In perioda 20 august – 1 septembrie, am adresat cateva intrebari referitoare la voluntariat prin intermediul Alertei Galei Societatii Civile, reprezentantilor ONG-urilor dar si persoanelor interesate de status-ul societatii civile din Romania. Dorim sa multumim tuturor celor care ne-au raspuns la intrebari!

Data fiind perioda relativ scurta de desfasurare a chestionarului, studiul nostru nu are veleitati stiintifice si nici nu poate sa redea fidel opinia asupra voluntariatului. Cu toate acestea il consideram a fi un instrument bun pentru activitatea oricarui ONG si de ce nu o lectura interesanta si pentru cel care inca mai sta in cumpana: daca sa voluntarieze sau nu.
Intrebarile au fost impartite in doua seturi:

Daca reprezentati un ONG:

1. Ati apelat vreodata la voluntari pentru activitatea organizatiei? Cum i-ati atras?
2. Daca da, ce atributii le-ati repartizat?
3. Daca nu, de ce nu ati facut-o pana acum? Ati apela?
4. De ce ati apelat la voluntari? / De ce ati apela la voluntari?
5. Ati facut vreodata acte de voluntariat?

Daca nu reprezentati un ONG, ati putea sa ne spuneti daca:

1. Ati voluntariat? Daca da, ce v-a determinat?
2. Ce v-ar determina sa voluntariati?
3. Ce credeti ca ar trebui facut astfel incat sa existe mai multe oportunitati pentru a voluntaria?

In cazul reprezentantilor ONG-urilor toti cei care au raspuns au afirmat ca au apelat la voluntari pentru activitatea organizatiei. Cel mai adesea voluntarii sunt selectati din randul studentilor iar campaniile de recrutare au loc in luna octombrie la inceputul anului scolar universitar. Pentru atrage voluntari se recurge la prezentarea beneficiilor de ambele parti, nu se impune un program strict sau o activitate care nu are un numitor comun cu aptitudinile voluntarului. In general studentii fac parte din facultati cu profil umanist (sociologie, stiinte politice si sociale, comunicare etc.).

Din raspunsurile la prima intrebare se profileaza doua categorii de ONG-uri: cele ce se bazeaza exclusiv pe activitatea voluntarilor si cele in care voluntarii completeaza activitatea personalului platit al organizatiei. Pentru primul caz insuccesul procesului de recrutare atrage dupa sine esecul programelor datorita lipsei voluntarilor. Al doilea caz este specific organizatiilor puternice catre care voluntarii vin de buna voie dar care nu de putine ori se confrunta cu o afluenta de voluntari pe care nu au cum sa o gestioneze. Exista si cazul infiintarii de catre un asemenea ONG a unui Centru de Voluntariat care distribuie voluntari organizatiilor  partenere.

Celor mai noi voluntari le sunt distribuite sarcini entry-level, insa, se tine cont de profilul fiecaruia: pregatirea, ce anume ii sensibilizeaza, CV, inclinatii si capacitati. De regula acestia lucreaza cu coordonatorul fiecarui proiect, altfel spus, se implica in activitati directe si mai putin de management. Responsabilitatile si atributiile sunt acordate pe termen scurt, doar pe durata proiectului. Acest fapt poate fi considerat cauza lipsei de fidelizare a voluntarilor si incapacitatea de a-i tine “prinsi” si in proiectele viitoare. Putine organizatii au o strategie privind voluntarii si o evaluare a nevoilor asociatiei privind voluntarii pentru proiectele urmatoare.

Exista mai multe aspecte ce privesc motivele recrutarii voluntarilor. Cel pragmatic: lipsa banilor si resurselor sustinerii financiare, alaturi de: perpetuarea spiritului si a cauzei cu ajutorul voluntarilor prin implicarea lor directa in proiecte, nevoia de oameni specializati in anumite proiecte si suflu nou adus organizatiei.

Ultima intrebare: “Ati facut vreodata acte de voluntariat?” a vizat implicarea personala a respondentului in acte de voluntariat si urmarea raspunsuri privind munca voluntara in cadrul ONG-ului si nu voluntarul ca entitate. Astfel, in cele mai multe cazuri, persoanele care detin functii de middle-management si chiar functii de conducere desfasoara munca voluntara in cadrul ONG-ului. Exista bineinteles asociatii ai caror membrii activeaza exclusiv pe baza de voluntariat. 

La al doilea set de intrebari au raspuns doar persoane care au voluntariat cel putin o data si care nu reprezinta un ONG. Majoritatea au voluntariat in perioada studentiei iar motivatia a purtat o puternica amprenta exemplificativa: “Pentru a demonstra ca si in Romania se poate”. “Din dorinta de a face lucruri bune”. In general cei care lucreaza in invatamant sunt mai predispusi la asemenea curs de actiune, insa sunt persoane pentru care cauza proiectului i-a determinat.

Majoritatea raspunsurilor vad timpul liber foarte scurt pe care il au ca un impediment in desfasurarea voluntariatului. Dorinta de a ajuta, de a fi alaturi, de a face ceva, primeaza in ceea ce priveste motivatia de a voluntaria. 

Raspunsurile oferite de persoanele fizice care au voluntariat sunt considerabil mai pragmatice decat cele oferite de ONG-uri. Pe primul loc in crearea de oportunitati de a volunaria se afla mediatizarea in presa a proiectelor ce au nevoie de voluntari si a eforturilor Organizatiilor. Exista si opinia crearii unui sistem de recompensare similar celui de care beneficiaza donatorii dublata de increderea mai mare in fortele, inventivitatea si capacitatea voluntarilor.