close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Poftă de SĂNĂTATE - Antrenament pentru stare de bine



| Organizator:
    Asociația Zi de Bine
| Sectiune:
    Sănătate
| Problema de fond
    E o nevoie mare de informare/educare în rândul adolescenților, pe nutriție, sănătate, sănătate emoțională, importanța unei vieți sportive active, obiceiuri sănătoase. Nu o spun doar statisticile care plasează România pe primele locuri la obezitatea infantilă, ci și experiența noastră anterioară în lucrul cu copiii cu diverse probleme, printre care și bullying și consum de substanțe ilegale. Tot mediul în care copiii cresc în ziua de azi este obezogen și toxic. Și atunci când toate tentațiile nesănătoase sunt la un pas sau la un click distanță, informațiile cinstite, corecte au drum lung de străbătut și multe lupte de câștigat până să ajungă un obicei. E nevoie de repere stabile, de mult ghidaj și multă răbdare, de profesori implicați și de experți pe măsură. Și de un cadru fun în care să se întâmple întâlnirea de idei și experiențe.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a aduce în prim plan importanța obiceiurilor sănătoase ca bază pentru o viață fericită. Și ce vârstă mai potrivită de a pune în practică aceste principii decât adolescența – perioadă critică în care creierul trece prin transformări majore, specializându-se pe comportamentele care dau direcția pentru restul vieții? Așadar, am gândit proiectul ca o competiție interactivă și nonformală pentru 5 licee din București, prin care elevii învață despre alimentație sănătoasă, despre mișcare și educație emoțională, pentru a pune cărămizile unei vieți sănătoase și echilibrate.

Poftă de SĂNĂTATE - Antrenament pentru stare de bine Poftă de SĂNĂTATE - Antrenament pentru stare de bine Poftă de SĂNĂTATE - Antrenament pentru stare de bine

| Acoperire
    București

| Rezumat
    Mâncăm pe fugă, bifăm taskuri în goană, ne împrietenim și desprietenim din mers. Într-o lume într-o continuă alergare, ne-am propus să ne oprim puțin. Cât să ne punem întrebări despre sănătatea noastră, despre ce ne face să ne simțim bine și ce nu, despre ce soi de viață vrem să trăim și din ce lucruri practice e ea alcătuită. Alături de 200 de elevi de liceu din București, aflați la vârsta confuziei, presiunii sociale și a experimentelor cu repercursiuni tot mai serioase.

Timp de 2 luni, elevii din clasele 9-11 au învățat, în cadrul unei competiții interactive și nonformale, despre alimentație sănătoasă și crearea de farfurii personalizate, despre mișcare și sport, precum și despre educație emoțională, de la patru specialiști în aceste domenii complementare. Iar ca totul să fie cât mai atractiv, s-au întrecut și în provocări gamificate. În concursuri tip Master Chef, pe care le-am organizat la Culinaryon. În curse cu obstacole, la Ninja Sport. Dar mai ales în marea finală, care le-a dus Marele Premiu - de peste 30.000 de euro. Bani pe care i-am folosit pentru dotarea laboratorului de practică și examene pentru clasele de industrie alimentară și turism de la liceul câștigător, așa cum și-au dorit.

Copii care s-au întrecut și au câștigat ceva valoros și pentru alți copii. Pentru colegii lor. Pentru profesorii lor. Un act de curaj și implicare care i-a făcut eroi în ochii celorlalți. Un efort de care mulți nici nu se credeau capabili. Un act de educație care va rămâne mereu cu ei prin prieteniile și experiențele câștigate. Stimă de sine și încredere deopotrivă pentru profesorii care au descoperit că pot să le fie alături elevilor și altfel. Și să le câștige respectul și prietenia doar făcându-le galerie de pe margine. Un proiect cu win-win pe toate părțile.


| Date beneficiari direcţi
    Aproximativ 200 de elevi și 15 profesori, care au participat la competiție, de la liceele: Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Dumitru Moțoc”, Colegiul Economic „Viilor”, Colegiul Național „Matei Basarab”, Liceul cu program sportiv „Mircea Eliade”, Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gheorghe Airinei”.

| Activitati
    Activități principale: stabilirea conceptului și a regulamentului de concurs; găsirea specialiștilor în mișcare, gătit, nutriție și educație emoțională și stabilirea tematicilor pentru ateliere; call pentru înscrieri în licee și crearea echipelor; crearea unei pagini web pentru monitorizarea rezultatelor.
Organizată în București, competiția a avut următorul mod de desfășurare:
1. Start competiție cu un quiz, înscriere în cluburile Strava alocate fiecărei școli și o cursă cu obstacole.
2. Activități live cu 4 teme: gătit, bazele nutriției, mișcare, educație emoțională. MIȘCARE – Antrenamentele săptămânale, de mers, alergat sau dans în echipă, au fost înregistrate prin aplicația Strava. GĂTIT – S-au întrecut în provocări săptămânale, dar și în două mari întreceri, tip Master Chef, pe care le-am organizat la Culynarion. Cu degustări și note la fiecare stație de gătit, care au cântărit greu în clasamentul final. NUTRIȚIE – Au învățat bazele nutriției și cum să își îndeplinească nevoile organismului. EDUCAȚIE EMOȚIONALĂ – Au aflat care-i legătura dintre emoții și mâncat, care sunt schimbările prin care trec la vârsta lor și ce este mâncatul conștient.
3. Provocări online din fiecare cele 4 teme și tombolă săptămânală cu premii.
4. Marea finală pe echipe: quiz teoretic despre bazele nutriției; probă practică de creat o farfurie sănătoasă; cursă distractivă cu obstacole.
Marele Premiu a fost o investiție majoră în infrastructura liceului câștigător, pt un mediu educațional propice.


| Rezultatele proiectului
    Competiția - una cum nu s-a mai văzut prin București - a avut rezultate așteptate și efecte neintenționate, dar binevenite, care ne-au arătat cât de important e să vorbim despre relația noastră cu mâncarea. Dar mai ales cum poți face asta și gustos și sănătos și nutritiv, în timp ce ai parte de tot felul de provocări alături de colegii tăi.

„Dacă mai faceți o competiție ca asta, să mă sunați. Mi-a plăcut totul – atmosfera, cursele cu obstacole, gătitul în grupe. Am cunoscut oameni noi și am legat prietenii la care nu m-aș fi gândit vreodată. Și mai e ceva tare important – am început să am mai multă încredere în mine” - elevă beneficiară.

„N-am mai trăit așa ceva de când sunt eu profesoară. Îmi creștea sufletul să îi văd plini de energie și inspirație. Puși pe treabă când era vorba de vreo provocare săptămânală. Curioși să mai prindă câte ceva nou, atât din punct de vedere nutritiv, cât și culinar. Iar partea cu întrecutul la gătit cred că i-a fascinat cel mai mult. Am tot povestit despre acea perioadă chiar și în excursiile din timpul vacanței de vară” - profesor.

„Am dat jos 4 kile în perioada aia. De la atâta competiție”, mai glumea unul dintre elevi.
Am bifat așadar la asimilarea de cunoștințe noi, verificate prin quiz-uri, la mai multă mișcare și experimentarea spiritului de echipă, la dezvoltarea unor pasiuni noi - gătitul și voluntariatul, la trasarea unui model nou de a face educație pentru profesori și la îmbunătățirea relațiilor profesor-elevi, iar în final, chiar la îmbunătățirea actului educațional prin investiții în infrastructura liceului câștigător.


| Parteneri
    Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Dumitru Moțoc”, Colegiul Economic „Viilor”, Colegiul Național „Matei Basarab”, Liceul cu program sportiv „Mircea Eliade”, Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații „Gheorghe Airinei”. Parteneri financiari – Edenred România

| Despre organizator
    Misiunea ZDB este de a pune reflectorul pe cauze presante și dureroase și de a ajuta acolo unde alții întorc privirea. Într-un an de zile implementăm 12 cauze sociale, câte una în fiecare lună. Fiecare proiect se adresează unei comunități vulnerabile și se implementează în 30 de zile, cu ajutorul sărbătoriților lunii și al partenerilor. Pentru unele cauze, facem un parteneriat cu un ONG specializat în domeniul respectiv și ne punem resursele laolată pentru că ajutăm mai mult când cooperăm.

| Website proiect
    https://www.zidebine.ro/poftadesanatate/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes