În fiecare an mă bucur să aflu de proiecte de mediu care, cu creativitate și dăruire din partea unor echipe mici, vin cât mai aproape de oameni și îi implică în rezolvarea unor probleme care afectează comunități întregi. Anul acesta, Gala Societății Civile recunoaște meritele a zeci de oameni care au îmbunătățit viața a sute de mii de oameni afectați de efectele gestionării defectuoase a resurselor planetei.

Schimbările climatice sunt marea provocare a vremurilor în care ne aflăm. Modificările climei iau multe forme – de la secete la inundații, de la fenomene meteo extreme la migrații climatice – și afectează pe toată lumea, de la ciobanii care-și mută oile tot mai sus la munte în căutarea pajiștilor până la locuitorii din cele mai aglomerate centre urbane care trăiesc în mijlocul unor adevărate insule de căldură. 

Pe deasupra, practicile agricole din zilele noastre scot în afara jocului micile ferme care fac agricultură tradițională, în armonie cu natura. În același timp, România a ajuns în fața justiției europene din cauza poluării aerului, tranziția energetică spre surse curate de energie merge încet spre deloc, iar deșeurile plutesc în neștire în apele patriei în lipsa unui sistem integrat de management. 

În acest context, organizațiile neguvernamentale de protecție a mediului preiau frâiele de la instituțiile statului și merg în comunități unde lucrează cu oamenii să aducă o schimbare în bine. Ateliere fără Frontiere a făcut o fermă în Ciocănari, Dâmbovița, unde folosește resturile alimentare de la hipermarketuri sub formă de compost și cultivă legume și fructe pentru oamenii care locuiesc la oraș, dar și pentru persoane defavorizate. Proiectul nu este doar unul de mediu, ci și unul social, întrucât oamenii care lucrează la fermă sunt din medii foarte defavorizate și aveau mare nevoie de un job.

Fundația ADEPT Transilvania a derulat timp de doi ani un proiect pentru a-i ajuta pe fermierii care practică agricultura tradițională. Ei sunt cei care au contribuit la menținerea Zonelor de Înaltă Valoare Natuală, care reprezintă 30% din suprafața agricolă utilizabilă din România. Practicile agricole tradiționale au menținut calitatea ecologică a acestor terenuri. Proiectul nominalizat la Gala Societății Civile prevede plăți compensatorii și susținerea agriculturii tradiționale. În schemă au intrat până acum 73 de fermieri din Sighișoara și Pogany Havas.

Relația oamenilor cu obiectele este o cauză importantă a deșeurilor care împânzesc pădurile, văile sau plutesc în oceane. O formă de rezistență este creativitatea, demonstrează cei de la Greenitiative care a pus pe picioare Atelierul de eco design și leadership verde. Proiectul a format o mână de tineri care au devenit eco designeri și a creat un lanț de economie circulară pentru folosirea mai chibzuită a resurselor naturale și reducerea obiectelor ieșite din uz care ajung la groapa de gunoi. 

În total, 11 proiecte sunt nominalizate la categoria Protecția Mediului din cadrul Galei Societății Civile. 11 proiecte cât 11 guri de aer proaspăt pentru noi, cei îngrijorați de viitorul planetei ăsteia și de viitorul celor care rămân să se descurce cu resursele pe care noi le consumăm fără responsabilitate. Lista completă a proiectelor nominalizate:

ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă – Amenajare eco-turistică la cascada Bigăr
Fundația Comunitară București – Fondul IKEA pentru mediul urban 
Organizația Națională Cercetașii României – Lideri implicați în dezvoltare locală
Alucro – Bursa de excelență Every Can Counts 
Asociația UMA ED ROMANIA – BiotopArt Bucharest
Institutul de Permacultură – Grădinescu
Fundația Noi Orizonturi – Green Service Learning
Asociația EcoAssist – Plantăm fapte bune în România 

Felicitări tuturor celor implicați în proiectele nominalizate!

Text: Roxana Bucată, Jurnalist, membră a juriului Gala Societății Civile 2018, secțiunea Protecția mediului

Photo din cadrul proiectului Bio & Co - Cultivam solidaritatea!, Ateliere Fără Frontiere