close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Oltenia de sub Munte - destinatie ecoturistica



| Organizator:
    Asociatia Kogayon
| Categorie:
    Dezvoltare economica si sociala
| Problema de fond
    Am reușit să facem parcul cunoscut și apreciat în rândul unei părți a comunităților locale și vizitatorilor zonei iar prin acest proiect am dorit să asigurăm cadrul dezvoltării zonei prin ecoturism și crearea unui brand de destinație ecoturistică pentru regiune (Oltenia de sub Munte), ceea ce se poate face cel mai bine prin obținerea certificării ca destinație ecoturistică pentru aceasta și crearea unui parteneriat local pentru dezvoltarea coordonată a ecoturismului în zonă.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost promovarea Parcului Național Buila-Vânturaiţa
şi valorilor naturale ale acestuia, pentru dezvoltarea ecoturismului în
zona Olteniei de sub Munte.
Am avut 4 obiective:
1. Promovarea activităților de cicloturism și mountainbike în P.N. Buila-Vânturarița și zonă.
2. Identificarea, măsurarea, protejarea și promovarea celor mai bătrâni arbori din P.N. Buila-Vânturarița și regiune.
3. Promovarea prin imagini a P.N. Buila Vânturariița.
4. Obținerea certificării ca destinație ecoturistică pentru zona Oltenia de sub Munte și realizarea unei asociații locale de dezvoltare.


Oltenia de sub Munte - destinatie ecoturistica Oltenia de sub Munte - destinatie ecoturistica Oltenia de sub Munte - destinatie ecoturistica

| Aria geografica
    Judetul Valcea - localitatile: Baile Olanesti, Horezu, Costesti, Barbatesti, Stoenesti, Vaideeni

| Rezumat
    Am dorit ca prin activitățile proiectului să facem câțiva pași în plus pentru promovarea și protecția efectivă a Parcului Național Buila-Vânturariţa și pentru dezvoltarea ecoturismului în zonă, parte din planul nostru de a transforma parcul într-un pol al dezvoltării durabile a zonei, în folosul naturii, comunităților locale și vizitatorilor.
Acest proiect a fost o continuare a activităților și proiectelor noastre precedente derulate în parcul pe care l-am înființat și în zona adiacentă acestuia, prin care încercăm să oferim comunităților locale o alternativă viabilă de dezvoltare a zonei prin ecoturism, cu beneficii directe, inclusiv economice, pentru comunitatea locală, pentru vizitatorii zonei și implicit pentru conservarea patrimoniului natural local.


| Date beneficiari
    parte dintre voluntarii care au participat la activitati (inventarierea si masurarea arborilor seculari, identificarea si cartarea traseelor, realizarea fotografiilor etc.) sunt membri ai comunitatilor locale, restul sunt vizitatori indragostiti de aceasta zona pe care vor sa o ajute.

| Rezultatele proiectului
    S-a realizat platform www.oltenia-biking.rocu:
- 3 trasee cicloturism
- 10 trasee mountainbike
- 550 km trasee
- hartă interactivă
- trackuri GPS
- profile trasee
- informații trasee
- descrieri trasee
- informații utile despre parc si Oltenia de sub Munte.

S-au amenajat doua trasee pilot amenajate cu indicatoare.

Identificarea bunicilor pădurii - cei mai bătrâni arbori
Am găsit primii 249 arbori seculari reprezentând 15 specii, pe care
i-am localizat pe hartă, măsurat și fotografiat, urmând să semnăm
protocoale de protecție cu proprietarii și administratorii terenurilor pe care se află, prin care să-protejăm și promovăm ca pe valori ale patrimoniului natural local.

Descoperă acoperișul Olteniei: Parcul Național Buila-Vânturarița
Am editat, publicat on-line, tipărit si distribuit (1000 exemplare) albumul foto cu 122 fotografii adunate de la 22 fotografi.

Am înființat Asociația de Ecoturism Oltenia de sub Munte cu scopul dezvoltării și promovării ecoturismului în zonă, asociație din care au fost invitați să facă parte reprezentanți ai administratorilor de arii naturale protejate din zonă (Parcul Național Buila-Vânturarița,Rezervația Naturală Muzeul Trovanților Costești), ai autorităților publice locale (primăriile localităților Horezu,
Băile Olănești, Bărbătești, Costești, Stoenești și Vaideeni), ai societății civile și mediului de afaceri interesate în dezvoltarea și promovarea activităților ecoturistice.
Am realizat și înaintat către autorități propunerea și documentația pentru clasificarea zonei ca destinație ecoturistică.



| Bugetul proiectului (in RON)
    37300

| Parteneri
    Administraţia P.N. Buila-Vanturariţa

| Website-ul proiectului
    www.oltenia-biking.ro, www.kogayon.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes