Aurelia Cristea: Este necesar sa definim impreuna cu organizatiile neguvernamentale un plan de actiune pentru accesibilizarea spatiului public si integrarea persoanelor cu dizabilitati
 
“Avem nevoie de un plan de actiune foarte clar, cu termene limita de implementare si masuri concrete, pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati. In acest context, accesibilizarea spatiului public este o problema pe care nu o mai putem ignora.Cu atat mai mult cu cat deja exista cadrul legal, iar institutiile statului trebuie sa actioneze in sensul implementarii acestuia. Dar, in acelasi timp, putem actiona si prin stabilirea de noi reglementari. Vom defini impreuna cu ong-urile temele care pot fi transpuse in initiative legislative care sa aduca progrese in domeniu. Pe de alta parte, consider ca toate proiectele viitoare ale administratiei trebuie sa tina cont de accesibilitate si sa nu creeze bariere pentru nicio categorie de cetateni (pietoni, biciclisti sau persoane cu dizabilitati). Sunt convinsa ca daca ne vom uni eforturile, vom reusi sa implementam cu success masurile pe care ni le propunem”, a declarat Aurelia Cristea.
 
“Cred ca lucrurile trebuiesc facute sistematic si fara graba. Daca vorbim strict de accesibilizare, atunci noi credem ca este nevoie de un plan national integrat de accesibilizare, nu numai a spatiului public, dar si a sistemului de invatamant, a institutiilor culturale si de interes public. Trebuie definita accesibilizarea in toata complexitatea ei si pentru toate tipurile de persoane cu dizabilitati, iar acest plan poate deveni inceputul unei schimbari pe care peste 2 milioane de cetateni romani, cu drepturi egale, o asteapta de prea mult timp. Discutand insa despre domeniul dizabilitatii, noi credem ca este nevoie de o schimbare majora si de institutii populate cu oameni profesionisti, dedicati si specializati, astfel incat pasii pe care Romania este obligata sa ii faca in implementarea Conventiei ONU sa fie unii rapizi. Credem ca aceste decizii sunt unele care se pot lua la nivel politic, noi si celelalte organizatii cu experienta din zona dizabilitatii putand oferi expertiza, suport si sprijin concret atat in zona tehnica, cat si in zona de politici publice. 
Consideram ca exista o anumita deschidere din partea mediului politic actual pentru o schimbare reala, atat de mentalitate cat si de structura, in domeniul dizabilitatii, si nu putem decat sa ne bucuram ca exista in actualul cabinet un ministru pentru Dialog Social preocupat cu adevarat de aceasta zona, si mai ales de un dialog realist, sincer si constructiv”, a declarat Mihai Ghigiu, reprezentant al Federatiei “Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania” (ONPHR)
 
Reamintim ca ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a solicitat in vara acestui an tuturor prefectilor din Romania sa supuna dezbaterii, in cadrul Comisiilor de Dialog Social, necesitarea crearii unor planuri de accesibilizare a oraselor. De asemenea, ministrul a dispus amenajarea unei sali de conferinte cu grup sanitar accesibilizat in sediul Departamentului de Dialog Social, pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilitati la evenimentele organizate de catre institutie.