Bucuresti, 9 octombrie 2008 – Dorna Candrenilor, o comunitate mica din judetul Suceava, cu o populatie de 3.100 de locuitori obtine 2,5 milioane Euro prin intermediul Programului National pentru Dezvoltare Rurala, parte a programului Fonduri Structurale Europene. Finantarea a fost obtinuta ca urmare a initiativei regionale „Fiecare Picatura Conteaza”, derulat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si compania Coca-Cola Romania, in cateva comunitati locale din judetul Suceava.

Dorna Candrenilor a obtinut finantarea de 2,5 milioane Euro pentru trei proiecte de infrastructura: reabilitarea a 3,5 km de drum comunal, construirea unui sistem de canalizare si a unei statii de epurare a apei.

"Este satisfacator faptul ca proiectul nostru are roade si, mai ales in acest caz, suntem multumiti de rezultatele pe care le-am obtinut prin proiectul Fiecare Picatura Conteaza", spune Jan Sorensen, Rezident Reprezentativ PNUD / Coordonator Rezident UN (Reprezentant UNDP in Romania).

Romania este una din tarile pilot ale initiativei regionale Fiecare Picatura Conteaza. Proiectul pilot din Romania a fost dezvoltat in perioada 2007-2008, in cateva comunitati locale din judetul Suceava, care nu au acces sau au acces limitat la resurse de apa potabila. Obiectivele initiativei regionale Fiecare Picatura Conteaza au fost facilitarea accesului la un sistem de apa potabila si constientizarea localnicilor privind problemele mediului inconjurator.

Fiecare Picatura Conteaza este un parteneriat regional initiat de PNUD si compania Coca-Cola, desfasurat in diferite tari europene si in Comunitatea Statelor Independente. Obiectivul parteneriatului este cresterea accesului la apa potabila, la nivel mondial. Initiativa regionala promoveaza un management responsabil si eficient al resurselor de apa.

"Succesul acestui proiect se datoreaza colaborarii pe care am avut-o cu autoritatile locale, care au fost foarte interesate de fondurile europene disponibile pentru dezvoltare rurala", a mentionat Monica Moldovan, Director Departamentul Energie si Mediu, PNUD Romania.

"Suportul pe care l-am primit din partea Uniunii Europene reprezinta recunoasterea eforturilor noastre si ale comunitatii locale", a spus Oana Mateescu, Manager Relatii Guvernamentale Coca-Cola Romania si Moldova. "Aceste proiecte vor avea un impact pe termen lung asupra localitatii Dorna Candrenilor. Initiativa companiei noastre si sprijinul comunitatii locale joaca un rol important in dezvoltarea sistemelor de apa potabila din zona", a adaugat Oana Mateescu.

Proiectul Fiecare Picatura Conteaza a constat in urmatoarele activitati:

1.    asigurarea accesului la un sistem de apa potabila in zonele Dorna Candrenilor si Cosna, judetul Suceava
2.    derularea unei campanii educationale la nivel local privind importanta calitatii apei pentru sanatate
3.    identificarea unor mijloace de dezvoltare a turismului local
4.    organizarea unor sesiuni de training pentru instruirea autoritatilor locale privind accesul la programe de finantare din cadrul Fondurilor Europene de Dezvoltare Rurala.

Majoritatea locuitorilor din Dorna Candrenilor lucreaza in exploatatii forestiere si au mici afaceri de familie. Aproximativ 20% din populatie lucreaza in afara tarii, in timp ce 12% isi doresc sa inceapa propria afacere. Prin intermediul proiectului "Fiecare Picatura Conteaza", autoritatile locale au invatat cum sa obtina finantari prin accesarea Fondurilor Europene de Dezvoltarea Rurala.

 Istoric "Fiecare Picatura Conteaza"

•    Cel putin 1,2 miliarde de oameni nu au acces la un sistem de apa potabila, iar resursele de apa se diminueaza tot mai mult. Statele lumii, semnatare a Millennium Development Goals si-au luat angajamentul ca pana in 2015 sa reduca la jumatate numarul persoanelor fara acces la surse de apa potabila si la conditii de minima igiena.
•    Management-ul resurselor de apa a devenit din ce in ce mai important pentru sanatatea umana si a ecosistemului. Poluarea resurselor de apa se datoreaza in principal barierelor naturale, dar si lipsei finantarilor si a tehnologiilor corespunzatoare.  
•    Pentru a raspunde acestor probleme globale, compania Coca-Cola si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (Biroul Regional al PNUD) au semnat un parteneriat pentru dezvoltarea proiectului "Fiecare Picatura Conteaza".
•    "Fiecare Picatura Conteaza" este un parteneriat regional dezvoltat in diferite tari din Europa si Comunitatea Statelor Independente si are ca scop asigurarea accesului la surse de apa potabila si promovarea unui management eficient al resurselor de apa.
•    Initiativa regionala "Fiecare Picatura Conteaza" se deruleaza initial in urmatoarele tari: Albania, Armenia, Azerbaijan, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Georgia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Tajikistan, Turcia, Turkmenistan, Uzbekistan precum si in Rusia, Ucraina si Belarus.

De ce compania Coca-Cola sustine initiativa regionala "Fiecare Picatura Conteaza"?

In cele aproximativ 200 de tari in care este prezenta, compania Coca-Cola respecta o traditie: aceea de a contribui la dezvoltarea comunitatii locale din care face parte. Apa este unul din ingredientele cele mai importante pentru activitatea companiei Coca-Cola. In afara faptului ca este principalul component al unor produse Coca-Cola, compania produce apa minerala imbuteliata, o categorie care se dezvolta din ce in ce mai mult. Apa este parte integranta din activitatea Coca-Cola, iar capacitatea companiei de a se dezvolta depinde de un management eficient al acestei reurse.

De ce PNUD sustine initiativa regionala "Fiecare Picatura Conteaza"?

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) este o organizatie care militeaza pentru schimbare si care asigura accesul tarilor lumii la cunoasterea, expertiza si resursele necesare pentru a imbunatati viata oamenilor. PNUD sprijina folosirea eficienta a resurselor de apa marina, de coasta si apa potabila si imbunatateste accesul la surse de apa potabila si la servicii de igiena. PNUD dezvolta impreuna cu partenerii sai cadrul necesar pentru un management eficient al resurselor de apa la nivel mondial.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul proiectului: www.everydropmatters.com