close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Nu Mi-e Frica!



| Organizator:
    Asociatia Little People Romania
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Sprijinul complex al oricarui bolnav trebuie sa includa atat sprijinul medical cat si cel psiho-social, fiind indispensabil in situatia cancerului la copii, boala cronica ce marcheaza semnificativ viata pacientilor, a familiilor acestora si a comunitati. Copiii si tinerii bolnavi de cancer se confruntă inca de la prima internare in spital cu o serie de probleme psiho-sociale, stereotipuri, dificultati emotionale, dureri si proceduri medicale invazive, temeri, confuzie si o serie de nevoi si intrebari. La toate acestea încearca sa gaseasca modalitati de adaptare, insa de cele mai multe ori se evidentiaza o nevoie acuta de sprijin în gasirea mecanismelor de coping sanatoase si indrumarea copiilor si a familiilor acestora spre o atitudine pozitiva, care sa permita complianta la tratament si lupta cu curaj impotriva bolii.

| Scopul proiectului
    Scopul activitatilor il reprezinta îmbunătățirea calității vieții copiilor și tinerilor bolnavi de cancer contribuind semnificativ la rata de supraviețuire. Activitatile intreprinse sunt rezultatul dorintei de a ii invata pe copii si adolescenti sa spuna ,,Nu mi-e frica! si de a-i ajuta sa lupte, sa spere, prezentandu-le intr-un mod neintruziv situatia de boala si un model sanatos de a face fata procedurilor medicale. De a le arata ca ne pasa de ei de la prima internare pana la finalizarea tratamentului si integrarea lor in societate, de a umaniza actul medical si a-i oferi o alta dimensiune.

Nu Mi-e Frica! Nu Mi-e Frica! Nu Mi-e Frica!

| Aria geografica
    Cluj, Bucuresti, Timisoara, Iasi

| Rezumat
    Proiectul ,,Nu Mi-e Frica!”, parte a programului de suport al pacientilor, a fost dezvoltat pentru a crea un standard de calitate a intervențiilor psihosociale oferite in sprijinul copiilor si tinerilor bolnavi de cancer si a familiilor acestora.
Au fost realizate peste 1520 de activitati, de catre 92 de voluntari psihologi, atent coordonati si monitorizati, in 6 centre de oncopediatrie din tara, cu scopul de a ajuta peste 1000 pacienti sa se familiarizeze cu situatia de boala, sa lupte cu ea, sa inteleaga adecvat si adaptat varstei ce anume se intampla cu ei, sa ii pregateasca corespunzator pentru diverse proceduri medicale, sa le prezinte metode creative de management al durerii, sa reduca semnificativ anxietatea si stresul internarii, sa-i ajute in procesul de normalizare si adaptare in mediul spitalicesc, sa le creeze un mediu confortabil in care sa se dezvolte psihosocial armonios.
Au fost utilizate tehnici de terapie prin joc cu tematica medicala; tehnici de terapie prin arta (in special cu materiale sanitare), video-terapie, jocuri distractive si activitati educationale.
Mai mult, s-a oferit micilor pacienti o interventie inovativa bazata pe tehnicile si procesele specifice dramaterapiei in care Leul cel Curajos, personajul principal al programului, a condus copiii si tinerii in lumea povestilor, ajutandu-i in lupta impotriva cancerului prin intermediul teatrului de papusi, ce a avut la baza metaforele si povestile terapeutice.
Spectacolele de teatru de papusi au avut un succes inegalabil si in afara spitalului. Peste 250 de scolari au avut ocazia sa urmareasca piesele de teatru pregatite, realizate in scoala, cu scopul de a-i ajuta sa inteleaga si sa accepte copiii care trec printr-o astfel de experienta atunci cand se reintorc la scoala si in societate.




| Date beneficiari
    Intreaga filosofie a asociatie este bazata pe importanta acordata voluntariatului responsabil. Voluntarii au fost implicati in implementarea si desfasurarea zilnica a activitatilor, in crearea episoadelor terapeutice, in punerea in scena a acestora in spitale si scoli. De asemenea, au contribuit la eficientizarea programului prin scrierea zilnica a rapoartelor de activitate supervizati de coordonatorul de proiect impreuna cu echipa de specialisti. Rapoartele contin detalii legate de numarul de participanti, activitatea desfasurata, dificultati intampinate si poze care sa documenteze finalitatea fiecarei activitati. Coordonatorii ofera feedback si ajusteaza programul activitatilor in functie de copiii internati, facilitand adaptarea programului de interventie la nevoile pacientilor.


| Rezultatele proiectului
    Au fost realizate activitati pentru peste 1000 de pacientii oncopediatrici, cu fiecare au fost realizate peste 50 de interventii pe parcursul anului, in nenumartelor luni de tratament, poate chiar si ani.
In premiera, Leul Curajos a fost introdus scolarilor, el „si-a luat ghiozdanul” si a vizitat scoli impreuna cu voluntary, a prezentat copiilor din clasele primare un spectacol de teatru de papusi de exceptie. Spectacolele au fost organizate in colaborare cu doamnele invatatoare si au fost anuntate parintilor. Peste 250 de elevi ai scolilor primare au asistat la spectacol. Astfel de interventii in comunitate ii ajuta pe micii pacienti sa se reintegreze cat mai usor in viata de dupa tratament.
Au fost pregatiti in total 92 de voluntari, majoritatea studenti la psihologie, care au participat la traininguri specifice si la diverse intalniri cu specialisti din domeniu. Au fost realizate 12 sesiuni de instruire a voluntarilor de asemenea, au fost organizate si 2 sesiuni de selectii de studenti voluntari noi, care sa completeze echipele si sa continue, alaturi de voluntarii experimentati, programele din spital, chiar si dupa finalizarea proiectului.
In afara sectilor de oncopediatrie, programul de suport si-a dovedit replicabilitatea si eficacitatea si in cadrul sectiilor de pediatrie, fiind implementat cu succes, in premiera in sectia de pediatrie a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii din Cluj. Aceasta etapa este un pas important in crearea unui cadru unitar de ingrijire la nivel national pentru sectiile pediatrice.


| Bugetul proiectului (in RON)
    394020,00

| Parteneri
    Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuta” Cluj-Napoca, sectia de oncopediatrie; Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii, Clinica Pediatrie 2, Cluj-Napoca, compartimentul de oncopediatrie; Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucuresti, sectia de oncologie pediatrica; Spitalul de Urgenta pentru Copii “Louis Turcanu”, Timisoara, sectia de onco-hematologie; Spitalul de Urgenta pentru Copii “Sf. Maria”, Iasi, Sectia de hematologie si oncologie pediatrica Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Maria Sklodowska Curie”, Bucuresti, sectia oncopediatrie Societatea Romana de Onco-Hematologie Pediatrica (SROHP) Fundatia pentru Comunitate si MOL Romania, Danone, Foundatia Vodafone Scoli si Licee din orasele Cluj, Bucuresti, Timisoara si Iasi, unde asociatia isi desfasoara zilnic activitatea

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes