Ministerul Muncii și Justiției Sociale prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție împreună cu UNICEF organizează o conferință regională la nivel înalt pentru a consolida asistența socială în Europa și Asia Centrală
 
200 de reprezentanți ai guvernelor, mediului academic, societății civile și specialiști UNICEF, împreună cu alți actori cheie din 22 de state din Europa și Regiunea Asia Centrală* se întâlnesc în cadrul unei conferințe la nivel înalt pentru crearea unei platforme care să susțină  consolidarea asistenței sociale și a competențelor personalului din domeniul asistenței sociale din întreaga regiune. 
 
Conferința deschisă astăzi se va desfașura pe parcursul a trei zile, fiind organizată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), împreună cu Biroul Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală (ECA).
 
“Existența resurselor umane competente în domeniul asistenței sociale și al serviciilor sociale reprezintă un pilon cheie al sistemelor de protecție socială în general și de protecție a copilului, în special, asigurând premisele unui răspuns prompt la o serie de provocări actuale cu care se confruntă copiii și familiile acestora, precum și adulții vulnerabili, cum ar fi: violența, sărăcia, discriminarea, excluziunea socială”, a declarat Gabriela Coman, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.  

Scopul conferinței este de a conveni asupra principiilor comune, a unei agende regionale pentru identificarea priorităților, abordarea provocărilor și luarea de măsuri în fiecare țară. Toate acestea vor sta la baza unui Apel la Acțiune Regional care să:
 
• Arate că investițiile sistematice în consolidarea forței de muncă reprezintă o abordare strategică și sustenabilă în asigurarea unor rezultate mai bune pentru copii. 
 
• Reflecte principiile asistenței sociale și competențele necesare asistenților sociali și personalului din domeniu, în general, pentru a coordona și planifica împreună în cadrul diferitelor sectoare și discipline, pentru a construi relații de încredere și pentru a deservi populațiile cele mai vulnerabile, pentru a consolida implicarea în comunitate și incluziunea. 
 
• Faciliteze realizarea unor obiective de incluziune socială, de reducere a sărăciei și de stopare a violenței și discriminării atât pentru adulți, cât și pentru copii.  
 
Directorul Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, Afshan Khan, a arătat că succesul reformelor sociale înregistrate în întreaga regiune, în ultimii zece ani, a demonstrat importanța asistenței sociale și a forței de muncă din acest domeniu.  
 
“Este momentul să profesionalizăm personalul din domeniu într-un mod mult mai concret și strategic și să ne asigurăm că investițiile noastre au impact maxim”, a spus domnia sa. “În acest sens, UNICEF își ia angajamentul să lucreze cu Guvernele din întreaga regiune în următorii ani”.
 
Datele disponibile arată că peste 22 de milioane de copii trăiesc în sărăcie în Europa și Asia Centrală. Vârsta lor și dependența lor de adulți îi face mult mai vulnerabili în fața sărăciei, efectele acestui lucru putându-se manifesta pe perioada întregii vieți.
 
Prin urmare, programele naționale de protecție socială – precum alocațiile pentru copii—trebuie susținute de accesul la servicii comunitare integrate, a adăugat doamna Khan. 
 
Specialiști din domeniile: protecția copilului, protecția socială, sănătate, educație, dezvoltarea timpurie a copilului, migrație, justiție și din sectoarele dedicate tinerilor vor analiza cele mai bune practici pentru statele participante astfel încât acestea să planifice, susțină și dezvolte atât asistența socială, cât și personalul din domeniul asistenței sociale într-o manieră cuprinzătoare, sistemică și multi-sectorială.

***
Despre UNICEF
UNICEF promovează drepturile și bunăstarea fiecărui copil în toate activitățile organizației. Împreună cu partenerii noști, lucrăm în 190 de state și teritorii pentru a transforma acest angajament în acțiuni practice, concentrându-ne eforturile pe susținerea copiilor cei mai vulnerabili si mai excluși, înbeneficiul tuturor copiilor din întreaga lume.