close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Fiecare Copil Conteaza



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Salvati Copiii isi propune schimbarea statisticilor dureroase: la fiecare 5 ore, un copil mai mic de 1 an moare in tara noastra. Prematuritatea este prima cauză de mortalitate neonatală în țara noastră.Dacă în țările dezvoltate 90% dintre copiii extrem prematuri supraviețuiesc, în țările cele mai puțin dezvoltate 90% din ei mor. O.M.S. și Organizația Salvați Copiii își doresc ca, prin implicarea tuturor, aceste enorme inegalități să fie depășite. Rezultate pozitive s-au obținut, dar încă prea mulți copii mor înainte de vreme, în principal din cauza lipsei accesului la îngrijiri adecvate.
O parte importantă a acestui program a constat si în intervenția în comunitățile dezavantajate, comunităţi caracterizate de o rată a mortalităţii infantile semnificativ mai crescută comparativ cu media naţională, dar si o rata ridicata a mamelor minore.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de reducerea cu 15% a ratei de mortalitate infantila in perioada 2010-2015.
Obiectivele proiectului:
- Dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti din tara cu echipamente medicale performante, necesare supravietuirii bebelusilor prematuri.
- Cresterea gradului de informare si constientizare asupra problematicii prematuritatii, la nivelul publicului larg.
- Dezvoltarea de activitati de suport pentru gravide, mame tinere si copii 0-5 ani din 31 de comunitati defavorizate din 9 judete ale tarii.


Fiecare Copil Conteaza Fiecare Copil Conteaza Fiecare Copil Conteaza

| Aria geografica
    București, Neamt, Vaslui, Suceava, Iasi, Botosani, Braila, Mehedinti, Olt, Galați, Călărași, Gorj, Satu-Mare, Maramures, Covasna, Harghita, Salaj, Bihor, Vrancea, Arges, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Hunedoara, Mureș, Timiș, Ilfov, Buzau, Bacau, Sibiu, Ialomita, Arad, Prahova.

| Rezumat
    Pentru Salvati Copiii, supravietuirea copiilor este o prioritate. Campania de reducere a mortalitatii infantile, a plecat de la statistica cutremuratoare comform careia Romania se afla pe primul lor intre tarile Uniunii Europene, cu cea mai ridicata rata de copii care mor inainte sa implineasca varsta de 1 an. 1624 copii au pierdut lupta cu viata in anul 2014 (8,8 la mie). Un copil mai mic de 1 an moare la fiecare 5 ore. 33% din aceste decese ar fi putut fi prevenite prin programe speciale, dedicate mamelor şi copiilor, dar şi prin dotarea maternităţilor şi a secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale.
Prematuritatea este prima cauză de mortalitate neonatală în țara noastră.
În România, 1 din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de atenţie specială încă din prima oră de viaţă, are nevoie de cadre medicale specializate şi echipamente medicale performante.
Proiectul "Fiecare Copil Conteaza", initiat de Salvati Copiii, are ca obiective dotarea maternitatilor si sectiilor de neonatologie cu echipamente performante necesare supravietuirii bebelusilor nascuti prematuri si cresterea gradului de constientizare asupra fenomenului de prematuritate la nivelul publicului larg.
Pana la finalul anului 2015, am reusit sa dotam 58 de unitati medicale din: București, Neamt, Vaslui, Suceava, Iasi, Botosani, Braila, Mehedinti, Olt, Galați, Călărași, Gorj, Satu-Mare, Maramures, Covasna, Harghita, Salaj, Bihor, Vrancea, Arges, Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Hunedoara, Mureș, Timiș, Ilfov, Buzau, Bacau, Sibiu, Ialomita, Arad, Prahova.
In anul 2015, in aceste maternitati au avut loc 85.000 de nasteri, dintre care peste 9.000 ianinte de termen. 18.000 de nou-nascuti au fost ajutati sa traiasca cu ajutorul echipamentelor donate.


| Date beneficiari
    12.000 de copii nascuti prematur anual in cele 58 maternitati dotate- aprox 200/maternitate, 85.000 de mame care nasc anual in cele 58 de maternitati. Cele peste 600 de cadre medicale din maternitati si sectiile de neonatologie care lucreaza zi de zi cu aceste echipamente donate. 100 de medici cu specializare in obstetrica, ginecologie si neonatologie, pregatiti cu scopul de a creste detectia cazurilor de copii cu malformatii cardiace corectibile inca din perioada prenatala

| Date beneficiari
     Beneficiari indirecti: unitatile medicale, autoritatile locale, comunitatile locale, familiile copiilor nascuti prematur.

| Activitati
    În urma consultațiilor cu Asociația Română de Neonatologie și cu alți specialiști, Salvați Copiii a stabilit ca prioritate dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente performante necesare supraviețuirii copiilor născuți prematur. In urma discutiilor cu sefii sectiilor de neonatologie, am selectat echipamentele necesare cu prioritate.
Cu suportul companiilor si sustinatorilor, am reusit sa dotam 58 de maternitati cu echipamente necesare supravietuirii nou-nascutilor prematuri: 9 maternitati in București si 49 in tara : Brăila, Buzau, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Galați, Călărași,Oltenita, Tg. Jiu, Satu-Mare, Baia-Mare, Sfantul Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Zalău, Oradea, Caransebeș, Resita, Constanța, Hunedoara, Petrosani, Iași (3 unitati), Harlau, Botoșani, Campulung Moldovenesc, Suceava, Vatra-Dornei, Timișoara (3 unitati), Bacău, Craiova (2 maternitati), Roman, Sibiu, Slobozia, Focsani, Arad, Adjud, Piatra-Neamt, Pitesti, Patrauti, Ploiesti, Brasov, Cluj-Napoca, Segarcea, Targu Mures (2 maternitati),Vaslui, Botosani. Am donat incubatoare, mese de resuscitare, aparate de suport respirator, monitoare de functii vitale, pulsoximetre si multe altele, in valoare de 7.300.000 lei.
In paralel, am organizat cursuri de pregatire pentru 100 de medici cu specializare in obstetrica, ginecologie si neonatologie, cu scopul de a creste detectia cazurilor de copii cu malformatii cardiace corectibile inca din perioada prenatala.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele proiectului:
- 58 de maternitati dotate, 7.300 000 de lei investiti in echipamente medicale donate catre 9 maternitati din București si 49 din tara : Brăila, Buzau, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Galați, Călărași,Oltenita, Tg. Jiu, Satu-Mare, Baia-Mare, Sfantul Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Zalău, Oradea, Caransebeș, Resita, Constanța, Hunedoara, Petrosani, Iași (3 unitati), Harlau, Botoșani, Campulung Moldovenesc, Suceava, Vatra-Dornei, Timișoara (3 unitati), Bacău, Craiova (2 maternitati), Roman, Sibiu, Slobozia, Focsani, Arad, Adjud, Piatra-Neamt, Pitesti, Patrauti, Ploiesti, Brasov, Cluj-Napoca, Segarcea, Targu Mures (2 maternitati),Vaslui, Botosani.
- 18.000 de nou-nascuti ajutati sa supravietuiasca cu echipamentele donate de Salvati Copiii
- 100 de medici cu specializare in obstetrica, ginecologie si neonatologie, pregatiti cu scopul de a creste detectia cazurilor de copii cu malformatii cardiace corectibile inca din perioada prenatala
- Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de
familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari) s-a implicat, din 2010 şi până
în prezent, în acţiuni de îmbunătăţire a stării pentru un număr de 20 788 de beneficiari, dintre care: 14 872 copii 0-5 ani, 3732 mame tinere și 2184 gravide.
Impact: un studiu al Salvați Copiii arată că 25% mai multe gravide din aceste
comunități merg la ginecolog pe perioada sarcinii, 30% mai mulți copii merg la mai mulți copii merg la control medical și cu 55% mai mulți copii 0-5 ani au fost vaccinați.


| Bugetul
    7300000

| Parteneri
    Asociatia Romana de Neonatologie, Dorna, GSK, Reckitt Benckiser

| Website proiect
    http://www.salvaticopiii.ro/?id2=000200070000





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes