Astazi, ia startul WOLFLIFE, primul proiect de conservare din Romania dedicat exclusiv lupului care primeste finantare de la Comisia Europeana prin programul Life+ ,,Natura si biodiversitate”. WOLFLIFE are ca scop implementarea celor mai bune practici pentru conservarea in mediul natural a speciei lup (Canis lupus), mentinerea unei populatii sanatoase si viabile de lupi in Muntii Carpati, dar si promovarea unei mai bune coexistente om-lup.
 
Intins pe o perioada de patru ani, proiectul va fi derulat de Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea, in parteneriat cu ACDB (Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice), Agentia pentru Protectia Mediului Harghita si Agentia pentru Protectia Mediului Covasna. Zona vizata de proiect consta in partea centrala si de sud a Carpatilor Orientali, care cuprinde 18 situri din reteaua Natura 2000, de pe arealul a sase judete: Vrancea, Covasna, Harghita, Bacau, Neamt si Mures.
 
***
Despre lup
In Europa, distributia speciei nu este una uniforma, principala problema a populatiei europene de lup fiind fragmentarea habitatelor si izolarea populatiilor mici. 
 
Muntii Carpati, ce se intind pe teritoriul a sapte tari (Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Serbia, Slovacia, Ucraina), detin a doua cea mai mare populatie de lupi din Europa, dupa Rusia. In Romania, datele oficiale indica o populatie cuprinsa intre 2000-2700 de exemplare de lup, distribuite  pe o suprafata de circa 9 milioane de hectare, specia putand fi intalnita in zonele colinare inalte si in zonele cu munti josi de-a lungul intregului arc carpatic. 
 
Desi Romania se poate lauda cu una dintre cele mai mari populatii de lupi din Europa, in tara noastra specia este supusa in permanenta la multiple presiuni si amenintari, precum fragmentarea habitatului, braconajul, conflictele cu vanatorii sau lipsa unui management din partea autoritatilor. 
 
"Desi la nivel national si international lupii sunt protejati printr-o serie de legi si conventii, precum Conventia de la Berna, Conventia Cites, Directiva 92/43/EEC sau Legea vanatorii, in Romania nu s-au realizat multi pasi pentru conservarea concreta a acestei specii si mai ales pentru asigurarea pe termen lung a viabilitatii populatiei carpatice. Lipsa unui plan de management la nivel national si absenta unor informatii concrete privind structura si dinamica populatiei de lup pot duce la implementarea unor masuri de management gresite care sa afecteze existenta acestei specii pe termen lung’’, a declarat Silviu Chiriac, Manager de Proiect, APM Vrancea.
 
Despre proiect
Proiectul WOLFLIFE vine ca un raspuns la aceste probleme si amenintari la adresa speciei si isi propune sa transfere catre institutiile, organizatiile si persoanele implicate in managementul lupului si al habitatelor cheie pentru aceasta specie cele mai bune practici pentru asigurarea unei convietuiri pasnice si a unui echilibru intre necesitatile de conservare a lupului si cele ce tin de dezvoltarea durabila a comunitatilor locale.
 
Mai mult, datele obtinute in cursul proiectului vor constitui un punct de plecare pentru elaborarea unui plan de actiune la nivel national pentru mentinerea unei populatii viabile de lupi. Totodata, proiectul isi propune sa implementeze solutii pilot de gestionare a conflictelor om-lup prin transferul de bune practici catre publicurile tinta, precum fermierii si vanatorii.
 
Un alt obiectiv important al proiectului WOLFLIFE este prevenirea declinului populatiei de lup prin reducerea mortalitatii, limitarea competitiei cu alte specii, limitarea braconajului si asigurarea conectivitatii habitatelor si a ariilor naturale protejate. 
 
O alta amenintare importanta la adresa speciei este reprezentata de imaginea negativa a lupului in randul comunitatilor. Intrucat un pilon important al proiectului este schimbarea perceptiei fata de lup, WOLFLIFE isi propune sa masoare printr-o cercetare sociologica atitudinile si perceptiile factorilor interesati fata de specie. Apoi, pe baza rezultatelor cercetarii, vor fi concepute si implementate actiuni educationale si de constientizare menite sa contribuie la o mai buna intelegere a speciei, a rolului ei in ecosistem si la scaderea conflictelor generate de coexistenta om-lup. 
 
„Lupul este, in mod nedrept, posesorul unei imagini negative la baza careia stau legende, basme si povesti vanatoresti infricosatoare. Noi ne dorim sa schimbam aceasta imagine si prin intermediul acestui proiect sa demonstram ca lupul joaca un rol esential in mentinerea viabilitatii faunei salbatice si in perpetuarea unor ecosisteme naturale sanatoase, valoroase din punct de vedere social, economic, ecologic, stiintific si turistic”, a mai adaugat Silviu Chiriac.
 
 
Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati persoana de contact:
Silviu Chiriac, APM Vrancea, Manager de Proiect, 
vrancealife@yahoo.co.uk , mobil: 0727774144