close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Prietenie, dincolo de diferențe!



| Organizator:
    Asociatia M.A.M.E.
| Sectiune:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    De-a lungul timpului, am primit sute de mesaje din partea părinților care atrăgeau atenția asupra faptului că, la școală, copiii lor bolnavi erau victime ale bullying-ului. O poveste care ne-a marcat profund este cea a unui fetițe, de 6 ani, care după ce a ieșit învingătoare din lupta cu leucemia, mai urma câteva cure de întreținere cu citostatice, tratament ce a dus la căderea părului. La școală, câțiva dintre colegi i-au dat jos baticul și i-au scris mesaje jignitoare pe cap, considerând acest gest amuzant. Ca Andra, sunt sute de copii. Conform raportului emis de OMS, bullying-ul în școli plasează România pe locul 3 în Europa. De aceea, am inițiat campania “Prietenie, dincolo de diferențe!”cu scopul de a-i ajuta pe elevi să înțeleagă faptul că dacă nu îi pot face bine unui coleg cu probleme de sănătate, măcar să nu îi facă rău.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului: Prevenirea şi combaterea actelor de agresiune verbală, fizică sau de altă natură, îndreptate asupra copiilor ce suferă de afecțiuni grave sau dizabilități.

Obiectivele noastre au vizat:
1. conștientizarea de către cel puțin 80% dintre elevii participanți la sesiunile de informare asupra fenomenului de tip bullying și a efectelor sale;
2. dezvoltarea de abilități legate de prevenirea și combaterea acestui fenomen în rândul a minim 60% dintre elevii și profesori participanți la sesiunile de informare.



Prietenie, dincolo de diferențe! Prietenie, dincolo de diferențe! Prietenie, dincolo de diferențe!

| Acoperire
    București, Buftea, Corbeanca, Tamași, Galațo

| Rezumat
    În cei 15 ani de activitate neîntreruptă a Asociației M.A.M.E. în beneficiul copiilor diagnosticați cu boli grave din România, am constatat faptul că, pe lângă problemele cu care se confruntă în perioada de luptă cu boala, din păcate, aproximativ 70% dintre copiii diagnosticați cu o boală gravă sunt și victime ale bullying-ului în diferite medii. Ținând cont de acest context, am decis încă din anul 2015 să derulăm o campanie de prevenire și combatere a fenomenului de tip bullying ce afectează copiii cu boli cronice sau cu dizabilități, în cadrul unui proiect finanțat la momentul respectiv prin granturile norvegiene. De atunci și până în prezent, am organizat sute de sesiuni de informare în rândul a mii de elevi, în zeci de școli și licee din București și Ilfov. În perioada ianuarie – decembrie 2023, am organizat 12 întâlniri în 20 de școli cu peste 1000 de elevi pentru a atrage atenția asupra acceptării și integrării în grup a copiilor cu nevoi speciale, diagnosticați cu boli cronice, cu dizabilități fizice și/sau intelectuale.

| Date beneficiari direcţi
    peste 1000 de elevi cu vârsta cuprinsă între 12 și 16 ani, din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a și a X-a, din 20 de școli din București și Ilfov



| Activitati
    În perioada ianuarie 2023–decembrie 2023, am organizat 12 workshop-uri în rândul a aprox. 1000 de elevi. Întâlnirile au fost împărțite în trei module, permițând elevilor să asimileze teoria și să o pună în practică. În prima parte, elevii au completat un chestionar cu întrebări despre bullying și cum se manifestă acesta. Din analiza răspunsurilor, am descoperit că doar 50% dintre elevi asociau bullying-ul cu un comportament agresiv, în timp ce 30% credeau că este o boală, iar 20% credeau că este vorba despre bulinele imprimate pe un obiect vestimentar. Aceste rezultate ne-au confirmat necesitatea următoarei componente, care a constat într-o prezentare susținută de specialiștii noștri despre ceea ce înseamnă bullying-ul, dar și cum pot face față unei astfel de situații. De asemenea, a existat o sesiune de întrebări și răspunsuri.
În cea de-a treia parte, elevii au fost provocați să scrie un eseu despre o situație de bullying, fictive sau reală, în care să descrie cum ar reacționa dacă ar fi martori la o agresiune fizică, verbală sau emoțională între colegi. În urma citirii eseurilor, am constatat că multe dintre acestea erau povești proprii, adevărate strigăte de ajutor. Protejați de promisiunea confidențialității, ei s-au simțit liberi să povestească experiențe pe care, altfel, nu au avut curajul să le spună nimănui.


| Rezultatele proiectului
    • aprox. 800 de elevi (80% dintre participanți) au dezvoltat abilități legate de prevenirea și combaterea fenomenului de bullying.
• au fost organizate 12 sesiuni de informare la care au participat peste 1000 de elevi și 50 de cadre didactice.
• a fost realizată o broșură pe tema bullying-ului, cu informații utile elevilor privind combaterea și prevenirea fenomenului bullying, tipărită în 1000 de exemplare și distribuită gratuit elevilor.
• peste 3000 de vizualizări ale materialelor informative disponibile în format electronic și pe pagina de website a organizației despre acest fenomen.


| Parteneri
    Școala Gimnazială Pia Bratianu, Liceul Nikola Tesla din București; Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” din Galați, Colegiul Tehnic Mircea cel Batrân, Școala Generală nr. 1 Buftea, Școala Generală nr. 2 Buftea, Școala Gimnazială nr. 1 Corbeanca, Școala Generală nr. 2 Tamași etc

| Despre organizator
    De 15 ani, Asociația M.A.M.E. este alături de copiii grav bolnavi și familiile lor. Până în prezent, am oferit servicii de suport, îndrumare și recuperare pentru aprox. 6000 de copii și tineri, iar anual navigăm pacienți și asigurăm gratuit terapii complementare tratamentului medical pentru aprox. 300 de copii bolnavi. În primii ani de activitate, am renovat Secția de Pediatrie, am dotat cu aparatură medicală, echipamente electronice și mobilier medical, în beneficiul a peste 10000 de pacienți.

| Website proiect
    https://asociatiamame.ro/activitate/proiecte-in-derulare/prietenie-dincolo-de-diferente/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes