close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Fiecare copil in gradinita



| Organizator:
    Asociatia OvidiuRo
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Dupa peste 10 ani de lucru cu copiii dezavantajati de toate varstele, concluzia OvR a fost ca, in lipsa educatiei timpurii, majoritatea copiilor nu reusesc niciodata sa recupereze decalajul fata de colegii lor mai norocosi. Comunitatile implicate in proiect au fost selectate pe baza unui concurs national organizat de Ovidiu Rom si Ministerul Educatiei, cu peste 100 de aplicanti in primul an de proiect. Am demonstrat ca o investitie minora (tichete sociale, minimul necesar de haine, rechizite) este exterm de eficienta in a incuraja majoritatea parintilor saraci sa-si trimita in mod regulat copiii la gradinita.

| Scopul proiectului
    Initial, programul Fiecare Copil in Gradinita a fost bugetat pentru a sustine 6 comunitati, dar pentru ca mult mai multi primari au fost interesati sa-l implementeze in comunitatile lor, OvR a reusit sa obtina fonduri pentru 20 de comunitati. Obiectivele noastre sunt: inscrierea la gradinita a fiecarui copil care traieste sub limita saraciei si asigurarea frecventei zilnice, formarea profesorilor in metode moderne de lucru cu copiii, educarea parintilor, motivarea echipei locale si imbunatatirea continua a metodologiei pentru a o putea extinde la scala nationala.

Fiecare copil in gradinita Fiecare copil in gradinita Fiecare copil in gradinita

| Aria geografica
    20 de comunitati sarace din 12 judete: Alba, Bacau, Brasov, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Maramures, Mures, Sibiu, Vaslui

| Rezumat
    Viitorul Romaniei depinde de ridicarea nivelului educational al celor saraci. Investitiile in programe de educatie timpurie pentru copiii dezavantajati au efecte pozitive pe termen lung asupra comunitatii si au o rata de rentabilitate de la 4 pana la 10 ori a sumelor investite. Programul Fiecare Copil in Gradinita ofera acces la educatie timpurie de calitate tuturor copiilor din familii sarace, pentru ca ei sa poata deveni cetateni activi. Cercetarile asupra dezvoltarii cerebrale au demonstrat ca primii cinci ani de viata sunt esentiali pentru dezvoltarea cognitiva a copiilor. In iulie 2010, Ovidiu Rom, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, a invitat primarii din Romania sa aplice pentru sustinere in a aduce fiecare copil sarac de 3-6 ani la gradinita. In prezent, lucram cu 1400 de copii din 20 de comunitati. Prin programul Fiecare Copil in Gradinita, Ovidiu Rom a demonstrat ca parintii saraci doresc sa-si duca copiii la gradinita, daca li se acorda un mic sprijin. Ovidiu Rom foloseste o metoda inovativa de incurajare a parintilor sa-si inscrie si trimita copiii la gradinita: acordarea lunara de tichete sociale in valoare de 50 de lei per copil, conditionate de prezenta ZILNICA la gradinita. Acest stimulent a avut ca rezultat cresterea spectaculoasa a copiilor inscrisi la gradinita si a frecventei lor zilnice. Spre exemplu, in decembrie 2011, 89% dintre copiii inscrisi in program au fost prezenti zilnic la gradinita, comparativ cu numai 50% inainte de demararea proiectului. Asociatia Ovidiu Rom este finantata din donatii de la companii si persoane particulare.

| Date beneficiari
    Beneficiarii directi sunt copiii care provin din familii care traiesc sub limita saraciei, parintii lor si profesorii care beneficiaza de training in metode de predare interactive.

| Rezultatele proiectului
    20 de comunitati au crescut numarul copiilor inscrisi la gradinita si al celor cu prezenta zilnica. In toate comunitatile, prezenta zilnica a copiilor a crescut pe tot parcursul anului scolar 2010-2011 si in semestrul I din 2011-2012. Prezenta zilnica medie a crescut de la sub 50% in 2009-2010 la 73% in octombrie 2010 (prima luna cu tichete sociale) si 85% in martie 2011. In decembrie 2011, rata prezentei zilnice a atins un RECORD de 89%.

1200 din 1400 de copii saraci au mers ZILNIC la gradinita
Parintii au adoptat o atitudine diferita fata de educatie, noi obiceiuri si sperante pentru copiii lor
Copiii au beneficiat de profesori mai pregatiti si clase mai bine echipate
Educatia timpurie a fost inclusa in strategiile locale ale primariilor si scolilor din comunitatile implicare in proiect
Patru scoli au renovat cladirile pentru a face loc mai multor copii
165 de membri ai comunitatilor au participat la proiect fara a fi recompensati financiar
Au fost create 20 de grupe de gradinita noi
290 de profesori au organizat Ateliere de Vara pentru 3000 de copii
Ovidiu Rom discuta cu judetele Sibiu si Covasna despre extinderea programului la nivelul intregului judet (folosind fonduri publice). Prefectii, inspectorii scolari si primarii inteleg necesitatea de a aduce la gradinita toti copiii dezavantajati, incepand de la 3 ani, si incearca acum sa obtina fondurile necesare.
In paralel, Ovidiu Rom face lobby pentru a transforma aceasta initiativa in politica publica, in asa fel incat proiectul sa fie extins la nivel national, cu fonduri guvernamentale, cel tarziu in anul 2020.


| Bugetul proiectului (in RON)
    2580000

| Parteneri
    Ministerul Educatiei, autoritatile locale din cele 20 de comunitati (primarii, gradinite, scoli), corporatiile-donatori si 9 investitori majori (Athenee Palace Hilton, BRD Societe Generale, Carrefour, Enel, E.on, GlaxoSmithKline, Porsche, Pro TV, Rompetrol), parteneri media – Pro TV, TVR, Prima TV. Recent, GlaxoSmithKline ne-a acordat un grant anual de cate 50,000 euro timp de 3 ani, pentru a adauga o componenta medicala programului Fiecare Copil in Gradinita. Problemele medicale reprezinta unul dintre motivele principale din cauza carora copiii nu merg la scoala/gradinita. Acest grant ne permite sa sustinem financiar comunitatile pentru a rezolva cele mai presante nevoi medicale ale copiilor lor. Aceasta initiativa vine in sprijinul descentralizarii – comunitatile vor putea decide cum sa foloseasca sumele alocate, in loc sa aplice o reteta fixa, care nu se pliaza intotdeauna pe nevoile fiecarei comunitati.

| Website-ul proiectului
    http://www.ovid.ro/programs/local-leadership/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes