close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Grupul A.R.T. - Constientizeaza, spune-ti opinia si treci la actiune! (Be Aware, Raise your voice, Take action)



| Organizator:
    Fundatia World Vision Romania
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Conform primului raport al Comisiei Europene, cele mai multe victime ale traficului de fiinte umane si cei mai multi traficanti de carne vie pusi sub acuzare in statele din Uniunea Europeana provin din Romania cu 1.885 de persoane, din care copiii reprezinta o treime dintre victime. Evaluarea initiala a proiectului a identificat o capacitate scazută a furnizorilor de servicii sociale si o participare ineficienta a comunitatii in prevenirea/rezolvarea problemelor referitoare la traficul de fiinte umane, precum si o lipsa de implicare a copiilor in prevenirea situatiilor de vulnerabilitate. Din cercetarea realizata de copii precum si din intalnirile cu membrii comunitatii s-a constat necesitatea de a dezvolta strategii de lucru pentru structurile existente in comunitatii si imputernicirea copiilor in articularea propriilor nevoi.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului: sa contribuie la reducerea gradului de vulnerabilitate a copiilor din orasul Negresti, prin imputernicirea lor pentru a deveni o voce in comunitate . Obiective generale: (1) Structurile formale si informale de la nivelul orasului Negresti dezvolta initiative menite sa protejeze copiii; (2) Copiii din orasul Negresti sunt imputerniciti sa participe la crearea propriilor sisteme de protectie, isi unesc fortele si pledeaza pentru problemele comune si importante pentru bunastarea lor; (3) Se asigura sustentabilitatea masurilor de protectie si participare.

Grupul A.R.T. - Constientizeaza, spune-ti opinia si treci la actiune! (Be Aware, Raise your voice, Take action) Grupul A.R.T. - Constientizeaza, spune-ti opinia si treci la actiune! (Be Aware, Raise your voice, Take action) Grupul A.R.T. - Constientizeaza, spune-ti opinia si treci la actiune! (Be Aware, Raise your voice, Take action)

| Aria geografica
    Orasul Negresti, Judetul Vaslui

| Rezumat
    Proiectul A.R.T. a fost initiat cu implicarea unui număr de 30 de elevi din orasul Negresti, pentru a identifica si propune solutii privind problemele copiilor din comunitatea lor. Scopul proiectului a fost reducerea gradului de vulnerabilitate a tinerilor fata de fenomenul traficului de fiinte umane si a situatiilor care afecteaza drepturile copiilor: copii ai strazi si neglijati, abandon scolar, discriminare, lipsa participarii la viata comunitatii. Pe parcursul celor trei ani: tinerii au participat la o serie de training-uri, workshop-uri si schimburi de experienta in cadrul carora au dobandit noi cunostinte si abilitati necesare pentru dezvoltarea initiativelor de grup; au derulat o cercetare in randul copiilor in urma careia au identificat principalele probleme si vulnerabilitati ale copiilor din comunitatea lor; au continuat prin prezentarea problemelor din comunitate atat in prezenta autoritaţilor locale cat si prin participarea la evenimente internationale; au demarat mai multe initiative locale de impact (un concert caritabil, redactarea si semnarea unei petitii, o campanie de prevenire a traficului de persoane, o expozitie de fotografie care ilustreaza saracia copiilor din mediul rural). Cei 30 de tineri au pus bazele pentru Reteaua Tinerilor in Negreşti (TiN) formată din aprox. 158 de membri din zona oraşului Negreşti care au continuat cu alte initiative de amploare: o campanie de prevenire a violentei, o campanie de informare pe igiena si sanatate, o campanie de strangere de fonduri. Toate campaniile au avut instrumente de comunicare realizate chiar de tineri (afise, pliante, bannere), au inclus sesiuni de informare pentru sute de elevi şi copii din gradinite. Tinerii au redactat propriul lor raport şi au avut mai multe aparitii media locale si nationale.

| Date beneficiari
    Beneficiari directi: 30 de tineri din orasul Negresti, membrii Grupului ART;

