Problematica de mediu isi va gasi solutiile potrivite numai daca va fi tratata ca o reala oportunitate de business, atat de investitori, cat si de autoritati, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).

Ministrul Korodi s-a intalnit marti, la Bucuresti, cu reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (Foreign Investors Council - FIC), asociatie care ii reprezinta pe furnizorii a circa 80 la suta din investitiile straine directe din Romania.

"Infrastructura de apa/apa uzata este o tema de interes major, deoarece in urmatorii sase ani fiecare judet al Romaniei va beneficia de un proiect in valoare de 80 - 130 de milioane de euro, in acest sector, din fonduri europene. Intentia Uniunii Europene este ca actionariatul majoritar al companiilor care administreaza proiectele sa apartina sectorului public. Dar exista oportunitati reale si pentru sectorul privat, legate de furnizarea tehnologiilor, de serviciile conexe, dar si de activitatea de mentenanta a infrastructurii care va fi creata prin aceste proiecte", a precizat ministrul Mediului.

Potrivit ministrului, actiunile de impaduriri si reimpaduriri, dar si domeniul energiilor regenerabile pot oferi, de asemenea, oportunitati interesante pentru investitorii straini, in special pentru actiunile de responsabilitate sociala corporatista.

Reprezentantii marilor companii prezenti la intalnire si-au manifestat preocuparea fata de problema certificatelor de emisii cu efect de sera, aratand ca, in ceea ce priveste piata certificatelor, regulile nu sunt inca suficient de clare. Ministrul Mediului le-a transmis investitorilor ca, in recentele intalniri avute cu reprezentantii Comisiei Europene, a sustinut ca Romania trebuie sa beneficieze, in domeniul alocarii certificatelor, de compensatii.

"Pana in anul 2005, Romania a pus in practica masuri serioase de reducere a emisiilor, cu costuri semnificative, in timp ce membrii vechi ai Uniunii Europene nu au fost supusi unor astfel de constrangeri, ceea ce le-a permis o dezvoltare accelerata. Vrem ca la nivelul de decizie al Uniunii sa se gaseasca solutii compensatorii pentru Romania", a declarat Attila Korodi.

Problematica deseurilor s-a aflat, de asemenea, in centrul discutiilor. Membrii FIC au deplans legislatia insuficient de stimulativa din domeniul reciclarii deseurilor, iar reprezentantul unei companii importante de bauturi racoritoare a pus la dispozitia MMDD un sondaj recent, care subliniaza ca atat investitorii, cat si cetatenii asteapta o implicare mult mai serioasa din partea autoritatilor locale, in chestiunea deseurilor. Attila Korodi a prezentat intentia MMDD de a reglementa, pana la sfarsitul anului, obligatia ca autoritatile locale si serviciile de salubritate sa asigure colectarea selectiva a deseurilor.