Biodiversitatea din Delta Dunarii ar putea fi serios afectata daca acestea vor trece in administrarea primariilor locale, atentioneaza Asociatia Salvati Dunarea si Delta. O mutare in acest sens luata in calcul de reprezentanti ai Ministerului Mediului si Consiliului Judetean Tulcea risca sa condamne zonele protejate ale Deltei la soarta plajelor Sulina, Sf. Gheorghe, Vadu si Corbu, unde proiectele turistice si imobiliare au luat deja amploare, sustine ONG-ul.

La sfarsitul lunii iulie, reprezentanti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si Prefecturii si Consiliului Judetean Tulcea au discutat despre oportunitatea trecerii plajelor de sub jurisdictia ARBDD in administrarea primariilor locale.

Consecintele unui asemenea demers au starnit insa ingrijorarea Asociatiei Salvati Dunarea si Delta: "Daca plajele ar trece in administrarea primariilor locale, isi vor pierde statutul de domeniu public de interes national si ar putea fi folosite pentru proiecte turistice sau imobiliare de anvergura, cum este cazul plajelor Sulina, Sf. Gheorghe, Vadu si Corbu", precizeaza un comunicat al ONG-ului, avand ca exemplu o initiativa a primariei din Sulina, care, in 2004,  viza transformarea plajei din Sulina intr-o mega statiune turistica litorala, in cadrul proiectului "Europa".

In prezent, plajele de pe teritoriul Rezervatiei din Delta Dunarii se afla in grija Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), aceasta fiind, totodata, responsabila cu salubrizarea lor. Mai mult, Guvernul va aloca o suma importanta de bani pentru organizarea unei licitatii si angajarea unei firme de salubritate care sa asigure acest serviciu pe plaje, se mai arata in comunicat.

Prin urmare, ONG-ul solicita ARBDD, autoritatilor locale si Ministerului Mediului ca aceste plaje sa ramana domeniu public de interes national in administrarea ARBDD, al carei unic scop sa fie grija pentru conservarea habitatelor si speciilor existente, conform legislatiei in vigoare.

"Intr-o zona declarata patrimoniu de interes international de catre UNESCO, in zona cu cea mai mare biodiversitate din Europa, interesul tuturor, dar mai ales al autoritatilor publice, ar trebui sa fie acela de a pastra acest spatiu cat mai putin mutilat de prezenta activitatilor industriale, asa cum pot fi proiectele turistice si imobiliare de anvergura. In aceeasi masura consideram ca ARBDD are obligatia de a respecta prevederile legale referitoare la vanatoare si sa nu permita aceasta activitate pe teritoriul Rezervatiei", a declarat Costel Popa, directorul  Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, citat in comunicat.

Referitor la impactul asupra biodiversitatii generat de introducerea in intravilan a unor zone de plaja pentru constructii si activitati turistice avertizeaza si Institutul National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii (INCDD). Potrivit acestuia, astfel de investitii vor avea un impact major negativ atat asupra habitatelor costiere existente, cat si asupra speciilor de flora si fauna spontane identificate. "Avandu-se in vedere valoarea ridicata a zonei din punct de vedere al biodiversitatii si impactul negativ ce poate fi generat acesteia de activitati turistice, suntem impotriva altor folosinte a acesteia decat orientarea spre zona destinata conservarii habitatelor si speciilor existente, conform legislatiei in vigoare", se arata intr-un punct de vedere al INCDD.