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti: - 128 de tineri care s-au alaturat pentru a forma Reteaua Tinerilor in Negresti: bursieri din cadrul proiectului “Vreau in clasa a noua!” (proiecte coordonate de Fundatia World Vision Romania) si membrii Consiliului Elevilor de la Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” din Negresti”, Consiliului Elevilor de la Scoala Generala “Mihai David” din Negresti, voluntari ai Fundatiei World Vision Romania si voluntari ai Centrului de Tineret din Negreşti si alti tineri din orasul Negresti; peste 800 de elevi din scoli si licee şi peste 300 de copii din gradinitele din Negreşti au beneficiat de sesiunile de informare si campaniile sustinute de membrii ART si TiN; o familie monoporantela formata din 4 membri beneficiaza de conditii mai bune de locuit; reprezentanti ai institutiilor publice din comunitate si membri ai Consiliului Comunitar Consultativ: profesori, invatatori, asistent social, politist, primar.

| Activitati
    Proiectul A.R.T. a avut ca metodologie de lucru capacitarea şi imputernicirea tinerilor pentru a adresa problemele copiilor din comuniatea lor prin dialog si consultare cu liderii comunitatii locale, membrii ai Consiliului Comunitar Consultativ, initiative si evenimente locale si prin participarea si adresarea directa in cadrul unor evenimente internationale. Capacitarea tinerilor a presupus participarea lor la traininguri pe tema drepturilor copilului, comunicare, voluntariat, traficul de fiinţe umane, advocacy, photovoice, schimburi de experienta şi wokshopuri tematice. Tinerii au derulat o cercetare (44 de interviuri, 3 focus grupuri si 1 forum) prin care au identificat ca principalele nevoi ale copiilor din comunitate sunt strans legate de sistemul sanitar, sistemul de invatamant, saracia, participarea si protectia copilului. Pornind de la problemele identifcate, tinerii au folosit cunostintele insusite pentru a demara initiative si campanii in parteneriat cu institutii locale (scoli, politia locala, ANITP). Campaniile au presupus: sesiuni de informare, dezbateri, dezvoltarea unor materiale de comunicare specifice. Tinerii s-au pregatit pentru a participa la 9 evenimente internationale de amploare in Armenia, Cipru, Georgia, Germania, Tanzania, Dubai si la Bruxelles, la Parlamentul European. Elementul de sustenabilitate a Proiectul a fost constituirea Retelei Tinerilor din Negresti de membrii Grupului ART catre care au transferat cunostintele si experienta.

| Rezultatele proiectului
    Cei 30 de tineri sunt acum imputerniciti si motivati pentru a participa la viata comunitatii: au insusit cunostinte despre drepturile copilului, protectia copilului, advocacy si leadership; au reprezentat nevoile copiilor din comunitate; au propus solutii in fata factorilor de decizie si au atras atentia publicului larg cu privire la situatia copiilor vulnerabili prin materiale de presa locale si nationale; s-au extins la o Retea de Tineri de 158 de membri. Campania de amploare “Posete pentru o casa” a ajutat o familie monoparentala sa locuiasca in conditii decente. Prin participarea la 9 evenimente internationale, au reprezentat drepturile si problemele copiilor din tara lor si au contribuit la dezvoltarea obiectivelor mileniului si la crearea unei viziuni comune in abordarea problemelor copiilor. Pentru comunitatea din Negresti, Grupul ART a devenit un partener real de dialog in relatia cu institutiile publice locale si structurile comunitare: 90% dintre tineri simt că sunt ascultaţi şi că pot face o schimbare; au declarat o crestere a increderii in sine, schimbari in viziunea si comportamentul lor fata de cei vulnerabili; se simt mai increzatori in abordarea diferitilor parteneri locali pentru a discuta probleme ale copiilor si au capacitatea de a face networking cu scop de advocacy; 81% vor continua activitatile de participare civica si dupa finalizarea proiectului prin intalniri repetate la Centrul de Tineret Negresti. Indirect, copiii din Negresti au beneficiat de campanii de informare si de alte activitati interactive sustinute de membrii ART sau TIN.

| Bugetul
    320000

| Parteneri
    Inspectoratul Scolar Judeţean Vaslui, Scoala Generala “Mihai David” Negresti, Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” din Negresti, Serviciul Public de Asistenta Sociala si Proectia Copilului Negresti – Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui, Primaria Orasului Negresti, Centrul de Tineret Negresti

| Website proiect
    www.worldvision.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes