close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Formular230.ro



| Organizator:
    Asociația Help Autism
| Sectiune:
    Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor
| Problema de fond
    Creșterea gradului de încredere al românilor într-un instrument fiscal ce se transformă în resurse pentru comunitate.

În 2023 ne-am propus:
- să creștem cu 30% nr de organizații care folosesc platforma
- să dublăm nr de formulare colectate cu ajutorul soluției




| Acoperire
    -

| Rezumat
    Doar 1 român din 3 redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG sau o cauză umanitară. Asta deși nu costă nimic, iar formularul 230 se poate completa online, într-un minut.

Conform datelor colectate de HELP Autism de la ANAF, ONG-urile din România ar putea obține 180 milioane de euro din redirecționarea impozitului de venit, însă în 2021 doar o treime din această sumă a intrat în conturile organizațiilor non-profit din România.

42% dintre cetățenii care nu redirecționează cei 3,5% din impozit, n-au un motiv anume pentru care n-o fac. 29% dintre respondenți declară că nu înțeleg procedura, iar 10% cred că este complicat (studiu comandat de World Vision România).

În pandemie, lockdown-ul a coincis cu perioada de colectare de formulare, oamenii erau blocați în casă iar colectarea pe hârtie a F230 a devenit imposibilă.


| Date beneficiari direcţi
    > 6 milioane de români care înregistrează venituri impozabile

> 118.000 de organizații nonguvernamentale și unități de cult, care figurează în evidența Ministerului Justiției, și depind de acest instrument de fundraising


| Activitati
    Cum funcționează platforma Formular230.ro?

Organizațiile își creează cont pe platforma Formular230.ro, iar angajații pot completa și semna un formular online care generează declarația 230, pentru a ajunge cât mai facil la organizațiile care depind de acest venit. Tot procesul durează aproximativ un minut. Contribuabilul descărcă apoi declarația în format PDF și o trimite către ONG-ul ales pentru a-l susține. După primirea formularelor, ONG-urile transmit declarațiile la Agenția Națională de Administrare Fiscală, care înștiințează contribuabilii prin poștă, validând contribuția.

În 2023 am introdus posibilitatea de a introduce conturi bancare multilple - ONG-uri din servicii sociale obișnuiesc să responsabilizeze beneficiari să colecteze fonduri în cont bancar dedicat. De exemplu, HELP Autism are peste 700 de familii beneficiare, fiecare strânge fonduri în cont dedicat și cheltuielile cu terapia copiilor sunt decontate în mod transparent din fondurile strânse, părinții având acces la situația contului lor.

Pentru cercetarea ANAF, am depus solicitare de date, le-am prelucrat și transformat în comunicate de presă.


| Despre voluntari
    R1. 6450 de organizații au folosit platforma în 2023 (față de 3700 înscrise în 2022) - creștere de 42%
R2. 231.000 de angajați români au folosit platforma Formular230.ro, pentru a redirecționa 3,5% din impozitul pe venit datorat pentru anul fiscal trecut (față de 130 000 în 2022) - creștere de 43%

Veniturile atrase de organizații prin soluția digitală au fost de 7,5 milioane de euro (față de 3,9 milioane de euro în anul precedent).

De asemenea, demersurile făcute de HELP Autism au generat o cercetare anuală la nivel național pornind de la datele furnizate de ANAF:
În anul 2022, 1,89 milioane români au ales să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit - cu 200 mii (12%) mai mulți față de anul precedent.

La nivel național, în 2022, românii au redirecționat aproximativ 284 mil de lei (57 mil euro), însă acestea ar putea atrage până la 855 mil lei (172 mil euro), reprezentând diferența până la aproximativ 5,7 mil de salariați care pot redirecționa impozitul pe venit, la o valoare medie de 150 lei. Aceasta este una dintre cele mai mari pierderi ale sectorului ONG.

„Vă mulțumim! Este extraordinar faptul că ne-ați dat acces la munca dumneavostră. Jos pălăria! Ne-ați ușurat munca foarte mult.” Fundația Autonom
„Foarte ușor de completat!” One World Romania
„Fără voi nu ne descurcam, sincer. VĂ MULȚUMIM din suflet, pentru asociația noastră a fost extrem de necesară platforma voastră (intuitivă, rapidă și fără bug-uri). Ne-ați făcut ziua fericită :) Cel mai real și concret ajutor pe care l-am primit a fost această platformă. Sunteți extraordinari!” Asociația Răsăritul de Argint LEI


| Rezultatele proiectului
    -

| Parteneri
    90% din organizațiile non-profit din România își finanțează misiunea dintr-o facilitate fiscală - cea care permite oricărui angajat român să redirecționeze gratuit 3,5% din impozitul pe venitul său către un ONG sau o unitate de cult.

Potrivit ANAF, din cei peste șase milioane de români cu venituri declarate la stat, doar 1,9 milioane redirecționează cei 3,5% din impozitul pe venit în 2023. 231.000 dintre români au folosit platforma Formular230.ro, pentru a redirecționa 3,5% din impozitul pe venit datorat pentru anul fiscal trecut generând 7,5 milioane de euro pentru cele 6.420 ONG-uri care folosesc soluția digitală dezvoltată de HELP Autism.

Soluția www.FORMULAR230.RO a fost dezvoltată de asociația HELP Autism în pnademie și pusă la dispoziția tuturor ONG-urilor din România, în mod gratuit. Optimizată în 2023, soluția digitală de colectare de formulare (și fonduri)și-a dublat nr de ONG-uri care o folosesc, câștigând încrederea sectorului prin facilități precum:
Din 2024, utilizatorii pot inclusiv genera borderouri XML pentru a depune formularele strânse la ANAF eficientizând extrem de mult munca acestora.

Pe lângă acest gest de responsabilitate socială, HELP Autism solicită și prelucrează anual datele ANAF despre gradul de redirecționare, cercetare pe care o comunică cu scopul de a crește gradul de încredere în mecanism și implicit investiția românilor în comunitate.

3,5% este partea din impozitul pe venit de care depind cele peste 118.000 ONG-uri active în România, soluția Formular230.ro îi ajută:
- pe contribuabili să completeze online, doar într-un minut formularul și să-l trimită către organizația aleasă
- pe asociații și unități să multiplice efortul lor de fundraising folosind un instrument extrem de simplu


| Despre organizator
    

| Website proiect
    



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes