close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.
  

Participanti & ProiecteTELEMEDICINA SI COPILUL INSULINODEPENDENT| Organizator:
    Asociatia Sprijin pentru Diabet
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    In Romania sunt inregistrati in prezent 3.061 copii cu diabet insulinodependent. Fondurile alocate pentru ingrijirea lor sunt precare si acopera doar 3 teste glicemie zilnic (in loc de 8-12, cate sunt necesare), tratamentul cu insulina si cateva pompe de insulina(pentru doar 0.15% din pacienti). Senzorii de glicemie nu sunt disponibili. Ingrijirea medicala se acorda in cateva centre medicale, in sectii de pediatrie, fara personal special antrenat in ingrijirea copilului cu diabet, fara acces in urgenta la specialist diabetolog. Resursele umane si tehnologice sunt insuficiente pentru suportul medical, educational si emotional al acestor mici pacienti si familiilor lor.

| Scopul proiectului
    Telemedicina poate suplini lipsa de resurse si facilita accesul pacientilor la servicii medicale intr-un mod cost-eficient.Proiectul a permis accesul a 20 de copii insulinodependenti la tehnologie si ingrijire de inalt standard medical, redandu-le siguranta si independenta pe care diabetul le-a “furat-o”.Este primul proiect de acest fel din tara si din strainatate. Sistemul de telemedicinaproiectat ofera posibilitatea unei ingrijiri personalizate, in timp real. Si toate acestea de la distanta, indiferent de localizarea copilului sau medicului!

TELEMEDICINA SI COPILUL INSULINODEPENDENT TELEMEDICINA SI COPILUL INSULINODEPENDENT TELEMEDICINA SI COPILUL INSULINODEPENDENT

| Aria geografica
    Bucuresti, Ilfov, Galati, Iasi, Bacau, Sibiu, Valcea, Giurgiu, Prahova

| Rezumat
    Diabetul zaharat tip 1 este o boala cronica, incurabila, ce afecteaza in principal copii si tineri. In Romania sunt inregistrati peste 3.000 copii cu diabet insulinodependent.In acest moment nu dispunem de un tratament curativ ci doar paleativ, de asigurare a necesarului vital de insulina cu 4-5 injectii pe zi, 150 injectii lunar, peste 1800 injectii pe an. Parintii ajusteaza acest tratament salvator dar periculos, prin masurarea glicemiei cu 8-12 intepaturi in deget intr-o zi, 300 intepaturi lunar, 3500 intr-un an si cate intr-o viata? Diabetul inseamna durere, spitalizari, izolare sociala, discriminare, stigmatizare in societate. In Romania exista putine clinici dedicate ingrijirii copiilor cu diabet iar resursele umane si tehnologice sunt insuficiente.
Proiectul “TELEMEDICINA SI COPILUL INSULINODEPENDENT” a schimbat radical viata copiilor prin introducerea depompe de insulina wireless si senzori pentru monitorizarea glicemiei, 24 din 24 ore, ce au eliminat intepaturile zilnice si au permis vizualizarea permanenta a glicemiilor, aducand nu doar alinarea durerii fizice ci, mai ales, siguranta. Proiectul s-a adresat copiilor intre 1 si 14 ani, grupa de varsta dificil de abordat din cauza refuzului injectiilor si intepaturilor si apetitului capricios. Inovatia a constat in integrarea lor intr-un sistem de telemedicina astfel incat sa poata fi operate si urmarite de la distanta, cand copilul este la joaca, la gradinita, permitand liberalizarea programului si integrarea sociala in conditiile respectarii sigurantei.
Proiectul a fost finantat de Fundatia Vodafone Romania prin programul “Connecting for Good”, prin care Fundatia Vodafone Romania finanteaza proiecte ce folosesc tehnologia pentru pentru a imbunatati viata oamenilor si a genera schimbarea in bine in societate.


| Date beneficiari
    Proiectul a inclus 20 de copii cu diabet zaharat tip 1, insulinodependenti, cu varste cuprinse intre 1 si 14 ani. Am ales acest sector de varsta in principal datorita dificultatii obtinerii echilibrului diabetului si vulnerabilitatii neurologice si cognitive, caracteristice unui creier in dezvoltare, la excursiile glicemice. La acestea se adauga cresterea fizica accelerata, obligativitatea supervizarii permanente de catre un adult si a contactului strans cu familia precum si necesitatea integrarii sociale a acestor copii. Purtarea acestor dispozitive a facilitat preluarea treptata a unor responsabilitati legate de ingrijirea diabetului de catre copii, respectiv urmarirea glicemiei, implicarea lor in recunoasterea pericolului presupus de o valoare glicemica prea mica sau prea mare pana la administrarea de insulina prin simpla apasare a unui buton.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti sunt insa intr-un numar mult mai mare. Ne referim aici la parintii acestor copii, pentru care subliniem posibilitatea de a isi relua serviciul, dat fiind ca acum pot urmari glicemia copilului de la distanta si nu mai trebuie sa ii vegheze din curtea gradinitei sau a scolii.In plus, posibilitatea de a vizualiza permanent glicemiile si de a estima evolutia lor ulterioara, precum si existenta avertizarilor sonore pentru situatiile cu excursii glicemice extreme a adus beneficii si in calitatea vietii parintilor, supravegherea permanenta de catre personalul medical si interventia acestuia in situatii de urgenta asigurand confortul psihic atat de necesar parintilor, ce poarta toata responsabilitatea alegerilor pe care le fac in administrarea dozelor de insulina.Se adauga si bunicii care si-au putut relua menirea de a ingriji copilul, pe care nu o puteau indeplini din cauza pragului psihologic de a produce durere fizica celui drag, precum si multi alti copii si familii cu diabet insulinodependent din toata tara care prin intermediul proiectului nostru au inteles ca aceasta modalitate de tratament si ingrijire a copilului cu diabet este fezabila, utila si sigura.

| Activitati
    Proiectul a vizat introducerea in tratamentul diabetului a tehnologiilor care in alte tari sunt standard medical. Prin telemedicina medicul vizualizeaza permanent glicemia copiilor, afisata pe dispositive mobile; sistemul avertizeaza sonor parintii si personalul medical in caz de urgente glicemice si acestia ajusteaza tratamentul cu insulina prin manevrarea pompei de insulina de la distanta, prin intermediul unei telecomenzi, fara a impiedica cu nimic activitatile copilului, redandu-i acestuia dreptul de a redeveni copil. In plus parintii nu mai sunt nevoiti sa fie permanent “sateliti” copilului lor, aceste dispositive putand fi urmarite si manevrate de la distanta.Autonomia castigata astfel va permite integrarea sociala mai usoara a copilului insulinodependent dar va contribui si la “normalizarea” vietii lui, permitandu-i sa participe, in deplina siguranta, la activitati in afara familiei, precum tabere, petreceri sau sa petreaca cateva ore la un prieten.Proiectul a vizat nu doar cresterea calitatiii actului medical adresat copiilor cu diabet insulinodependent dar si cresterea accesului copiilor din zone defavorizate din punct de vedere al tratamentului diabetului la inovatii tehnologice si ingrijire medicala la nivel inalt

| Rezultatele proiectului
    Telemedicina a ajutat copiii sa depaseasca mai usor infectiile specifice colectivitatilor scolare si prescolare, telemedicina a permis copiilor sa participe la activitati extrascolare si, nu in ultimul rand, telemedicina a ajutat copiii sa fie mai deschisi in ceea ce priveste boala, impartasind celorlalti detalii legate de viata lor cu diabet.Pana acum orarul strict si rigid al meselor si injectarea cu insulina nu permitea depasirea anumitor ore si necesita construirea programului copiilor in functie de ora de masa si insulina. In prezent adaptam ora de masa si insulina in functie de programul copilului si familiei, copiii putand participa la activitati extrascolare, toate acestea permitand integrarea lor sociala si relationarea cu alti copii.
La nivel medical, analiza datelor obtinute arata imbunatatirea echilibrului diabetului si evitarea situatiilor de urgenta si a spitalizarilor copiilor implicati in proiect. Rezultatele noastre demonstreaza beneficiile medicale pe termen scurt dar cu impact pe termen lung asupra morbiditatii si prognosticului vital al acestor copii.
Chiar daca 20 de copii cu diabet nu pare un numar impresionant pentru un proiect cu impact comunitar si social, pentru comunitatea de copii cu diabet zaharat tip 1 din Romania 20 pompe si 20 de senzori de glicemie alocate simultan reprezinta o schimbare majora, in conditiile in care sistemul sanitar a oferit in anul 2014 doar38 pompe in toata tara, pentru adulti si copii. Proiectul nostru schimba aceasta perspectiva si reprezinta un urias pas inainte pentru copiii inclusi si nu numai.


| Bugetul
    534150

| Parteneri
    Fundatia Vodafone Romania

| Website proiect
    http://www.sprijinpentrudiabet.ro/index.php/proiecte/2015

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2017
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL