close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Educatie prin solidaritate



| Organizator:
    Asociatia Centrul de Studii si Programe pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale Comunitare ASCENDENT
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Acest proiect s-a nascut ca urmare a faptului ca beneficiarii asociatiei din judetul Ilfov (elevi din clasele VII-XII) au dorit sa se implice mai mult, sa invete si alte lucruri "despre viata”, au constientizat ca le lipsesc diferite abilitati fata de alti tineri din Bucuresti care au aceeasi varsta.
Elevii din clasele VII-XII cu rezultate scolare foarte bune proveniti din familii fara mari posibilitati materiale ne-au cerut sa participe voluntar la activitati educationale non-formale intr-un mod organizat unde sa invete sa lucreze in echipa, sa coordoneze jocuri de grup pentru copii, sa ofere sprijin scolar altor copii, sa organizeze anumite evenimente, sa indrume alti copii la pictura etc.
Acest proiect a reprezentat o solutie acolo unde familia sau scoala nu a putut sau nu a stiut sa dezvolte copiilor anumite abilitati.


| Scopul proiectului
     Scopul proiectului a constat in initerea unui program de mentorat oferit de 20 tineri din comunele Jilava, 1 Decembrie, Copaceni si Adunatii Copaceni oferit in beneficiul a 20 de copii proveniti din familii vulnerabile afectate de criza economica.

Obiectivele principale ale proiectului au urmarit stimularea solidaritatii sociale si promovarea voluntariatului in comunitatile vizate de proiect si prevenirea abandonului scolar a 20 de copii scolari aflati in situatie de risc care locuiesc in comunele Jilava, 1 Decembrie si Copaceni din jud. Ilfov si din Adunatii Copaceni jud. Giurgiu.


Educatie prin solidaritate Educatie prin solidaritate Educatie prin solidaritate

| Aria geografica
    Comunele Jilava, 1 Decembrie, Copaceni din judetul Ilfov si Adunatii Copaceni din judetul Giurgiu.

| Rezumat
     Lipsurile materiale ii predispun pe copii la abandon scolar. Este cunoscut si faptul ca exista copii care desi merg la scoala, nu stiu sa scrie sau sa citesca si care, in cele mai multe dintre cazuri, renunta sa mai invete. In schimb, multi tineri cu performante scolare bune renunta sa-si continue studiile la nivel de liceu sau facultate, desi au nivelul de cunostinte necesar.
Comunele vizate de acest proiect sunt Jilava, 1 Decembrie, Copaceni din jud. Ilfov si Adunatii Copaceni din jud. Giurgiu, fiind foarte apropiate. Criza economica din prezent a accentuat si mai mult dificultatile sociale anterioare din aceasta zona si a afectat acut cele mai vulnerabile familii cu copii.
Acest proiect a urmarit prevenirea abandonului scolar a 20 copii aflati in situatie de risc proveniti din familii vulnerabile afectate de criza economica prin implicarea a 20 elevi si studenti cu performante scolare foarte bune din aceleasi comune in cadrul unui program local de mentorat.
Mentoratul a fost realizat sub forma de voluntariat si a reprezentat o solutie educationala inedita pentru o organizatie confruntata cu o criza de resurse care lucreaza în comunitati mici, sarace.
Cei 20 tineri mentori au fost stimulati in mod deosebit de activitatea de mentorat fapt relevat de numarul mare de ore de voluntariat realizate in proiect dar si de performantele scolare obtinute de acestia. In plus, nici un copil scolar din cei 20 cuprinsi in programul de mentorat nu a abandonat scoala si majoritatea dintre acestia si-au imbunatatit rezultatele scolare.


| Date beneficiari
     Important este faptul ca marea majoritate a activitatilor desfasurate in proiect au fost realizate la initiativa tinerilor mentori. Activitatea de mentorat a fost initiata, planificata si implementata de echipa de voluntari. Angajatilor asociatiei le-a revenit doar rolul de a oferi sprijin si resurse ca cei 20 tineri voluntari sa-si concretizeze ideile.
Astfel proiectul de mentorat a devenit un laborator de educatie non-formala unde tinerii mentori au putut experimenta, unde au putut invata o serie de abilitati pentru a ajuta alti 20 copii.


| Rezultatele proiectului
    Principalele rezultate obtinute:
- cei 20 mentori au realizat activitati de voluntariat insumand peste 3000 ore
- performantele scolare ale elevilor mentori au fost deosebite: 15 dintre elevii mentori au participat la olimpiade si concursuri scolare, 15 dintre elevi mentori au fost premiati la sfarsitul anului scolar (au primit premiul I, II sau III), dintre care 3 elevi au fost sefi de promotie, 2 elevi au terminat anul scolar 2009-2010 cu media generala 10, toti elevii (10 elevi) care au absolvit clasa a VIII-a au fost admisi la licee bune din Bucuresti
- elevii si studentii implicati in programul de mentorat au participat saptamanal la activitati de voluntariat pentru 41 copii asistati in Centrul de zi ASCENDENT din comuna 1 Decembrie. Dintre acesti copii, un numar de 20 elevi clasele I-IV au fost asitati in cadrul programului de mentorat
- tinerii mentori au pregatit si realizat 29 actiuni distincte de voluntariat (excursii pentru copiii scolari, expozitii cu vanzare, actiuni de educatie ecologica, petreceri tematice pentru copii, participare la evenimente ONG - Saptamana nationala a voluntariatului, OngFest 2010, Cismigiul Copiilor 2010, Ziua ASCENDENT 2010 etc)
- nici un copil scolar din cei 20 cuprinsi in programul de mentorat nu a abandonat scoala si majoritatea si-au imbunatatit rezultatele scolare (scris, citit, socotit)
- beneficiarii directi ai proiectului au fost sprijiniti cu ajutoare materiale educationale si de urgenta in valoare totala de peste 50.000 Ron
- elevii mentori si-au format si dezvoltat o serie de abilitati de leadership, coordonare, comunicare


| Argument
    Proiectul "Educatie prin solidaritate" este valoros prin faptul ca a permis recunoasterea eforturilor si contributiei persoanelor aflate in dificultate pentru dezvoltarea comunitatilor in care acestea traiesc. Acest proiect educational inovator de mentorat este original si remarcabil prin faptul ca a fost initiat in mediul rural si a fost oferit de tinerii valorosi din aceste comune chiar daca provin din familii fara mari posibilitati materiale. In plus, prin acest proiect cei 20 mentori au devenit modele pentru ceilalti copii saraci din comunele vizate de proiect si a fost promovat voluntariatul in randul altor tineri. Asociatia ASCENDENT deruleaza de peste 9 ani proiecte socio-educationale in sudul judetului Ilfov. Criza economica din ultima perioada a diminuat foarte mult resursele financiare ale asociatiei si mai ales asigurarea resurselor umane necesare. Mentoratul a fost realizat sub forma de voluntariat si a reprezentat o solutie educationala inedita ce poate fi preluata si de alte organizatii confruntate cu crize de resurse care lucreaza în comunitati mici si sarace.

| Bugetul proiectului (in RON)
    95163

| Parteneri
    Fundatia Soros Romania, Scoala generala nr. 1 Jilava, Scoala generala nr. 1 - com. 1 Decembrie, Asociatia ASCENDENT

| Website-ul proiectului
    www.ascendent.org.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes