close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



O sansa pentru viata



| Organizator:
    Asociatia REACT
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    In 2007 doar 66% dintre cererile de sange lansate de spitalele romanesti au putut fi onorate.
In acest context, in 2008 Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania au lansat “O sansa pentru viata”, pentru a creste nr donatorilor de sange. Din 2008, prin acest program, nr donatorilor la nivel national a crescut cu 8% si cu 15% in Bucuresti. In 2012 a inceput renovarea Centrului de Transfuzii Bucuresti, locul care ajuta la salvarea a 8000 de vieti anual. In 2014-2015 , pe fondul impactului pe care renovarea partiala a CTS Bucuresti a avut-o in randul donatorilor, am inceput renovarea a alte 7 centre din tara - cele mai mari si totodata cele mai deteriorate. Centrele din Bucuresti, Buzau, Cluj, Giurgiu, Gorj, Iasi, Olt Suceava asigura 1/3 din totalul de sange necesar in Romania.


| Scopul programului
    Scopul: Imbunatatirea sistemului transfuzional romanesc prin interventii startegicie care sa vizeze donatorii, centrele de trnasfuzii si spitalele beneficiare pentru a creste accesul la produse sanguine de calitate pentru minim 10% dintre pacientii din Romania care au nevoie de sange. O1: Cresterea cu 5% anual a numarului donatorilor la nivel national si incurajarea donarii de sange benevole, fara recompense materiale. O2: renovarea principaleleor centre de transfuzii din Romania care asigura stocurile de sange pentru majoritatea spitaleleor din tara.

O sansa pentru viata O sansa pentru viata O sansa pentru viata

| Aria geografica
    national

| Rezumat
    Demarat in 2008, “O sansa pentru viata” este cel mai amplu program national de donare de sange care a contribuit la salvarea a mai mult de 400.000 de vieti omenesti.
Prin acest program ne-am propus sa crestem numarul donatorilor de sange din Romania sensibilizand publicul larg in privinta donarii de sange. De asemenea, am vizat imbunatatirea activitatii Centrului de Transfuzii Bucuresti ca parte integranta a sistemului transfuzional si principal furnizor de sange al spitaleleor din Bucuresti.
Programul are trei componente:
 Campanie de informare si educare care include un site (www.pentruviata.com) cu informatii utile despre donarea de sange (cine si in ce conditii se poate dona ) si activitati de awareness realizate pe toate canalele media (TV, radio, online, BTL)
 Campanii mobile de recoltare sangvina
 Renovarea principaleleor Centre de Transfuzii din tara

Astfel, in perioada mai 2012 – dec 2015 prin campaniile de donare de sange organizate in randul studentilor, in cadrul companiilor si institutiilor si cu ocazia unor evenimente publice am strans peste 250.000 litrii de sange care au fost folositi in salvarea a peste 400.000 de pacienti. Nevoia de sange si produse sanguine sigure este in crestere in fiecare an astfel incat sistemul transfuzional are nevoie de donatori fideli, voluntari, care doneaza din responsabilitate fata de semeni si societate. Astfel, miza de la un an la altul a fost promovarea donarii de sange benevole, fara recompense materiale (bonuri de masa) prin organizarea de campanii mobile adresate publicului tanar, agent al schimbarii si crearea conditiilor medicale propice actului donarii (renovarea principalelor centre de transfuzii si dotarea lor cu aparatura pt prelucrarea si testarea sangelui).


| Date beneficiari
    - Publicul larg, sanatos, apt pentru a putea dona
- Tinerii din orasele mari, ca agenti ai schimbarii si viitori donatori fideli



| Date beneficiari
    - Pacinetii din spitale, beneficiari ai sangelui donat

| Activitati
    Principalele activitati ale programului au fost:
O campanie continua de informare si educare care include un site (www.pentruviata.com) cu informatii utile despre donarea de sange (cine si in ce conditii se poate dona ) si activitati de awareness realizate prin parteneriate media, spoturi video, evenimente punctuale, aparitii in presa.
Campanii mobile de recoltare sangvina, periodice. Ce au loc in spatii publice, cu ajutorul Centrelor de Transfuzie Sanguina care au in dotare centre mobile de transfuzie, la sedii de companii, in campusuri universitare si in institutii publice.
Renovarea principaleleor Centre de Transfuzii din tara, de la imbunatatirea circuitului donatorilor la dotare cu echipamente de baza necesare unuei bune functionari a centrelor.


| Rezultatele programului
    - 250.000 litri de sanage recoltati in 7 ani de program
- 450.000 de preparate sanguine care au juns la peste 400.000 de pacienti din spitale, contribuind la salvarea vietii acestora
- 8 centre de transfuzii renovate si dotate conform standardelor europene, centre care asigura sange sigur pentru spitalele Romaniei
- o ambulanta donata catre CTS Bucuresti
- peste 5000 de campanii mobile de donare organizate, pentru a creste accesul la procesul donarii
- 3 campanii media de promovare a donarii de sange


| Buget
    250000

| Parteneri
    Fundatia Vodafone Romania

| Website program
    www.pentruviata.com





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes