An de an, Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internationale de sensibilizare privind provocarea majora pe care drogurile ilicite o reprezinta pentru societate in ansamblu.
 
Directorul executiv al UNODC, Yury Fedotov, declara ca drogurile ameninta viata si bunastarea oamenilor. Peste 200.000 de persoane mor anual din cauza drogurilor; dar drogurile nu afecteaza doar consumatorul, efectele negative se resfrang si asupra familiei si celor dragi.
 
Tulburarile legate de consumul de droguri submineaza relatiile apropiate, distrug viata familiala, inclusiv a copiilor, si pot duce la ruinarea oportunitatilor de educatie sau angajare. Impactul lor este resimtit la nivelul comunitatii, sistemului de justitie si in intreaga societate.
 
Tema UNODC pentru Ziua Internationala de Lupta Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri de anul acesta ofera un mesaj de speranta: „Tulburarile legate de consumul de droguri pot fi prevenite si tratate”.
 
Cei care sufera din cauza tulburarilor legate de consumul de droguri poate fi sustinuti prin tratament bazat pe dovezi stiintifice, si multi dintre consumatorii care mor,  mor din cauza supradozei, supradoza care poate fi prevenita. Copiii si tinerii trebuie, de asemenea, sa fie educati cu privire la consecintele asociate consumului de droguri.
 
Totodata, mesajul directorului executiv al UNODC subliniaza trei aspecte:
I. Succesul sustinut impotriva drogurilor ilicite necesita o abordare echilibrata, cooperanta si integrata, bazata pe conventii care se adreseaza atat reducerii cererii de droguri, cat si reducerii ofertei de droguri;
II. O abordare echilibrata include masuri comprehensive, axate pe prevenire, tratament, reabilitare, protectie sociala si coeziune; si
III. Abordarea stiintifica este cheia. UNODC reduce distanta dintre stiinta si practica prin dezvoltarea dialogului intre cei care elaboreaza politicile in domeniu si comunitatea stiintifica.
 
Pentru marcarea acestei zile, Agentia Nationala Antidrog (ANA) organizeaza, la nivel national, evenimente publice de lansare a Strategiilor locale antidrog, elaborate in fiecare judet din tara, festivitati pentru acordarea scrisorilor de multumire din partea directorului ANA, adresate voluntarilor Centrelor de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) de la nivel teritorial, precum si activitati de informare a comunitatii locale cu privire la Ziua Internationala de Lupta Impotriva Traficului si Consumului Ilicit de Droguri.
 
De asemenea, cu ocazia acestei zile, a fost lansata oficial Pagina de Facebook Infodrog a Agentiei Nationale Antidrog - http://www.infodrog.ro/, pe care vor fi postate mesajul UNODC privind semnificatia datei de 26 iunie 2014 si informatii cu privire la consecintele consumului de droguri.
InfoDrog este o initiativa a Agentiei Nationale Antidrog prin care specialistii sai doresc sa fie mai aproape de beneficiarii serviciilor sale si de publicul larg in general.
 
Profitand de acest moment, Agentia Nationala Antidrog adreseaza sincere multumiri tuturor partenerilor sai, atat institutionali, cat si reprezentanti ai societatii civile, angrenati in lupta impotriva drogurilor, care si-au adus contributia in prevenirea si combaterea acestui fenomen.