close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Laborator Creștem Comunități În Stare de Bine – ediția Bălan



| Organizator:
    Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
| Categorie:
    
| Problema de fond
    Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) a inițiat proiectul "Laborator În Stare de Bine" în 2021, în cadrul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România. Proiectul a fost conceput ca un spațiu de experimentare și învățare pentru actorii societății civile implicați în schimbarea socială. Prima ediție, a adus împreună 28 de ONG-uri care au explorat metode de intervenție în comunitate și au avut întâlniri cu mentori specializați. Conceptul a evoluat în a doua ediție din 2022, axându-se pe contribuția ONG-urilor la dezvoltarea comunităților. În 2023, proiectul s-a centrat la nivel local, în comunitatea Bălan din județul Harghita, un oraș fost monoindustrial, cu o populație în descreștere și îmbătrânită, dar cu multă deschidere și dorință de lucru atât din partea societății civile cât și din partea autorităților locale.

| Scopul proiectului
    Scopul: Transformarea comunității Bălan într-un mediu dinamic, în care inițiativele locale să prospere și să ducă la creșterea sustenabilă a comunității
O1: Selecția și evaluarea nevoilor comunității, în colaborare cu aceasta, pentru asigurarea relevanței activităților locale.
O2: Facilitarea unui schimb de expertiză prin co-crearea unui eveniment de 4 zile între participanții externi și comunitatea din Bălan, pentru dezvoltarea comunității locale
O3: Monitorizarea intervențiilor și facilitarea accesului la resurse financiare pentru implementarea inițiativelor locale.


Laborator Creștem Comunități În Stare de Bine – ediția Bălan Laborator Creștem Comunități În Stare de Bine – ediția Bălan Laborator Creștem Comunități În Stare de Bine – ediția Bălan

| Aria geografica
    Bălan, județ Harghita

| Rezumat
    Proiectul "Laborator Creștem Comunități În Stare de Bine – ediția Bălan", inițiat de FDSC și susținut de Kaufland România, a avut ca scop transformarea comunității Bălan, jud Harghita într-un mediu dinamic și favorabil inițiativelor locale, facilitând astfel creșterea sustenabilă a acesteia.
Principalele obiective ale proiectului au fost:
O1: Selecția și evaluarea nevoilor comunității în colaborare cu aceasta pentru asigurarea relevanței activităților locale.
O2: Facilitarea unui schimb de expertiză prin co-crearea unui eveniment de 4 zile între participanții externi și comunitatea din Bălan, pentru dezvoltarea comunității locale.
O3: Monitorizarea și facilitarea accesului la resurse financiare pentru implementarea inițiativelor locale.
Activitățile implementate au inclus selecția partenerilor locali, evaluarea nevoilor comunității, organizarea evenimentului "Laboratorul Creștem Comunități" la Bălan și acordarea de sprijin în implementarea inițiativelor locale.
Prin intermediul acestui proiect, au fost generate patru idei-cheie de inițiative locale: "Atelierul de Oameni Buni", "Clubul Bunicilor", "Strategia locală Noi pentru Noi" și "Povești Minerești". Fundația Principesa Margareta și asociația Edit au contribuit la punerea în practică a acestor inițiative.
Partenerii locali - Asociația Ecosportivă Sufletul Hășmașului și Primăria Bălan - au jucat un rol crucial în mobilizarea comunității locale.
Prin implementarea proiectului, s-au obținut rezultate imediate și pe termen mediu, datorită metodologiei de co-creare și implicării active a participanților. Acesta a evidențiat un model colaborativ eficient în cadrul sectorului neguvernamental și a consolidat relația dintre organizațiile neguvernamentale și autoritățile locale în beneficiul comunității.


| Date beneficiari
    Reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din afara localității Bălan invitați la eveniment pentru a aduce expertiză specifică în comunitate: 18
Membri ai comunității (reprezentanți ONG-uri locale, cadre didactice, voluntari, reprezentanți primărie, alți membri): 37.


| Date beneficiari
    Locuitorii orașului Bălan: cca 5.000 persoane

| Activitati
    În mai 2023, am selectat comunitatea Bălan și am identificat Asociația Ecosportivă Sufletul Hășmașului (AESH) ca partener local cu conexiuni solide și o relație bună cu autoritățile locale. În perioada iunie - august 2023, am calibrat intervenția și am identificat nevoile locale prin întâlniri online și două deplasări la Bălan, în colaborare cu AESH și primăria locală. În septembrie - octombrie 2023, am pregătit evenimentul "Laborator Creștem Comunități #ÎnStareDeBine", la care am invitat 18 reprezentanți din 13 ONG-uri și 4 experți în comunicare. Am lucrat împreună cu aceștia pentru a construi agenda și a facilita intervenția. Laboratorul desfășurat între 25-29 octombrie 2023 la Bălan a fost un eveniment de 4 zile de generare și testare de idei, la care au participat în total 55 de persoane. Prima zi a fost dedicată cunoașterii contextului local, iar a doua zi s-a axat pe nevoile și identitatea comunității. Ziua a treia a fost dedicată resurselor aduse de participanții externi, iar în ultima zi s-au concretizat 4 idei-cheie de inițiativă locală: "Atelierul de Oameni Buni", "Clubul Bunicilor", "Strategia locală Noi pentru noi" și "Povești Minerești". Au avut loc și momente de aducere împreună a comunității - organizarea unui spectacol de improvizație de către voluntarii AESH la Clubul Minerul. După Laborator, am desemnat persoane de legătură pentru fiecare inițiativă, care coordonează și monitorizează implementarea fiecăreia dintre ele - una din ințiative a obținut un grant.

| Rezultatele proiectului
    În cadrul Laboratorului au fost generate 4 idei de proiecte:
- înființarea unui complex de spații comunitare care-a fost botezat “Atelierul de oameni buni”;
- întocmirea unei strategii articulate, dedicate, pentru tinerii și vârstnicii Bălanului deopotrivă: ”Strategia Noi pentru Noi”;
- crearea unui “telefon al vârstnicului” care a evoluat rapid spre un “club al bunicilor” - loc de socializare și loc de cerut și acordat sprijin pe bază de voluntariat;
- conservarea istoriei locului printr-un fel de arhivă de istorie orală care, în final, a primit numele “Povești minerești” (și care s-a ramificat într-o colecție de idei - de la artă stradală la fototecă comunitară, de la cărticică de prezentare a orașului la site web).
Din aceste 4 idei, AESH lucrează activ la Atelierul de oameni buni. Pentru început au accesat un mini grant oferit în acest proces de FDSC, care i-a ajutat să doteze un spațiu pentru a-l transforma în sală de sport deschisă întregii comunități. Între timp caută activ un spațiu pentru pentru înființarea fizică a Atelierului și lucrează cu Code for Romania la realizarea unui site.
Ideea Clubul Bunicilor a avut mare succes printre vârstnici, Bălanul fiind o comunitate cu procent ridicat de vârstnici și fără spații de petrecere a timpului liber. Fundația Principesa Margareta contribuie la punerea în practică a acestei idei, prin experiența pe care o are cu centrele Generații.
O colaborare între Primărie/AESH și asociația Edit contribuie la realizarea unei părți din ideea Povești Minerești prin organizarea unui festival de artă stradală în Bălan în 2024.


| Bugetul
    244

| Parteneri
    Asociația Ecosportivă Sufletul Hășmașului, Primăria orașului Bălan

| Website proiect
    https://instaredebine.ro/a-3-a-editie-a-laboratorului-crestem-comunitati-are-loc-in-fostul-oras-minier-balan-in-judetul-harghita/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes