La 17 ianuarie 2008, in cadrul Adunarii Statelor-parti la Convensia ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala de la New York, candidatul roman, ambasadorul Ion Diaconu, a fost ales membru al Comitetului pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale pentru mandatul 2008-2012.

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale este compus din experti cu o bogata expertiza in domeniul drepturilor omului si are rolul de a monitoriza respectarea obligatiilor asumate de Statele-parti la Conventia ONU sus-mentionata.

Dincolo de profilul profesional si academic solid al expertului roman, sprijinul larg de care s-a bucurat candidatura sa in randul Statelor-parti reflecta prestigiul dobandit de Romania pe scena internationala in planul promovarii si protectiei drepturilor omului.

Din 2004 si pana astazi, Romania a castigat toate alegerile desfasurate la New York - o performanta de exceptie la nivelul ONU, fiind promovate cu succes candidaturi atat la nivel guvernamental, cat si la nivel de expert