close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



VOLUNTAR IN SPITAL



| Organizator:
    ASOCIATIA DE MEDICINA PENTRU SANATATE PUBLICA
| Categorie:
    Impact
| Problema de fond
    Proiectul de fata reprezinta o inițiativa similara celor regasite in majoritatea spitalelor pediatrice din tari dezvoltate (acolo fiind finantate de stat), avand ca motivatie de baza necesitatea de a aborda starea psihica/emotionala a pacienților in contextul spitalizarii si a altor evenimente legate de ingrijirea sanatatii. Asadar, ASTFEL DE INITIATIVE (COMPLEMENTARE INGRIJIRII MEDICALE) AU DEJA TRADITIE (fiind aplicate inca din 1965 – nefiind cazul si spitalelor romanesti) = proiectul nostru de VOLUNTARIAT MEDICAL (healthcare volunteer) fiind singurul de acest gen desfasurat in Romania din punct de vedere al structurii, metodologiei si functionarii. Din din primavara anului 2015, initiativa noastra a fost preluata si de alte organizatii sau persoane fizice, fapt care nu poate decat sa ne bucure deoarece am servit ca model si inspiratie

| Scopul proiectului
    Scop proiect: reducerea stresului care insoteste spitalizarea/vizita la medic si minimalizarea efectelor adverse ale experientelor medicale suferite de pacienti prin acordarea de servicii precum: terapie prin joc/ocupationala, art-terapie, suport emotional/material. Obiective:[1]Diversificarea serviciilor de sprijin/ ingrijire oferite pacientilor tratati in centrele medicale partenere. [2] Asigurarea de servicii [complementare tratamentelor specifice] ce vin in intampinarea nevoilor specifice ale pacientilor/familiilor;[3]Mentinerea si completarea (cu noi membrii) a retelei VOLUNTAR ÎN SPITAL.

VOLUNTAR IN SPITAL VOLUNTAR IN SPITAL VOLUNTAR IN SPITAL

| Aria geografica
    BUCURESTI

| Rezumat
    Proiectul initiat organizatia noastra presupune o serie de actiuni ce reprezinta un pas spre indeplinirea misiunii asociatiei, si anume, contributia adusa imbunatatirii nivelului de sanatate al populatiei si a eficientei serviciilor publice de sanatate din Romania. Avand in vedere acest obiectiv, am hotarat in luna august 2013, sa demaram PROGRAMUL DE SUPORT AL PACIENTILOR DE CATRE VOLUNTARI denumit generic: „VOLUNTAR IN SPITAL”. Proiectul ”Serviciul de Voluntariat Spitalul de Urgenta M.S.Curie si Centrul Medical Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii “Dr.N.Robanescu” este parte a programului de suport mentionat. Proiectul a avut ca scop asigurarea serviciilor de sprijin pentru pacienti si a oportunitatilor de voluntariat care sa permita comunitatii implicarea activa in procesul de ingrijire a copiilor tratati in cele doua centre medicale partenere. In urma analizei efectuate de asociatie (cu privire la evolutia si impactul proiectului pilot [aug-dec.2013]), s-a constatat ca VOLUNTARII pot aduce imbunatatiri reale în vietile copiilor spitalizati. Este cunoscut faptul ca stresul este cu atat mai accentuat cu cat persoana care il resimte asociaza situatia stresanta ca fiind neplacuta, mai ales cata vreme aceasta nu dispune de resursele (cognitive, emotionale si comportamentale) pentru a face fata in mod eficient situatiei respective. Este si cazul pacientilor de varste mici cu care am lucrat si lucram. Acordarea de sprijin emotional sub forma acestor initiative reprezinta un standard in ingrijirea corespunzatoare a pacientului, integrarea lui corecta și adaptativa in mediul spitalicesc si tratamentul pediatric in general, drept pentru care am considerat necesara continuarea acestei initiative si in anul 2016.

| Date beneficiari
    Voluntariatul la un spital este benefic pentru pacienti, familiile acestora, personalul medical, voluntari si comunitate. Astfel, BENEFICIARI DIRECTI au fost: 1) PACIENȚII CELOR DOUA CENTRE MEDICALE: programul de suport ”Voluntar in Spital” prin proiectul „Serviciul de Voluntariat” a creat contexte similare celor cu care pacientii (copiii) erau familiarizati deja (de ex. acces la doua spatii de joaca [camere de joaca] care dispun de instrumente si activitati similare celor de acasa sau de la gradinita/scoala), astfel incat impactul emotional al vizitelor la medic/ spitalizarii sa fie unul cat mai usor de asimilat. Mentionam ca cele doua centre medicale sunt institutii de interes public national. 2) APARTINATORII PACIENTILOR: de multe ori apartinatorii raporteaza nivele mai ridicate de stres in contextul vizitei la medic sau spitalizarii, in special atunci cand pacientii sunt copii. Acestia se simt adesea coplesiti si supra-responsabilizati in acest context iar îngrijorarea legata de situatia medicala a copilului se poate rasfrange inclusiv acestuia din urma, nivelul stresului fiind crescut de ambele parti. Prin activitatile desfasurate de membrii programului ”Voluntar in spital”, apartinatorii pacientilor sunt ajutati sa gestioneze mai bine timpul petrecut in spital si indirect prin observarea faptului ca pacienții devin mai relaxati si implicati in activitati placute pe durata vizitei la medic. O alta forma de sprijin acordata in mod implicit apartinatorilor consta in cresterea compliantei pacientilor la vizita/ tratament, deoarece, o data implicati in activitati apropiate de interesele lor, vor percepe contextul medical ca fiind mai putin stresant. Astfel, proiectul intenționează ca efortul resimțit de aparținătorii pacienților sa fie perceput ca fiind gestionabil, prin intermediul activitatilor in care acestia sunt implicati. 3) VOLUNTARII: societatile care deja au promovat practicarea voluntariatului au scos in evidenta efectele benefice ale acestuia in randul celor implicati; printre acestea se numara contextul pozitiv si structurat de socializare, dezvoltarea de cunostinte si abilitati (atat sociale cat si tehnice – in functie de domeniul de desfasurare a activitatilor), cat si beneficii la nivel personal, precum cresterea si stabilizarea sentimentului propriei utilitati, a cunoasterii si delimitarii propriilor limite si interese, a integrarii intr-un grup cu interese comune. In ceea ce priveste dezvoltarea de abilitati, programul ”Voluntar in Spital” creaza un context in care persoane care au sau urmeaza să aiba activitati/profesii legate de asistenta sociala, psihologie, medicina, etc., pot evolua si pot avea un prim contact cu domeniul medical.

| Date beneficiari
    3. Beneficiari indirecți: 1. Personalul medical: a interacționat cu pacienti mai relaxati si mai complianti la controlul medical, tratament si interventii ca urmare a participării la activități reconfortante anterior procedurii. 2. Spitalul ca instituție: prin intermediul proiectului, spitalul s-a aliniat standardelor de servicii impuse deja in tari dezvoltate care au acordat atenție inclusiv sanatatii mintale a pacienților. 3. Comunitatea: Prin promovarea voluntariatului, ”Voluntar in spital” promoveaza valori precum implicarea pentru binele celorlalti, dezvoltarea de abilitati atat spre beneficiul personal cat si al persoanelor de langa noi, acordarea de sprijin in mod necondiționat; 4. Asociația: proiectul contribuie la indeplinirea misiunii sale.

| Activitati
    [1]Recrutare/organizare echipa a presupus integrarea in echipa proiectului a unui numar de 287 de voluntari (16-60 ani), care au beneficiat de instruire specifica: metodologie, instrumente, reguli de conduita, etc.
[2]Act. de Terapie ocupaționala a urmarit implicarea directa si activa a beneficiarilor in activitati (recreative, ludice, artistice, cotidiene) cu scopul dezvoltarii/pastrarii abilitatilor sociale/cognitive/ motrice;
[3]Act. de Terapie prin joc (si artterapie) a vizat facilitatea invatarii, a rezolvării de probleme și identificării resurselor de a face fata stresului, cresterea sentimentului de autonomie personala si control asupra propriei vieti (afectate adesea in contextul bolii/dependentei fata de un tratament); exteriorizarea trairilor negative intr-un mod securizat și constructiv; detașarea de problemele declanșatoare de stres.
[4]Act. de suport emoțional si consiliere au urmarit consolidarea afectelor pozitive si a increderii pe parcursul spitalizarii/controalelor medicale;
[5]Evenimente tematice organizate au avut ca scop crearea unui sentiment al familiaritatii in randul pacientilor, fiind un bun prilej pentru coeziunea grupului, promovarea proiectului si voluntariatului ca activitate valoroasă pentru comunitate.
[6] Act. de monitorizare, evaluare, raportare realizate pe toata durata proiectului cu instrumente specifice tipului de activitate derulat (fise de pontaj/monitorizare/raportare, liste participanti, sedinte, chestionare, etc).


| Rezultatele proiectului
    Prin intermediul proiectului ”Serviciul de Voluntariat Spitalul de Urgenta M.S.Curie si Centrul Medical Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii “Dr.N.Robanescu” au fost donate comunitatii (activitati directe in cadrul celor doua centre medicale) un numar de 22.512 ore de voluntariat = 22.512/160 ore (cat lucreaza un angajat cu norma intreaga pe luna) = 140,7 / 24 (luni de proiect) = ~5, 8 (putem spune ca cele doua spitale au beneficiat cu titlu gratuit de echivalentul (in munca) a 5,8 angajati platiti pentru un program de 8 ore, timp de 2 ani).

28730 de copii si apartinatori au beneficiat de servicii psiho-sociale oferite in cele doua Sali de joaca infiintate in policlinica spitalului m.s.curie, in cadrul activitatilor desfasurate la salon(la marginea patului) si in cadrul centrului de recuperare (sesiuni de terapie ocupationala de grup).

In urma analizei proiectului am constatat ca am atins toate obiectivele propuse in proiect: am oferit comunitatii posibilitatea implicarii in actiuni de voluntariat medical, am creat si organizat o structura de voluntariat medical, am schimbat perceptia si atitudinea personalului medical vis-a-vis de necesitatea implementarii unor astffel de programe, am contribuit la bunul renume al celor doua centre medicale, , am cladit „o familie” frumoasa, am ajutat parintii pe parcursul spitalizarii (oferindu-le un moment zilnic de respiro) si cel mai important, am schimbat perceptia micilor pacienti in legatura cu vizita la medic, spitalizare, tratament, interventii medicale.


| Bugetul
    3500

| Parteneri
    1. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii M.S.Curie / 2. Centrul Medical Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii “Dr.N.Robanescu”

| Website proiect
    https://voluntarinspital.wordpress.com/about/ / https://www.facebook.com/Voluntarinspital/?ref=hl





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes