close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.




  

Participanti & Proiecte



Romania impotriva risipei de hrana



| Organizator:
    MaiMultVerde
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    In Romania, statistica indica 5 mil. t de deseuri alimentare anual, reprezentand intre o treime si jumatate din cantitatea totala de hrana destinata consumului uman produsa intr-un an, adica cca 250 kg / locuitor, fata de 179 kg / locuitor, media europeana; Normele igienico-sanitare si legislatia privind termenele de valabilitate, dar mai ales interpretarea rigida a acestora de catre comercianti si organismele de control ale statului, au condus la practica prin care comerciantii inainteaza produsele expirate catre firme specializate exclusiv in distrugerea acestora, prin ardere sau deversarea la gropile de gunoi; Tematica risipei de alimente nu se regasea pe agenda publica: publicul din Romania nu este constient de pierderi, de legatura dintre risipa si pierderile materiale sau problemele sociale si de mediu.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost cresterea rolului si a gradului de informare si implicare a societatii civile si a publicului larg in realizarea si implementarea politicilor publice in domeniul reducerii risipei de hrana din Romania. Obiectivele propuse au fost urmatoarele:
- Identificarea surselor si cauzelor risipei de hrana si a cailor potentiale de reducere.
- Promovarea pe agenda guvernamentala si parlamentara a masurilor privind reducerea pierderilor si a risipei de alimente in Romania.
- Informarea si implicarea publicului larg in domeniul risipei de hrana, in vederea reducerii acesteia.


Romania impotriva risipei de hrana Romania impotriva risipei de hrana Romania impotriva risipei de hrana

| Aria geografica
    Nationala - activitatile proiectului s-au concentrat pe mediul urban mare (Bucuresti, Constanta, Iasi, Brasov, Cluj, Timisoara Craiova), cu relevanta la nivel national.

| Rezumat
    Risipa de alimente din Romania reprezinta o problema sociala majora: aruncam anual cca 250 kg de alimente / locuitor (peste media europeana), in timp ce 4,74 milioane de persoane traiesc la limita saraciei si au dificultati in asigurarea hranei. Tema nu se afla pe agenda publica si guvernamentala, in ciuda rezolutiei Parlamentului European si a angajamentului asumat in aprilie 2014 de Ministrul Agriculturii, de redactare a unei Strategii nationale pentru reducerea pierderilor si a risipei de alimente.
Proiectul a avut ca obiectiv general cresterea rolului si a gradului de informare si implicare a societatii civile si publicului larg in procesul de realizare si implementare a politicilor publice din Romania in domeniul reducerii risipei de hrana. In acest sens proiectul a identificat sursele si cauzele risipei de hrana in Romania si caile potentiale de reducere prin realizarea unui studiu privind risipa de hrana pe lantul valoric productatori-distribuitori-consumatori. In urma studiului a rezultat un set de masuri privind reducerea pierderilor si a risipei de alimente in Romania care au fost promovate pe agenda guvernamentala si parlamentara prin constituirea Coalitiei Nationale „Romania impotriva risipei de hrana” si prin organizarea unei campanii de advocacy. Campania a presupus workshopuri si conferinte in cadrul carora s-au dezbatut modalitatile de revalorificare a surplusului alimentar si efectele produse adoptarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Proiectul a presupus si o campanie de informare pentru publicul larg din mediul urban in combaterea risipei e hrana, derulata in magazinele Cora din Bucuresti, in facultati cu profil agroalimentar din orasele tinta ale proiectului si in mass-media.


| Date beneficiari
    sectorul comercial - 10 retele supermagazine, 10 producatori / importatori, 10 unitati alimentatie publica (restaurante, cantine etc.);- sectorul guvernamental - 5 ministere: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Ministerul Economiei, Comertului si Turismului; - sectorul legislativ: 1 grup parlamentar cointeresat in preluarea tematicii risipei de hrana pe agenda parlamentara in scopul imbunatatirii legislatiei; - sectorul ONG: 20 organizatii (servicii sociale, protectia mediului, protectia animalelor, asociatii profesionale relevante) si beneficiarii lor.

| Date beneficiari
    - grupurile defavorizate vizate de ONG-urile implicate in proiect (persoane fara adapost, persoane aflate la pragul saraciei, persoane asistate social etc.); - producatori de hrana pentru animale sau organizatiile care pot beneficia de surplusul alimentar prin redirectionarea acestuia catre hrana animalelor (ferme, adaposturi, gradini zoo etc.), in urma indepartarii barierelor administrative / legislative; - producatorii de compost sau fertilizator (inclusiv ferme) sau biocombustibil care pot beneficia de alimente expirate ca materie prima in urma indepartarii barierelor administrative / legislative; - organismele de protectia mediului si populatia, prin reducerea cantitatilor de alimente expirate depozitate la gropile de gunoi sau incinerate.

| Activitati
    Realizarea studiului privind risipa de hrana in Romania pe lantul de distributie, de la producatori si importatori, la consumatorii din mediul urban. Studul a identificat sursele si cauzele risipei de hrana in Romania, principalele bariere administrative si legislative care impiedica revalorificarea surplusului alimentar, cat si caile potentiale de reducere prin realizarea unui studiu privind risipa de hrana pe lantul valoric productatori-distribuitori-consumatori.
Prin constituirea coalitiei nationale „Romania impotriva risipei de hrana” au fost create premisele unui dialog intre reprezentantii tuturor sectoarelor relevante pentru risipa de hrana: comercial, guvernamental si ONG. Cu sprijinul partenerului elvetian a fost sustinuta o sesiune de instruire de 2 zile cu echipa MMV in managementul sustenabil al retelelor.
Proiectul a presupus o serie de actiunil de informare si implicare a publicului larg. A fost realizata o expozitie itineranta „Din dragoste pentru mancare”, cu sprijinul partenerului elevetian care ne-a pus la dispozitie conceptul. A fost realizat un film documentar despre Risipa de hrana in Romania si cinci filme animate care prezinta modalitati de prevenire a risipei alimentare.
Expozitia itineranta, filmul documentar, fimele animate si documentarul „Taste the waste” au fost prezentate in cadrul unei caravane educationale organizata in facultati cu profil agroalimentar din cele 7 orase.


| Rezultatele proiectului
    Studiul realizat a condus la identificarea, analizarea si ierarhizarea problemelor vis-a-vis de tematica abordata si vor sta la baza elaborarii strategiei si a planului de actiune al campaniei de advocacy derulata in scopul promovarii pe agenda guvernamentala si parlamentara a masurilor privind reducerea pierderilor si a risipei de alimente. Conform sondajului realizat de EPC Consultanta de Mediu pentru Asociatia MaiMultVerde, in randul consumatorilor din mediul urban, aproximativ 50 % dintre romani cheltuie cca. 40 % din venitul lunar pentru asigurarea hranei. Cea mai mare pierdere alimentara se realizeaza la nivelul consumatorilor, unde 24% din cantitatea de deseuri este mancare gatita, 22% fructe, 21% legume, 20% paine/produse de panificatie, 11% lapte si produse lactate, 1% produse din carne si 1% alte alimente.
Campania de advocacy a contribuit la adoptarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare şs la trasarea directiilor de actiune pentru elaborarea normelor metodologice de aplicare.
Prin caravana educationala au fost informati 3000 de tineri din cele 7 orase. A fost realizat 1 documentar, 5 animatii, 5 spoturi video si 5 spoturi radio care au generat 5.000 de vizualizari ale animatiilor online, 1.000.000 de persoane informate prin campania sociala radio-TV si peste 1000 de persoane au fost informate prin actiunile de magazinele Cora. Actiunile de vizibilitate au generat peste 200 de aparitii in media – TV, radio, presa scrisa si online.


| Bugetul
    38,697

| Parteneri
    Proiectul are doi parteneri - un partener ONG din afara tarii – Food Waste Elvetia (foodwaste.ch) si partener ONG din Romania – Centrul Roman pentru Participare Publica (CeRE www.ce-re.ro).

| Website proiect
    www.foodwaste.ro





Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2017
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL