Cel de-al șaselea sezon al programului „Fotbal pentru Prietenie” s-a încheiat pe 15 iunie, fiind pentru prima dată când în program au participat 211 țări și regiuni din întreaga lume. Principalele activități din cadrul programului au avut loc la Moscova în perioada 8-15 iunie și au fost organizate de Gazprom, în parteneriat cu FIFA și Cupa Mondială FIFA 2018™.
 
Numărul total al participanților și invitaților a depășit pragul de 5.000. Cei 422 de băieți și fete - Tineri Fotbaliști, Tineri Jurnaliști și Tineri Antrenori - au fost uniți de o singură misiune comună: promovarea unor valori umane esențiale, precum prietenia, egalitatea, corectitudinea, sănătatea, pacea, devotamentul, victoria, tradiția, onoarea.
 
Reprezentanții Administrației Președintelui Federației Ruse, Comitetul Olimpic Rus, FIFA, Directori ai Federațiilor de Fotbal, vedete ale fotbalului internațional, campioni Olimpici și Paralimpici, dar și persoane publice s-au numărat printre invitații evenimentelor desfășurate în Moscova. 
 
România, pentru al doilea an în programul Fotbal pentru Prietenie
În România, programul Fotbal pentru Prietenie este susținut de Federația Română de Fotbal, dedicată programelor de responsabilitate socială și promovării educației prin sport.
 
Doi copii de 12 ani din România au participat la programul Fotbal pentru Prietenie anul acesta: un Tânăr Fotbalist – Victor Stancovici, fotbalist al echipei Petrosport Ploiești, și o Tânără „Jurnalistă”, Maria Dan, elevă în clasa a 5-a L, la I.C.H.B. Colentina. 
 
Astfel, cei doi au făcut parte din echipa mixtă internațională a prieteniei „Humpback Whale (Balena cu cocoașă)” – una dintre cele 32 de echipe internaționale de copii care au participat anul acesta în proiect. Alături de cei doi copii din România, din echipă au făcut parte copii din Argentina, Insulele Virgine Britanice, Algeria, Estonia și Senegal. 
 
„Federația Română de Fotbal susține proiectele care promovează educația prin sport, în special în rândul copiilor. Prietenia, egalitatea, respectul și onoarea sunt valori care trebuie transmise încă de la vârste fragede copiilor pasionați de sport, pentru că ei reprezintă viitorul sportului românesc. Suntem onorați că am putut susține și anul acesta programul Fotbal pentru Prietenie și activitățile în care au fost implicați cei doi copii români alături de alte sute de copii din toată lumea.” – Diana Pirciu, Manager Responsabilitate Socială Federația Română de Fotbal
  
Fotbal pentru Prietenie, susținut de personalități internaționale din lumea sportului
Iker Casillas, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați portari ai fotbalului internațional, actual portar și căpitan al echipei Portu (Portugalia) a întâmpinat tinerii participanți din cadrul programului Fotbal pentru Prietenie în cadrul evenimentului de închidere a programului – Forumul Internațional Fotbal pentru Prietenie, care a avut loc în data de 13 iunie la Moscova. 
 
În plus, antrenorul echipei de juniori din Rusia, Alexander Kerzhakov, fotbalistul sirian Firas Al-Khatib, dar și Prințul și Directorul Administrativ al Federației de Fotbal din Arabia Saudită, Abdulrahman Bin Ibrahim Al-Sayyar, s-au adresat copiilor și au împărtășit importanța promovării celor nouă valorii ale programului.
 
Forumul Internațional Fotbal pentru Prietenie, ultimul eveniment din cadrul programului, a fost inaugurat de către președintele Consiliului de Administrație al Gazprom, Victor Zubkov. Acesta a fost însoțit de Vicepremierul Federației Ruse, Olga Golodets, care a susținut un discurs festiv al Președintelui Rus, Vladimir Putin, pentru participanții la cel de-al șaselea Forum Internațional al Copiilor: 

„Anul acesta, evenimentele finale ale programului se desfășoară într-o atmosferă specială, întrucât Rusia găzduiește Cupa Mondială FIFA 2018, și, astfel, întâlnește cei mai puternici atleți ai planetei. În ajunul acestui eveniment semnificativ, Tinerii Fotbaliști din 211 țări și regiuni s-au întâlnit la Moscova pentru a-și demonstra talentul și abilitățile în cadrul unui turneu corect, pentru a învăța lucruri noi de la vedete ale fotbalului internațional și pentru a interacționa cu alți copii de vârsta lor din toate colțurile lumii. Cred cu tărie că astfel de inițiative majore precum Fotbal pentru Prietenie au o misiune importantă: sprijină sportul pentru tineret, promovează valorile unui stil de viață sănătos și învață copiii să respecte reprezentanții diverselor naționalități și culturi.”
 
„Gazprom a susținut dintotdeauna promovarea sportului pentru copii. Fotbalul este cel mai popular sport și cred că unește cel mai bine oamenii pe baza unor valori importante pentru fiecare om de pe planeta noastră, indiferent de țara în care trăiește sau de limba pe care o vorbește. Aceasta este posibilitatea copiilor de a-și găsi noi prieteni, de a învăța, de a progresa și de a atinge, împreună, succesul în sport. În comparație cu anul 2013, când am pornit programul Fotbal pentru Prietenie, „geografia” proiectului a crescut de 26 de ori. De-a lungul ultimilor cinci ani, peste 4.000 de copii au participat la program. În timp ce numărul total de suporteri Fotbal pentru Prietenie a depășit pragul de trei milioane”, a declarat Președintele Consiliului de Administrație Gazprom, Viktor Zubkov.

 
www.gazprom-football.com l #F4F #football4friendship
 
 
 
 
 
Despre Fotbal pentru Prietenie
 
Programul social internațional Fotbal pentru Prietenie, organizat de Gazprom, a fost lansat în anul 2013. Proiectul reunește băieți și fete cu diferite naționalități și abilități fizice. Scopul proiectului este acela de a dezvolta abilitatea copiilor de a juca fotbal și de a le inspira respectul pentru alte culturi și naționalități. Valorile cheie susținute și promovate de participanții în cadrul proiectului sunt prietenia, egalitatea, corectitudinea, sănătatea, pacea, devotamentul, victoria, tradiția și onoarea.