Absolventa de graphic design si masteranda in comunicare vizuala la Universitatea de Arte din Poznań, Maja Demska a studiat un semestru la UNARTE Bucuresti, timp in care a explorat tesutul urban al Bucurestiului din punctul de vedere al unui strain. O avida colectoare de obiecte, cuvinte si contexte, artista poloneza a venit cu ideea proiectului prin care si-a dorit sa ofere publicului roman o perspectiva proaspata si surprinzatoare asupra unor lucruri atat de comune si familiare care au devenit aproape imperceptibile – caprele de parcare. 

Despre obiectele inspiratiei sale, artista declara: „Caprele de parcare sunt construite din ceea ce pare ca nu exista. Si, intr-adevar, pentru locuitorii Bucurestiului caprele de parcare sunt invizibile – mesajul e clar, forma e familiara, obisnuita, transparenta. As vrea sa memorez un dictionar de obiecte care, prin prezenta sa stangace, schimba spatiul public intr-unul privat.”

Viziunea artistei a fost de a fotografia obiectele scoase din context si de a le prezenta ca pe niste instalatii abstracte de arta. Prin colectia fotografica de semne neoficiale, Maja Demska propune explorarea expresiilor de creativitate locala, elemente care construiesc, alaturi de monumente si edificii istorice, identitatea orasului Bucuresti.

In cadrul expozitiei NU PARCATI! de la Sala Arcelor, Hanul Gabroveni, va fi expusa cartea cu acelasi nume, semnata de artista poloneza Maja Demska. Forma neobisnuta si experimentarea cu materialele – diferitele tipuri de hartie, carton si fire – au facut-o pe autoare sa simta ca isi croieste singura propria „capra de parcare”.

Astfel, cartea Nu parcati! va fi prezentata in spatiul galeriei ca un obiect de arta in sine, dar in acelasi timp, si ca un catalog al expozitiei. „Imi imaginez aceasta expozitie ca pe un ‘altfel de traseu turistic’ in care vizitatorul alege sa nu caute obiectivele turistice din jur, ci sa priveasca caldaramul pe care paseste.” 
 
Accesul la eveniment este gratuit.

Expozitia Nu parcati! este un eveniment organizat de ARCUB care se afla sub umbrela proiectului de anvergura Bucuresti Memoria | Explorarea | Imaginarea Orasului, care lanseaza candidature orasului Bucuresti la titlul de Capitala Europeana a Culturii. Initiata in perioada etapei de explorare a orasului, expozitia Nu parcati! reuseste sa arate prin fotografiile expuse un Bucuresti viu, in care fiecare gest al locuitorilor, desi aparent insignifiant, reuseste sa surprinda autenticitatea locului. 
Urmariti-ne pe:       
 
ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
 
ARCUB este organizatorul Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival, al festivalului de muzica clasica, Bucharest Music Film Festival, al Festivalul International al Luminii Spotlight on Bucharest si al Zilelor Bucurestiului.
 
Parteneri strategici: Institutul Polonez
 
Parteneri media: Avantaje, The Institute, RFI Romania, Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, mediaTRUST, TV CITY.
Parteneri media online: port.ro, iconcert.ro, 4arte.ro, orasulm.eu, inoras.ro, bigcitylife.ro, goingout.ro, urban.ro, ziarulmetropolis.ro, ileanaandrei.ro, getlokal.ro, psnews.ro, sub25.ro, artasunetelor.ro.
 
Persoana de contact (presa):
Vania PIERSINARU — Specialist PR
0727.033.004 | vania.piersinaru@arcub.ro