close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.Reginele  

Participanti & ProiectePeriferiaB| Organizator:
    Centrul de Fotografie Documentara
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    PeriferiaB a luat nastere în 2016, în cadrul unui proiect pilot - Bucuresti 2021, capitala europeana.

In Romania, posibilitatea de a duce la capat un proiect de fotografie, de a trece din stadiul de idee, documentare, teren, editare, publicare ramane un demers teribil de exclusivist care este rar dus la capat din considerente financiare. AFCN, ARCUB si sporadic alte cateva call-uri care apar ca oportunitati singulare sunt singurele sanse prin care poti finaliza un proiect vizual de anvergura.

Majoritatea initiativelor de fotografie prezinta centrul Bucurestiului si se axeaza pe monumentele istorice. Periferia este insa, conform istoricului Adrian Majuru, cea care poate modela interiorul: “centrul elitist subtire si fragil a fost intotdeauna santajat de periferia majoritara care in final i-a impus modelul formator”.


| Scopul proiectului
    Periferia este, in egala masura, si a bogatilor si a saracilor. Primii vor sa fuga de centrul zgomotos, cei din urma si-ar dori sa se apropie. Punerea la comun a acestor naratiuni, alaturi de cele ale clasei mijlocii, constituie o forma de dialog.

Ne-am propus sa demonstarm ca demersul de 'slow photojournalism” poate fi util atat fotografilor, sociologilor, arhitectilor si urbanistilor, cat si antropologilor si societatii civila care militeza pentru Bucuresti.

Alt obiectiv: testarea unei forme noi de tiparitura – „zine”, un obiect editorial experimental la granita intre ziar si carte.


PeriferiaB PeriferiaB PeriferiaB

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Grataragii, corporatisti, pescari, nou-imbogatiti, persoane defavorizate, columbofili, ciobani, culegatori de plante medicinale, vrajitoare, maratonisti, pasionati de aeromodelism - cu totii, dintr-un motiv sau altul, isi intersecteaza vietile in inelul periferic al capitalei.

www.periferib.ro este un recensamant vizual, inserat cu povesti despre locuri si oameni de la periferia capitalei, ce si-a propus sa devina un document martor in istoria recenta a Bucurestiului.

Dupa o documentare de doi ani, intr-o echipa mixta de fotograf, jurnalist-antropolog, sociologi, designer, urbanisti si activisti, am lansat ziarul experimental PeriferiaB intr-o singura editie, cu un tiraj unic de 500 de exemplare.

Proiectul a reusit sa depaseasca interesul local si sa ajunga in presa internationala si aceasta o consideram a fi cea mai importanta realizare. Unul dintre obiectivele Centrului de Fotografie Documentara este sa promoveze fotografia documentara romaneasca la nivel international.

La inceputul lunii martie 2018, PeriferiaB a aparut in Newsweek Japan (6 pagini in print), The Calvert Journal a publicat un feature PeriferiaB si Petrut Calinescu, cofondator CdFD, a castigat locul 1, categoria “Photo Stories”, la Balkan Photo Awards 2018.

Obiectivul nostru a fost sa documentam acest spatiu fluid, aparent fara reguli, un no man’s land intr-o continua mobiliate, ce migreaza spre exterior o data cu dezvoltarea orasului. Contrastele si contradictiile au definit dintotdeauna acest oras. Lipsa de viziune urbanistica face ca vile de lux sa fie presarate in zone industriale, printre cartiere dormitor, sau in camp deschis. La periferia capitalei s-au nascut nenumarate microuniversuri create din diversele nevoi, fantezii sau hobby-uri a caror sursa sunt chiar frustarile orasului.


| Date beneficiari
    Beneficiari directi: creatorii si consumatorii de fotografie documentara / publicul larg / bucurestenii care descopera aspecte necunoscute ale orasului / Centrul de Fotografie Documentara, care finalizeaza un proiect important si face un pas catre sustenabilitate, demonstrand potentialul creativ / membrii echipei implicate in proiect – care a putut documenta, edita si publica un material lipsit de constrangeri editoriale si si-au adaugat in portofoliu o lucrare importanta si inovativa / publicul amator de fotografie documentara, cercetari urbane, antropologie, sociologie / exploratori urbani, turisti.

| Date beneficiari
    Site-urile culturale si revistele independente (Art7, Scena 9, Totb, DOR, Romania Insider) si de arhitectura (Igloo, Arhitectura) care au preluat in mod gratuit partial povesti din proiect / Arhitecti, urbanisti si strategi ai primariei Capitalei, care vor putea identifica anumite probleme de dezvoltare ale periferiei Bucurestiului prin prezentul studiu vizual.

| Activitati
    Folosim fotografia ca un coagulant intre diverse alte domenii: arhitectura, antropologie, sociologie, urbanistica. Acest tip de fotografie, precum cel din Periferia B, ne vorbeste mai putin despre fotografie in sine si tehnica ei, cat despre orasul in care traim si directia spre care ne indreptam.

Rezultatul muncii nostre este efortul unei echipe mixte de fotograf / jurnalist / antropolog / designer /editor agentie de imagine internationala.

Am pus in valoare studii si cercetari sociologice deja existente si le-am dat o forma vizuala. Impreuna cu departamentul de sociologie al SNSPA, am identificat si urmarit subiecte din anumite teze de doctorat/masterat, precum: pastorale urbane, sportul periferic (divizia onoare), gentrificarea anumitor cartiere, evolutia cartierelor dormitor, noile minoritati ale Capitalei, etc.

Publicarea proiectelor in "zine"-uri este specifica multor bresle ale industriilor creative din Vest. Acest "zine" este un hibrid: tiparit pe hartie de ziar, in format de ziar, in 36 de pagini, spune prin imagini, texte si grafica o poveste intr-un mod diferit. Online-ul te limiteaza prin dimensiunile imaginii si graba cu care in general treci peste informatie. Cartea traditionala te limiteaza prin distributie sau costuri de achizitie. Astfel, pe langa publicarea in online, care deja devine clasica, publicarea intr-un „zine” se constituie intr-o publicare si promovare intr-un spatiu alternativ, inovativ pe piata noastra.


| Rezultatele proiectului
    Ne-am propus ca proiectul Periferia B sa devina un reper profesional in breasla fotografica, dar si in cea antropologica si arhitecturala. Consideram ca ne-am implinit acest obiectiv, luand in considerare reactiile la proiect si prezenta intr-un numar de peste 300 de oameni la evenimentul de lansare a ziarului periferiei. Am reusit sa aducem in atentia publicului larg rezultatele unor cercetari si studii din cercuri academice, care ar fi ramas altfel codificate in limbajul lor elitist. Am aratat un Bucuresti mai putin cunoscut, un Bucuresti al prezentului, in expansiune - in contrapondere a vesnicului mic Paris. Rezultatele proiectului nostru au informat, amuzat, enervat/intristat, si au creat dezbateri generatoare de solutii urbanistice.

Rezultate concrete:
- 50 de povesti ale periferiei Bucurestiului, publicate pe site-ul proiectului (foto, text, video/ sunet)
- Ziarul periferiei, 500 de exemplare gratuite, o parte distribuite la lansarea Ziarului, iar restul la Anuala de Arhitectura 2018. O publicatie la limita dintre un ziar si o carte; o prezentare pe hartie a proiectului, realizata de un foarte bun designer (Radu Manelici) si tiparita in conditii bune, dar nu foarte costisitoare.
- o cutie obiect cu 16 vederi de la periferia Bucurestiului.

La inceputul lunii martie 2018, PeriferiaB a aparut in Newsweek Japan (6 pagini in print), The Calvert Journal a publicat un feature PeriferiaB si Petrut Calinescu, cofondator CdFD, a castigat locul 1, categoria “Photo Stories”, la Balkan Photo Awards 2018.| Bugetul
    80000,00

| Parteneri
    Finantatori: ARCUB, Administratia Fondului Cultural National si Ordinul Arhitectilor din Romania / Parteneri: Departamentul de Sociologie din cadrul SNSPA, Bienala Nationala de Arhitectura, Panos Pictures

| Website proiect
    http://periferiab.ro/

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2018
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL