close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Meet and Code



| Organizator:
    Asociatia Techsoup
| Sectiune:
    
| Problema de fond
    Meet and Code a fost inițiat pentru a sprijini Europe Code Week, inițiativa susținută de Comisia Europeană, care își propune să promoveze programarea și educația digitală în rândul cetățenilor europeni. Prin sprijinirea Europe Code Week, Meet and Code se aliniază obiectivelor acestei inițiative mai largi și își propune să contribuie la creșterea gradului de conștientizare și implicare a tinerilor în domeniul tehnologiei și programării. Astfel, Meet and Code reprezintă o continuare și o extindere a eforturilor Europe Code Week, furnizând resurse și evenimente locale dedicate programării și tehnologiei pentru copii și tineri din întreaga Europă. Nevoile beneficiarilor au fost identificate printr-un proces amplu de consultare și cercetare.

| Scopul proiectului
    Scopul Meet and Code este de a familiariza copiii și tinerii cu lumea tehnologiei și a programării. Obiectivele acestuia sunt organizarea de evenimente care să se concentreze pe a arăta cât de accesibilă și interesantă poate fi programarea și cum poate fi utilizată pentru a aduce la viață idei noi. Participanții învață cum funcționează tehnologia și impactul pe care aceasta îl are în viața noastră. Prin explorarea unei game largi de tehnologii, subiecte digitale și programare creativă, participanții sunt încurajați să își dezvolte acele abilități digitale de care au nevoie în lumea de astăzi.

Meet and Code Meet and Code Meet and Code

| Acoperire
    Prahova, Suceava, București, Bihor, Cluj, Argeș, Galați, Dolj, Teleorman, Iași, Vâlcea, Dâmbovița, Ilfov, Satu Mare, Olt, Bacău, Constanța, Brașov, Maramureș, Mureș, Vaslui, Sibiu, Neamț, Vrancea, Gorj, Călărași, Hunedoara, Timiș, Buzău, Brăila, Giurgiu, Covasna, Ialomița, Sălaj, Botoșani, Mehedinți

| Rezumat
    Meet and Code este cel mai amplu program european dedicat abilităților digitale, aliniat cu EU Code Week, ce oferă copiilor și tinerilor europeni oportunități unice de învățare prin evenimente gratuite de programare și tehnologie. Programul a fost creat ca răspuns la nevoia urgentă de a dezvolta competențe digitale în rândul tinerei generații, care navighează într-o lume în continuă evoluție tehnologică. Acesta combate atât deficitul de abilități digitale, cât și inegalitatea de acces la educația digitală în comunitățile defavorizate. Meet and Code își propune să stimuleze interesul tinerilor pentru domeniul tehnologiei și programării prin activități atractive și educaționale. De asemenea, programul promovează egalitatea de șanse, oferind acces la educație digitală tuturor tinerilor, indiferent de originea lor socială, economică sau de gen. Impactul programului se reflectă în implicarea a 10.400 de elevi și tineri din România în 270 de evenimente de tehnologie și programare. Un alt rezultat important este facilitarea colaborării între ONG-uri și instituțiile educaționale în vederea promovării educației digitale în rândul tinerilor. Pe lângă educația digitală a tinerilor, acesta investește în creșterea capacității organizaționale a ONG-urilor, mai ales cele din zona educațională, prin resurse și instruire pentru a le spori abilitățile de gestionare a proiectelor și planificare. Astfel, organizațiile pot să își maximizeze impactul și să devină mai sustenabile pe termen lung și se asigură un impact mai durabil în comunitățile defavorizate. Meet and Code contribuie la reducerea decalajului digital și pregătirea unei forțe de muncă competitive în era digitală, dar și la construirea unei societăți digitale mai incluzive și mai competitive.

| Date beneficiari direcţi
    ONG-urile de dimensiuni mici și medii din România: asociații de părinți, asociații de elevi, asociații de absolvenți sau asociații de profesori partenere unei școlii, organizații din comunități locale care sunt la primele finanțări

| Activitati
    Programul Meet and Code este un program european anual, coordonat de Asociația Techsoup în România de 7 ani. Programul organizează mai multe activități și evenimente, cu accent pe implicarea ONG-urilor și a instituțiilor educaționale partenere:
1. Acordarea de micro-granturi: Programul a oferit 272 de granturi de 300 de euro pentru evenimente de programare și tehnologie. Organizațiile eligibile au depus propuneri, au trecut printr-un proces de jurizare și au primit finanțare pentru organizare eveniment și echipamente de tehnologie.
2. Formare și resurse: Organizațiile partenere au beneficiat de sesiuni de formare pentru echipă și voluntari, dar și de întâlniri de comunitate despre organizarea și raportarea proiectelor. Au primit și resurse scrie, audio și video despre gestionarea proiectelor și comunicare eficientă în mediul online.
3. Evenimente locale: Au fost organizate 272 de evenimente în diverse comunități din țară, despre descoperirea de noi tehnologii, viitor digital, incluziune digitală, explorarea spațiului cosmic cu realitatea augmentată și alte concepte.
4. Rapoarte de impact: Organizațiile au completat câte 2 rapoarte de impact, înainte și după evenimente, evaluând participanții, feedback-ul și impactul pe termen lung.
5. Promovare și diseminare: Programul a beneficiat de o campanie amplă de comunicare, incluzând rețele sociale, site web, email marketing și alte mijloace, inclusiv apariții în media și publicații online.


| Rezultatele proiectului
    Programul Meet and Code a finanțat 217 ONG-uri care au organizat evenimente de programare și tehnologie în comunitățile lor. Acestea au jucat un rol esențial, atrăgând 10.400 de tineri și elevi ca participanți. Pentru mulți dintre aceștia, evenimentele au reprezentat prima lor interacțiune cu tehnologia. Programul a oferit oportunități de învățare și dezvoltare în domeniul tehnologiei prin intermediul celor 273 de evenimente finanțate. Prin intermediul evenimentelor și resurselor puse la dispoziție, programul a inspirat și încurajat o nouă generație de pasionați de tehnologie, un procent de 90% dintre participanți au declarat că își propun să învețe mai mult despre codare. Programul a contribuit și la egalizarea accesului fetelor la evenimente dedicate tehnologiei, încurajând o participare mai echilibrată, fetele reprezentând un procent de 49.04% dintre participanți. Programul a facilitat schimbul de experiențe și bune practici între ONG-uri prin organizarea a 9 întâlniri dedicate comunității. Totodată, ONG-urile au beneficiat și de resurse utile precum sesiuni de capacitare în organizarea de proiecte și promovare eficientă. Aceste sesiuni le-au permis să își dezvolte abilitățile de management de proiect și să își promoveze mai eficient inițiativele locale. Pentru numeroase asociații de părinți și școli, Meet and Code a reprezentat prima finanțare semnificativă. Această finanțare le-a permis să își dezvolte capacitatea de a organiza proiecte locale și le-a dat curajul de a aplica pentru alte granturi și programe sau de a înființa cluburi/echipe de robotică.

| Parteneri
    Asociația Techsoup, Techsoup Europe, Haus des Stiftens, Amazon și SAP

| Despre organizator
    Asociația Techsoup sprijină dezvoltarea abilităților digitale în RO și MD. Peste 4500 de ONG-uri, 20000 de profesori și 16000 de elevi au beneficiat deja de programele noastre multianuale care se concentrează pe competențele digitale ale liderilor din societatea civilă și ale cadrelor didactice. Recunoașterea internațională a venit prin premiul pentru Competențe Digitale în Educație la European Digital Skills Awards 2017, Techsoup fiind singura organizație din România distinsă cu acest titlu.

| Website proiect
    https://meet-and-code.org/ro/ro/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes