Gala Societății Civile 2017: ”În domeniul sănătății, cele mai multe proiecte sunt acum orientate către un acces mai facil la servicii medicale pentru categorii sociale defavorizate sau pentru membri ai unor comunități izolate” 
 
In cadrul celei de-a XV-a ediții a Galei Societății Civile, cel mai amplu proiect dedicat sectorului neguvernamental din România, 23 dintre cele 152 de proiecte și 14 programe sociale au avut impact in domeniul Sănătății. Acest indicator relevă că Sănătatea, alături de Educație, sunt temele principale în România anului 2017.

Tipologia proiectelor înscrise în acest an la Gala Societății Civile, la categoria Sănătate, propune o radiografie, chiar dacă nu exhaustivă, a problemelor cu care se confruntă societatea românească atunci când privim din perspectiva interacțiunii cetățenilor/pacienților cu sistemul de servicii medicale oferite de stat. Dintre cele 23 de proiecte înscrise la această categorie din cadrul Galei Societății Civile, cele mai multe au avut ca principală misiune intervenții punctuale pentru suplimentarea unor servicii insuficiente oferite de sistemul sanitar românesc sau repararea unor inechități sociale generate de redistribuirea injustă a unor bunuri sociale la nivel macro. Astfel, cele mai multe proiecte contribuie la un acces mai facil la servicii medicale pentru categorii sociale defavorizate sau pentru membri ai unor comunități izolate (7 proiecte), alte proiecte au propus îmbunătățirea serviciilor medicale pentru pacienți (3 proiecte), cum, de altfel, trei dintre proiectele înscrise la Gală au vizat îmbunătățirea vieții pacienților bolnavi de cancer. De asemenea, câte două proiecte au fost dedicate unor intervenții care privesc educația medicală și combaterea stigmei în privința unor pacienți a căror manifestare a suferinței putea fi ușor confundată cu simptomele consumului de alcool sau alte substanțe.

“Ce mă uimește e că inițiativele organizațiilor care decid să înscrie proiecte la această secțiune reușesc să acopere acele goluri și să satisfacă acele nevoi ale pacienților pe care autoritățile statului nici măcar nu le identifică. Sau dacă o fac, preferă să închidă ochii, în detrimentul românilor. Realitatea este că problemele din sistemul sanitar sunt multe. Trista realitate este că ele sunt ascunse sub preș de autorități: nu există predicție în sistem, nu există continuitate, strategii reale iar grija pentru pacient vine pe planul secund, deși raportul ar trebui să fie invers. Și vedem asta zilnic. Și, tocmai aici e marele câștig pentru noi atunci când tot mai multe ONG-uri se implică pe zona de Sănătate. Mare parte din proiectele înscrise în competiție în 2017 au reușit să identifice acele nevoi stringente ale bolnavilor, acele lipsuri pe care statul deși le cunoaște alege să le ignore. Au strâns fonduri, au derulat proiecte extrem de complexe și, cel mai important, au fost proiecte care au produs schimbări reale pentru grupurile țintă.”
declară Claudia Spridon, Jurnalist - Adevărul, Co-fondator şi Secretar General - Asociaţia „Observatorul Român de Sănătate”

Citește declarația integrală
 
În competiția Gala Societății Civile 2017 a fost înscris și un proiect ce propune o transformare sistemică la nivel național, proiect ale cărui efecte să producă modificări structurale. Toate celelalte rămân proiecte în care sunt implicați parteneri ce provin preponderent din mediul privat, actori care prin forța financiară pot susține eforturile de intervenție. Actorii din mediul privat, 33 la număr (companii sau organizații nonprofit ale unor companii), se alătură celor 9 spitale din diferite regiuni ale țării care sunt implicate în atingerea obiectivelor propuse în cadrul proiectelor. La capitolul instituții majore cu rol decizional/administrativ, sunt prezente doar cele administrativ teritoriale, cum sunt Consiliile județene, Primăriile sau Direcțiile pentru Protecția Copilului. 

Totodată, poate fi remarcată colaborarea dintre organizațiile neguvernamentale, fiind înregistrate 5 colaborări parteneriale. Nu poate fi ignorată nici prezența unor instituții de învățământ, licee sau universități, ca parteneri în implementarea proiectelor din zona sănătății sau organizații ale unor culte religioase.

“Am remarcat în acești patru ani, de când fac parte din juriu, că numărul proiectelor înscrise la categoria Sănătate este tot mai mare. De la 14 proiecte, câte am jurizat în 2013, am ajuns să jurizez 23 în 2017. Cu siguranță e vorba de un progres. Proiectele din ultimii ani au reușit să mai schimbe din fața prăfuită a sistemului, fie că vorbim de acordarea unor consultații gratuite pentru bolnavi, de monitorizare a bolilor prin intermediul dispozitivelor electronice, de aducerea unor medicamente esențiale care erau de negăsit, de dotarea unor spitale cu aparatură esențială ori de reabilitarea unor unități sanitare în care viața pacienților era la risc. Iar acestea sunt doar câteva dintre exemple. De la an la an, proiectele au devenit tot mai ambițioase, au fost tot mai bine făcute. Faptul că sistemul sanitar funcționează pe avarie a contribuit într-o mare măsură la acest interes crescând al ONG-urilor pentru zona de Sănătate. Să nu uităm că în ultimii ani, Marele Premiu al Galei a fost acordat tot unor organizații care și-au înscris proiectele la Sănătate, iar asta spune deja foarte multe despre cât de prioritar a devenit acest domeniu pentru sectorul asociativ și pentru românul de zi cu zi”, continuă Claudia Spridon, Jurnalist - Adevărul, Co-fondator şi Secretar General - Asociaţia „Observatorul Român de Sănătate”
 
”Comparativ cu anii precedenți, remarcăm o menținere a interesului pentru rezultate imediate, dar totodată putem observa o creștere a numărului de proiecte care își propun să contribuie la accesul mai facil la servicii medicale a unor grupuri defavorizate sau pentru membrii unor comunități izolate” a mai adăugat Florentina Loloiu, Director Programe – Fundația Gala Societății Civile. ”Ca și la secțiunea dedicată Educației, și aici se remarcă o maturizare a sectorului asociativ, care este acum pregătit să gândească soluții inovative și să vină ca un sprijin egal în dezvoltarea societății noastre”, a încheiat aceasta.

Pentru mai multe detalii despre Gala Societății Civile 2017, vizitați www.galasocietatiicivile.ro

Opinia juriului

Ce mă uimește e că inițiativele organizațiilor care decid să înscrie proiecte la această secțiune reușesc să acopere acele goluri și să satisfacă acele nevoi ale pacienților pe care autoritățile statului nici măcar nu le identifică. Sau dacă o fac, preferă să închidă ochii, în detrimentul românilor. Realitatea este că problemele din sistemul sanitar sunt multe. Trista realitate este că ele sunt ascunse sub preș de autorități: nu există predicție în sistem, nu există continuitate, strategii reale iar grija pentru pacient vine pe planul secund, deși raportul ar trebui să fie invers. Și vedem asta zilnic. Și, tocmai aici e marele câștig pentru noi atunci când tot mai multe ONG-uri se implică pe zona de Sănătate. Mare parte din proiectele înscrise în competiție în 2017 au reușit să identifice acele nevoi stringente ale bolnavilor, acele lipsuri pe care statul deși le cunoaște alege să le ignore. Au strâns fonduri, au derulat proiecte extrem de complexe și, cel mai important, au fost proiecte care au produs schimbări reale pentru grupurile țintă. 
 
Am remarcat în acești patru ani, de când fac parte din juriu, că numărul proiectelor înscrise la categoria Sănătate este tot mai mare. De la 14 proiecte, câte am jurizat în 2013, am ajuns să jurizez 23 în 2017. Cu siguranță e vorba de un progres. Proiectele din ultimii ani au reușit să mai schimbe din fața prăfuită a sistemului, fie că vorbim de acordarea unor consultații gratuite pentru bolnavi, de monitorizare a bolilor prin intermediul dispozitivelor electronice, de aducerea unor medicamente esențiale care erau de negăsit, de dotarea unor spitale cu aparatură esențială ori de reabilitarea unor unități sanitare în care viața pacienților era la risc. Iar acestea sunt doar câteva dintre exemple. De la an la an, proiectele au devenit tot mai ambițioase, au fost tot mai bine făcute. Faptul că sistemul sanitar funcționează pe avarie a contribuit într-o mare măsură la acest interes crescând al ONG-urilor pentru zona de Sănătate. Să nu uităm că în ultimii ani, Marele Premiu al Galei a fost acordat tot unor organizații care și-au înscris proiectele la Sănătate, iar asta spune deja foarte multe despre cât de prioritar a devenit acest domeniu pentru sectorul asociativ și pentru românul de zi cu zi. 
 
Din punctul meu de vedere, Gala Societății Civile este un liant, un motor pentru aceste organizații. Am văzut, începând cu 2013, organizații care an de an se înscriu la secțiunea Sănătate, vin cu un suflu nou, cu un proiect mai bun decât cel înscris în competiția anterioară. Cred că pentru cei care lucrează la astfel de proiecte de ale căror rezultate ne bucurăm cu totții, recunoașterea venită din partea Galei Societății Civile este un alt motiv pentru a merge înainte, în ciuda dificultăților pe care le întâmpină pe parcursul derulării proiectului: lipsa de comunicare a autorităților locale, bugete restrânse, oameni puțini, lipsa unui buget pentru diseminarea informației, etc. Personal, trebuie să recunosc că primul meu contact cu Gala Societății Civile a fost în 2010, din pură întâmplare. Am fost de-a dreptul impresionată de toți oamenii care au urcat atunci pe scenă, care au vorbit din suflet, care au investit timp și emoții în proiectele pe care le-au derulat. Cred că, de fapt, marele câștig al acestor oameni buni din ONG-uri este că, datorită Galei, reușesc să se autodepășească de la an la an. 
 
Am observat că față de anii precedenți, cel puțin în zona de Sănătate, numărul organizațiilor active a crescut, proiectele devin tot mai specifice, tot mai nișate, chiar dacă au acoperire locală sau națională. Sunt ferm convinsă că vom avea de-a face cu o implicare mai mare în perioada următoare. Asta pentru că, din punctul meu de vedere ca jurnalist, cu toate că problemele din sistemul de sănătate devin tot mai stringente măsurile venite din partea statului sunt prea puține, sunt luate târziu sau nu există deloc, iar aici, poate cel mai relevant exemplu și cel mai actual, este cel al lipsei vaccinurilor în contextul epidemiei de rujeolă. Prin urmare, consider că sectorul se va dezvolta, asociațiile vor deveni mai active și mai vocale, dată fiind latența autorităților din Sănătate. Mă aștept, de pildă, ca numărul de proiecte înscrise la viitoarea ediție să fie chiar mai mare decât cel din 2017 pentru că nevoile românilor din perspectiva sănătatii vor fi mai mari - nu există medicamente esențiale, nu au acces la investigații la timp și sunt depistați în stadii târzii ale bolii, condițiile din spitale sunt precare iar exemplele pot continua. Consider că Gala trebuie să rămână un nucleu pentru sectorul neguvernamental, este acel loc unde se întâlnesc oameni puși pe treabă, gata să munte munții din loc și dispuși să facă treaba autorităților incompetente de la noi din țară doar pentru a face „bine” și pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.
   

***
Despre Gala Societății Civile
Gala Societății Civile este cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Inițiat în anul 2002, acest proiect al Fundației “Gala Societății Civile” face cunoscută în fiecare an inițiativa civică și recunoaște impactul activității de tip ONG asupra societății române în ansamblul ei.

Pentru mai multe informații despre Gala Societății Civile 2017, vizitați site-ul http://www.galasocietatiicivile.ro  
Susținătorii Galei Societății Civile sunt KMG International, de 11 ani partener principal, Fundația Vodafone România - sponsor fondator, BCR, Bursa Binelui, Patru Mâini, WellBorn, CanPack, Ciuc.

Parteneri media principali: Europa FM, Dilema Veche, adevarul.ro
Parteneri media: news.ro, TheEpochTimes.ro, Phonix Media, Getica OOH, Institute The Magazine, Invent Media, IQads, Sapte Seri, RomaniaPozitiva.ro, administratie.ro, stiriong.ro 

Parteneri tradiționali: Rusu+Bortun Brand Growers, Dăescu Borțun Olteanu, Gavrilă & Asociații, Netvibes România, Media Image, 360 Revolution și Kaustik.

Gala Societatii Civile este un proiect al Fundației “Gala Societății Civile”.