Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual (CRCDES)-FOCUS, Microsoft Romania si Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) desfasoara, pentru al treilea an consecutiv, campania de prevenire a disparitiei minorilor si de educare pentru cresterea sigurantei online, sub titlul "Siguranta copiilor depinde mai ales de tine".

Campania incepe pe 6 august si se desfasoara timp de o luna pe litoralul Marii Negre. Ca si anul trecut, campania va consta in distribuirea unui ghid sub forma de evantai persoanelor care au copiii in ingrijire- parinti, tutori, bunici. Cele doua componente ale ghidului sunt prevenirea disparitiilor de copii si siguranta copiilor pe internet.
           
Pentru prevenirea disparitiilor minorilor, parintii sunt sfatuiti sa nu-si lase copiii sa se joace nesupravegheati, mai ales in zonele aglomerate, sa nu fie trimisi singuri la cumparaturi, mai ales in locuri pe care nu le cunosc, sa spuna intotdeauna unde si cu cine pleaca.
           
De asemenea, in cazul in care s-au pierdut, minorii trebuie sa stie sa apeleze la un politist, la Salvamar, la alte persoane adulte, iar in caz de disparitie, trebuie alertata imediat Politia la 112 sau FOCUS la 0800 822 116.
           
Totodata, copiii trebuie instruiti cu privire la beneficiile si pericolele folosirii internetului.
           
Disparitiile de copii au devenit o realitate ingrijoratoare in Romania. Statisticile Centrului Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual-FOCUS arata varfuri ale disparitiilor de copii mai ales in perioada verii. In vara anului trecut, Centrul FOCUS a inregistrat si monitorizat peste 180 cazuri de disparitie de copii- a declarat Patrick Danilevici, director de comunicare al FOCUS.
           
Sfaturile privind siguranta pe internet sunt o componenta a proiectului e-learning 'Tineri in siguranta pe internet', dezvoltat in cadrul programului Microsoft 'Parteneri pentru educatie alaturi de mai multe entitati, guvernamentale si organizatii non-guvernamentale.                       
           
CRCDES-FOCUS este gazda cursului online. Proiectul e-learning www.copiidisparuti.ro/lectii a fost lansat pe 14 aprilie 2008 cu participarea Nadiei Comaneci si ofera resurse pentru copii, adolescenti si parinti despre pericolele pe care le pot intampina minorii online. Cursul contine si componente metodice adresate invatatorilor si dirigintilor pentru orele de dirigentie si comunicare, a declarat Sanda Foamete, managerul programului Microsoft 'Parteneri pentru educatie'.
           
CRCDES - FOCUS s-a constituit in ianuarie 2007. Scopul principal al asociatiei este initierea de demersuri in vederea prevenirii si solutionarii cazurilor referitoare la copiii disparuti sau exploatati sexual.