close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Colectia Costica Acsinte



| Organizator:
    persoana fizică
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Am solicitat în repetate rînduri conducerii muzeului inițierea unei colaborări și în primăvara lui 2013 a fost semnat un contract de colaborare/voluntariat între mine, Cezar Popescu, ca persoană fizică și Muzeul Județean Ialomița.

Nevoile beneficiarului nu au fost identificate ci mai mult create, adică acesta a fost convins că digitizarea arhivei Costică Acsinte îl reprezintă un plus pentru activitatea dumnealor.


| Scopul proiectului
    Digitizarea în totalitate a arhivei fotografice cunoscută sub denumirea Colecția Costică Acsinte și punerea ei în valoare prin orice mijloace disponibile.

Colectia Costica Acsinte Colectia Costica Acsinte Colectia Costica Acsinte

| Aria geografica
    Slobozia

| Rezumat
    Proiectul Colecția Costică Acsinte a avut ca obiectiv principal digitizarea și punerea în valoare a arhivei de fotografii realizate de Costică Acsinte, aflată în administrarea Muzeului Județean Ialomița.

Au fost scanate un număr de 6840 de obiecte (majoritate negative pe sticlă și o mică parte pozitive pe hîrtie), rezultînd un număr de 7594 fotografii distincte). Imaginile în sine au fost vizualizate de peste 17.000.000 de ori numai pe flickr. Pe baza lor au fost create opere noi: colorizări digitale ale fotografiilor alb-negru, colaje digitale, coperți de carte, o serie de bandă desenată, desene în creion, operă scrisă scurtă și poezii.

Costul pentru bugetul de stat: 0 lei.


| Date beneficiari
    Beneficiarii direcți: Muzeul Județean Ialomița - instituție publică, edituri comerciale - 5, artiști în diverse domenii: 12

| Date beneficiari
    Public țintă: iubitorii de fotografie veche - peste 17.000.000

| Activitati
    Deoarece majoritatea materialelor din arhivă o reprezintă negativele pe sticlă, discuția următoare se referă la acestea (procedura pentru fotografiile pe hîrtie fiind asemănătoare):

- plăcuțele au fost întîi curățate de corpuri străine, individual, cu alcool izopropilic și soluție de spălat geamuri de uz caznic.
- scanarea s-a făcut pe un Epson V750 Pro cu Vuescan în mod grayscale, la rezoluție de cel puțin 1200dpi (mai mult pentru artefactele mici), în format raw (Adobe DNG).
- salvarea fișierelor s-a efectuat pe o mașină de lucru și pe două suporturi de stocare externe dintre care unul al muzeului.
- prelucrarea fotografiilor s-a rezumat la îndreptarea marginilor, normalizarea histogramei, inversare. Toate operațiunile sînt nedistructive, putînd fi modificate/înlăturate oricînd.
- a fost generat un set de fișiere pentru postare online pe site-ul proiectului, pe flickr, facebook, google+
- în baza unui grant obținut la sfîrșitul lui 2014, începutul lui 2015 am publicat două ediții cu imagini reprezentative axate pe tema vieții sociale și am realizat un număr de 30 de fotografii înrămate ce au făcut obiectul a 7 expoziții în diverse orașe din țară.


| Rezultatele proiectului
    La momentul actual muzeul deține o copie digitală a tuturor fotografiilor din Colecția Costică Acsinte.

În primăvara-vara lui 2014 am avut o campanie publică de strîngere de fonduri care mi-a permis să acopăr parte din cheltuielile pe care le-am făcut. Mi-a picat bine deși această campanie nu fusese planificată inițial.

La fel și cu grantul de Luminous Landscape din iarna 2014-2015: nici acesta nu fusese planificat ci un ajutor binevenit ce mi-a permis să extind proiectul prin publicarea celor două ediții de carte.


| Bugetul
    10000

| Parteneri
    Cezar Popescu, Muzeul Județean Ialomița

| Website proiect
    http://colectiacosticaacsinte.eu





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes