close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Lupt in justitie pentru orasul meu!



| Organizator:
    Asociatia Salvati Bucurestiul
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Patrimoniul construit al Bucurestiului este distrus sistematic. Monumentele istorice si siturile cu valoare arhitecturala, care asigura coerenta arhitecturala a orasului, sunt agresate prin demolari si insertii nepotrivite. Suprafata spatiilor verzi urbane este in continua scadere.
Aceste fenomene sunt consecintele legislatiei permisive si a deciziilor abuzive ale autoritatilor locale. De exemplu, un raport oficial al Inspectoratului de Stat in Constructii elaborat la cererea ASB releva ca 50% din documentatiile de urbanism emise de sectoarele Bucurestiului sunt ilegale.
Actiunile societatii civile si ale cetatenilor, care ar putea stopa acest fenomen, sunt limitate, in special din cauza aspectului tehnic al chestiunilor.Proiectul continua proiectul „Legea conteaza, implica-te si tu!” din 2009, care s-a referit la corectarea legislatiei.


| Scopul proiectului
    Scop: respectarea legislatiei in urbanism, constructii si spatii verzi urbane de catre autoritatile locale din Bucuresti. O1: Blocarea in instanta a unor proiecte imobiliare care afecteaza dezvoltarea orasului. O2: Transmiterea catre investitorii imobiliari a semnalului ca nerespectarea legii le poate cauza mari pierderi. O3: Transmiterea catre autoritatile locale a semnalului ca societatea civila nu mai permite incalcarea legii. O4: Transmiterea catre cetateni a semnalului ca prin actiuni in instanta pot rezolva problemele de urbanism – constructii – spatii verzi urbane care ii afecteaza.

Lupt in justitie pentru orasul meu! Lupt in justitie pentru orasul meu! Lupt in justitie pentru orasul meu!

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Asociatia Salvati Bucurestiul are ca obiective dezvoltarea urbanistica a Bucurestiului si in special protectia patrimoniului si a spatiilor verzi. Prin raportul „Bucuresti – un dezastru urbanistic” publicat in 2008, Asociatia a identificat mecanismele care produc agresarea urbanistica a orasului, in linii mari de doua tipuri: A) slabiciuni legislative si B) nerespectarea legii. Aceste doua mecanisme trebuie combatute. Prin proiectul „Legea conteaza. Implica-te si tu” desfasurat in 2009, am contribuit la o corectie importanta a Legii urbanismului si la pastrarea prevederii din Legea mediului care interzice construirea pe spatiile verzi (combaterea mecanismului A). Prin prezentul proiect am reusit sa combatem mecanismul B). Prin mai multe actiuni in instanta am reusit sa blocam proiecte imobiliare importante care agresau orasul. Principala motivatie, dincolo de apararea unor obiective de patrimoniu sau a unor spatii verzi, a fost sa dovedim ca actiunea in justitie permite organizatiilor si cetatenilor sa lupte pentru orasul lor.

| Date beneficiari
    Proiectul a avut in vedere urmatoarele categorii de grupuri tinta, ce au fost implicate direct atat in elaborarea cat si in implementarea proiectului.
a. Beneficiari directi: cetatenii Municipiului Bucuresti
b. Beneficiari indirecti: ONG-uri axate pe patrimoniu cultural, urbanism, mediul inconjurator, transparenta; investitori imobiliari; autoritatile locale direct raspunzatoare de problemele ce tin de domeniile arhitecturii si urbanismului, al protectiei monumentelor, al protectiei mediului inconjurator si in general de calitatea locuirii; cetatenii Romaniei; mass-media.


| Rezultatele proiectului
    1) Castigarea in instanta a 9 procese, din care 5 cu puternic efect mediatic: 1a. Anulare PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) Icoanei 2-8, turn de 45 m (P+15) langa Scoala Centrala; 1b. Anulare PUD si autorizatie construire pentru un imobil de 21 m H (P+5) str. Armeneasca 32; 1c.Oprirea lucrarilor in Eminescu 188 (Primaria Sectorului 2 a emis ilegal autorizatia de construire pentru construirea unui imobil P+7); 1d. Anularea a 17 PUD-uri emise ilegal de Consiliul Local al Sectorului 3; 1e. Suspendarea autorizatiilor de desfiintare pentru Hotel Marna si Casa Radulescu din str. Buzesti;
2) Schimbarea perceptiei in randul investitorilor imobiliari, a functionarilor din administratia locala, a mass-media si a cetatenilor despre consecintele nerespectarii legislatiei in urbanism – constructii – spatii verzi urbane.
3) Impunerea respectarii legislatiei in urbanism – constructii – spatii verzi urbane.
4) Impiedicarea sufocarii orasului prin construire prea densa; Stoparea insertiilor nepotrivite si pastrarea coerenta a arhitecturii orasului; Pastrarea spatiilor verzi;
5) Consolidarea cooperarii intre cetateni si ONG-uri. Prin experienta dobandita ASB a oferit consultanta tehnico-juridica pentru peste 150 cetateni afectati de probleme de urbanism şi construcţii;
6) Confirmarea mediatica a starii de ilegalitate a autoritatilor locale in chestiuni de urbanism – constructii – spatii verzi;
7) Constientizarea a unui numar mare de cetateni despre situatia in care se afla patrimoniul construit al Municipiului Bucuresti si spatiile verzi urbane si implicarea lor in salvarea acestuia.


| Bugetul proiectului (in RON)
    20000

| Parteneri
    Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti, Ministerul Culturii, Inspectoratul de Stat in Constructii, Asociatia Prietenii Scolii Centrale, Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, Asociatia Pro Democratia, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Asezamantul Cultural Academia Catavencu, Grupul pentru Dialog Social.

| Website-ul proiectului
    www.salvatibucurestiul.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes