Poveștile fascinante a celor 34 de poloneze și românce care au avut curajul de-și a schimba propria țară, Europa și lumea le puteți cunoaște până pe 22 noiembrie 2018, în centrul Bucureștiului, mulțumită expoziției care va fi prezentată pe gardul Palatului Regal, în care astăzi se află Muzeul Național de Artă al României (MNAR). Expoziția a fost realizată cu ocazia Centenarului redobândirii Independenței Poloniei și al Marii Uniri a României. 

Printre protagonistele expoziției - 17 poloneze și 17 românce – s-au aflat luptătoare pentru independență sau drepturile femeilor, precum și pioniere în domeniul științei sau al sportului. Mulțumită determinării și forței lor morale, putem afirma că trăim astăzi mai bine. Numeroase femei ale căror istorii sunt prezentate în cadrul expoziției „Poloneze și românce care au schimbat lumea” sunt personalități mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, deși nu lipsesc nici cele care, în ambele țări, reprezintă simboluri incontestabile ale succesului.
 

- Realizările eroinelor expoziției noastre uimesc și astăzi. Au fost curajoase, pricepute, ingenioase, muncitoare, au luptat aproape în fiecare zi împotriva stereotipurilor, arătând cât de importantă este pasiunea în viețile lor
- spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care a realizat expoziția. - Datorită acestor femei, Polonia și România s-au schimbat semnificativ. Multe dintre ele au determinat, de asemenea, schimbările care au avut loc în lume. În anul unor aniversări importante pentru ambele țări, am considerat de bun augur să aducem un omagiu acestor personaje într-o manieră grafică modernă și atrăgătoare - adaugă aceasta. 

Expoziția se înscrie și în contextul sărbătoririi Anului Drepturilor Femeii, proclamat de parlamentul polonez cu ocazia aniversării a 100 de ani de la obținerea de către femeile poloneze a drepturilor depline de vot.

Polonia și-a recâștigat independența pe 11 noiembrie 1918. După 123 de ani de anexări și împărțiri ale teritoriilor poloneze între Rusia, Prusia și Austria, care le-au acaparat de trei ori și au încercat să-i priveze pe polonezi nu doar de patria lor, ci și de limba, tradițiile și cultura lor, țara a revenit pe harta Europei. 

Expoziția poate fi văzută în perioada 22 octombrie-22 noiembrie 2018 pe gardul Muzeului Național de Artă al României (MNAR), Calea Victoriei nr. 49-53.