close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Ziua Nationala a Adoptiei



| Organizator:
    ADOR COPIII
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Argumentul principal al demarării acestui proiect se referă la dreptul copiilor părăsiţi în instituții de a avea o copilărie decentă, normală, o familie permanentă. Abandonul reprezintă una dintre cele mai grave situaţii de abuz cu care se poate confrunta un copil și raportat în cifrele anului 2013, contextul poate fi rezumat astfel: 60.000 de copii în sistemul de protecție specială, 2.241 de copii declarați adoptabili, 1.506 atestate pentru familii sau persoane adoptatoare și doar 580 de adopţii finalizate.

Birocrația, lipsa de transparență și accesul greu la informații frânează procesul de adopție a unui copil și totodată descurajează familiile care ar putea să adopte copii, punându-i pe acestia, prin privarea de drepturi fundamentale, în situații de risc major și transformandu-i in victime ale sistemului.


| Scopul proiectului
    Scopul urmărit a fost (și încă este) modernizarea și dezvoltarea sistemului de adoptie in Romania, deblocarea mecanismelor și salvarea copiilor abandonati, uitați în sistem prin aducerea subiectului adopţiei în prim-plan la o dată fixă, în agenda publică a oficialităţilor din domeniu.

Obiectivul principal al proiectului Ziua Națională a Adopției a fost oficializarea acestei zile. Modernizarea și dezvoltarea sistemului de adoptie in Romania presupune legislatie adaptata nevoilor actuale, dar si constientizarea importantei adoptiei in Romania.


Ziua Nationala a Adoptiei Ziua Nationala a Adoptiei Ziua Nationala a Adoptiei

| Aria geografica
    Brașov, București, Iași, Sf. Gheorghe, Târgoviște,Timișoara

| Rezumat
    Programul 'Adopția, o nouă perspectivă' are ca obiectiv principal dezvoltarea și modernizarea sistemului de adopții, în vederea facilitării accesului la informarea despre adopție şi a creșterii numărului de copii abandonați care vor fi integrați într-o familie permanentă iar obiectivele specifice urmărite sunt îmbunătăţirea gradului de cunoaştere a fenomenului adopției, dezvoltarea serviciilor de informare, formare și consiliere în adopție, în colaborare cu autoritățile în domeniu, facilitarea acesului grupului ţintă la informarea cu privire copii abandonați, formarea adoptatorilor pentru integrarea copiilor într-o familie permanentă și primii pași pentru adopție si monitorizarea și îmbunătăţirea competenţelor specialiștilor din sistemul de adopții.

Obiectivul principal vizat prin proiectul Ziua Națională a Adopției a fost oficializarea acestei zile și aducerea subiectului adopţiei în prim-plan la o dată fixă, în agenda publică a oficialităţilor din domeniu în perspectiva dezvoltarii sistemului de adoptie in Romania si salvarea copiilor abandonati uitați în sistem. Acest lucru presupune o legislatie adaptată nevoilor actuale, dar si constientizarea importantei adoptiei in Romania.
Activități: cooptarea unor parteneri ONG și instituții, a unor voluntari, organizarea de evenimente publice, lansarea unei petiții, organizarea de conferințe, desemnarea unor ambasadori ai adopției care au militat pentru apararea drepturilor copiilor părăsiți.


| Date beneficiari
    Am pus la dispozitia adoptatorilor informatiile necesare despre procedura adoptiei, mituri, legislatie, și fotografii de la evenimentele dedicate fenomenului adoptiei pe www.adorcopiii.ro si www.ziua-adoptiei.ro. Familiile adoptive și-au adus contribuția la program prin publicarea poveștilor personale pe site-urile organizației, prin participarea la emisiuni radio și tv si articole din presa scrisă și voluntariat la evenimentele publice organizate.

| Rezultatele proiectului
    Incepind din aprilie 2012 am transmis numeroase comunicate de presa despre campania demarata la nivel national de Ador Copiii pentru susținerea declarării zilei naționale a adoptiei.
1)6 apr.2012, proiectul este susținut public de Parlamentarul PNL Alina Gorghiu http://bit.ly/1jadzcz
2)Intre luna Aprilie-Noiembrie 2013 exista in Senat propunerea legislativa privind instituirea Zilei Nationale pentru Adoptie si au loc dezbaterile pe acesta tema.
3)Peste 680 de semnatari ai petiției susțin proiectul http://bit.ly/1ikN0On
4)Oficiul Român pentru Adopţii organizează în data de 29 mai 2013 un eveniment dedicat Zilei Naţionale pentru Adopţie, eveniment la care este invitată reprezentanta asociatiei Ador Copiii , care susține în prezidiu instituirea Zilei Nationale a Adopției. Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului, in prezenta mai multor parlamentari, directori de directii de asistenta sociala si protectie a copilului si reprezentanti ai altor ONG-uri http://bit.ly/1dvBcof
5)24 iulie 2013,propunerea legislativă intitulată „Lege privind instituirea Zilei Naţionale pentru Adopţie” a primit, în sedința din data de 17 iulie 2013 aviz favorabil din partea Guvernului.
6)În 29 Oct 2013 propunerea a trecut de Senat si urma sa fie adoptata de Camera Deputatilor.
7)În 11 febr.2014 Camera Deputaţilor a decis ca ziua de 2 iunie să fie sărbătorită ca Ziua naţională a adopţiilor, aprobând, în acest sens propunerea legislativă.
8)În 17 martie 2014 apare în MO legea nr.21/2014.
9)Platforma proiectului www.ziua-adoptie.ro este lansată la prima conferință pentru adopție,în iunie 2013.


| Bugetul proiectului (in RON)
    34590,00

| Parteneri
    Asociația Pro Adopt, Asociația familiilor adoptive, Oficiul Român pentru Adopții

| Website-ul proiectului
    www.ziua-adoptiei.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes