close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Echipele Mobile



| Organizator:
    Samusocial din Romania
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Tranzitia socio-economica din ultimii ani a facut ca multi oameni sa devina vulnerabili si sa ajunga chiar in situatia de a-si pierde domiciliul si de a trai in strada. Estimarile oficiale mentioneaza existenta a 15000 de persoane fara adapost in tara, dintre care 5000 ar trai in Bucuresti. Conditiile de viata ale acestor persoane le expun la o multitudine de boli (dermatologice, respiratorii, digestive, psihice). In contextul in care in Bucuresti exista doar 800 de locuri de adapostire, conform statisticilor IML aproape 300 de persoane mor in fiecare an in strada.

| Scopul programului
    Obiectivele Echipelor Mobile sunt: oferirea de asistenta sociala in regim de urgenta pentru persoanele adulte fara adapost, diagnosticarea prezumtiva si/sau finala a problemelor de sanatate, prescrierea si administrarea tratamentului in episoadele acute si in fazele de remisie,
facilitarea accesului la servicii medicale.


Echipele Mobile Echipele Mobile Echipele Mobile

| Aria geografica
    Echipele Mobile ale Samusocial din Romania isi desfasoara activitatea pe raza Municipiului Bucuresti, cu iesiri sporadice in zone de la periferia orasului.

| Rezumat
    In Romania exista peste 15 000 de persoane adulte fara adapost din care mai mult de 5 000 traiesc in Bucuresti. Accesul acestora la servicii de asistenta sociala si medicala este foarte dificil, peste 60% dintre ele nu au acte de identitate si sunt atat de desocializate incat si-au pierdut capacitatea de a se adresa institutiilor si organizatiilor pentru ajutor. In acest moment serviciile de asistenta pentru aceste persoane sunt total insuficiente.
Marea majoritate a persoanelor adulte fara adapost nu au asigurare medicala, nu stiu sau nu sunt capabile sa se adreseze institutiilor specializate pentru ajutor nici chiar in situatiile de urgenta. Peste 25% dintre persoanele adulte fara adapost au probleme psihiatrice care pot fi diagnosticate prin observare directa, iar 40% au dezvoltat afectiuni similare psihozelor. Conditiile precare de viata, alimentatia improprie, continua lupta pentru supravietuire, violenta crescuta, desocializarea, lipsa oricarui sprijin din partea comunitatii, lipsa oricaror conditii de igiena, asocierea afectiunilor psihiatrice cu alte afectiuni somatice indica nevoia imediata de interventie. Prin intermediul Echipelor Mobile persoanele adulte fara adapost beneficiaza de asistenta sociala in regim de urgenta, de diagnosticarea prezumtiva si/sau finala a problemelor de sanatate, de prescrierea si administrarea tratamentului in episoadele acute si in fazele de remisie, de orientare a persoanelor care sufera de probleme grave de sanatate mintala catre serviciile publice responsabile.


| Date beneficiari
    Beneficiarii Echipelor Mobile sunt: femei izolate, familii cu multi membrii, tineri adulti, persoane varstnice, persoane cu tulburari psihice, tinerii proveniti din casele de copii, mame cu bebelusi.

| Rezultatele programului
    In perioada octombrie 2011 - septembrie 2012 Echipele mobile au identificat in strada 2182 de noi persoane adulte fara adapost.
Pentru acestea au fost oferite 894 consulatii sociale, constand in informare si consiliere, referire catre cabinetul medico-psiho-social al Samusocial din Romania.
Dintre acestia un numar de 46 de beneficiari au fost plasati in adaposturi de urgenta, alti 29 au fost acompaniati in vederea internarii in camine spital, camine de batrani sau in centrele sociale ale sectoarelor 1,2,3 si 6 din Bucuresti.
Un numar de 11 beneficiari au obtinut actele de identitate in urma acompanierii de catre Echipele Mobile la unitatile specializate, alti 11 au obtinut pensii la limita de varsta si cu grad de handicap, 3 dintre ei au fost plasati in adaposturi cu chirie, si doar 1 dintre ei a fost reintegrat in familie.
Toti beneficiarii intalniti sunt referiti catre cabinetul medico-psiho-social unde sunt inregistrati si se lucreaza la dosarele sociale si medicale, in functie de nevoile beneficiarilor.


| Bugetul programului (in RON)
    169646,00

| Parteneri
    Echipele Mobile sunt active datorita finantatorilor sai, respectiv: Echipa Mobila de Zi si Echipa Mobila Psihiatrica - finantator BRD - Groupe Societe Generale, Echipa Mobila de Noapte - Fundatia Internationala Carrefour.

| Website-ul programului
    www.samusocial.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes