe Facebook a obtinut in primele ei 48 de ore: 283 likeuri, 414 shareuri, 72 comentarii pozitive și a atins o audienta de 27.000 de utilizatori Facebook (date obtinute prin Zelist Monitor)

Pagina istoriacomunismului.ro a fost nominalizata la sectiunea "Site&Micro-site" a festivalului online de publicitate BestAds, editia 2012, pe care se afla in acest moment pe locul 3.


| Bugetul proiectului (in RON)
    182765

| Parteneri
    Fundatia Soros Romania, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc - IICCMER si Senior Interactive, cu sprijinul Konrad Adenauer Stiftung si Saga Film

| Website-ul proiectului
    http://www.istoriacomunismului.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes