A patra săptămână din Tabăra Meseriașilor s-a încheiat pentru 47 de elevi din Buzău care se pregătesc să devină croitori. Proiectul lor final a constat în realizarea colecției de modă SE POATE, pornind de la articole vestimentare donate de celebrități.

► Smiley, INNA, Antonia, Adrian Despot, Vama, Paul Ipate, Virgil Ianțu, Adela Popescu, Corina, Amalia Enache, Sandra Stoicescu, Andreea Berecleanu, Corina Caragea, Gianina Corondan, Mona Nicolici, Marius Moga, Sore și Andreea Ibacka și-au donat ținutele pentru ca acestea să fie transformate în Tabăra Meseriașilor de către 47 de elevi de la şcoli profesionale din domeniul textil.
 
► Mentorul elevilor a fost Ioana Ciolacu, aflată în top 10 designeri români, cu o reputație internațională în domeniul textil. 
 
► Ținutele modificate au fost prezentate în cadrul unui fashion show în Coresi Shopping Resort din Brașov. Hainele vor fi puse în vânzare, iar banii colectați vor fi donați pentru dotarea unui atelier de croitorie din una dintre școlile din Buzău, participante în Tabăra Meseriașilor ediția 2017.
 
În săptămâna petrecută în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, in perioada 20-26 august 2017, viitorii croitori au trecut printr-o serie de ateliere de dezvoltare personală – învățând noțiuni de bază despre comunicare, lucru în echipă, spirit antreprenorial, pregătirea în fața angajatorului și responsabilitate civică – urmate de atelierele de pregătire practică. 

Proiectul lor de absolvire a constat în realizarea unei colecții, sub îndrumarea mentorului lor, designerul Ioana Ciolacu. Colecția SE POATE are la bază articole vestimentare donate de Smiley, INNA, Antonia, Adrian Despot, Vama, Paul Ipate, Virgil Ianțu, Adela Popescu, Corina, Amalia Enache, Sandra Stoicescu, Andreea Berecleanu, Corina Caragea, Gianina Corondan, Mona Nicolici, Marius Moga, Sore, Andreea Ibacka. 
 
Elevii au transformat complet ținutele primite de la vedete gândind un design nou pentru fiecare articol. Au realizat schițele, au făcut tiparele, au croit, vopsit și finisat în atelierul de croitorie din Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei. Pentru majoritatea dintre ei, a fost pentru prima dată când au interacționat cu un designer, au lucrat cu o mașină de cusut sau au vopsit țesături. 
 
“Colecția realizata de elevi este dovada că un obiect vestimentar vechi poate să se transforme într-o nouă poveste de viață, daca există pasiune, creativitate, dorință și inițiativă. Iar elevii din Tabara Meseriasilor au dovedit ca au aceste calitati. Printre cele mai mari realizări ale seriei dedicate croitorilor este că am reușit încă o dată să le arătăm elevilor că se poate!”, precizează Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom. 
 
Colecția de modă SE POATE a fost prezentată în cadrul Coresi Shopping Resort Brașov într-un fashion show în care 10 modele au defilat cu noile ținute realizate de elevi în Tabăra Meseriașilor. Ulterior, colecția va fi pusă în vânzare, iar banii colectați vor fi donați pentru dotarea unui atelier de croitorie din școlile din Buzău, participante în Tabăra Meseriașilor, ediția 2017.
 
“Am vrut să vin în tabără pentru a da mai departe copiilor cunoștințele mele și pasiunea mea pentru acest domeniu. Mi-am dorit să le arăt o perspectivă diferită, să vadă cât de departe pot ajunge și câte opțiuni există cu adevărat.  Viitorii croitori au învățat tehnici de vopsit haine și știu acum să facă tipare, să croiască după ele, să coasă tivuri, să aplice ornamente și multe altele. Tabăra Meseriașilor este cel mai mare proiect al meu, pentru că niciodată nu am creat 10 ținute în doar trei zile. Iar această realizare a fost posibilă datorită celor 47 de elevi, care au fost extrem de dedicați și pasionați.”, spune Ioana Ciolacu, mentorul Seriei Croitorilor din Tabăra Meseriașilor. 

“În Tabăra Meseriașilor am cusut pentru prima oară la o mașină electrică. Nu m-am descurcat bine de la început, dar într-un final mi-a ieșit croiala. Pentru mine a fost o onoare să lucrez pe ținuta unei vedete, iar de la Ioana am învățat foarte multe tehnici de croitorie. Ceea ce se întâmplă aici e incredibil: proiectul, oamenii, atelierele. Sunt foarte bucuros că am avut ocazia să ajung în Tabăra Meseriașilor.”, spune Vasilică Moise, elev în Tabăra Meseriașilor.
 
La finalul taberei, 10 dintre cei mai buni meseriași au fost premiați cu o bursă oferită de OMV Petrom, în valoare de 500 de lei. Aceasta va fi acordată lunar, timp de un an școlar. Unul dintre bursieri a primit și o mașină de cusut, oferită de Ioana Ciolacu. Masinile de cusut pe care elevii au facut practica în Tabăra Meseriașilor au fost oferite de firma Brother si vor fi donate scolilor din care au provenit copiii. 
 
Alături de viitorii meseriași, au fost prezenți în Tabăra Meseriașilor și 10 profesori din școlile selectate din Buzău. Aceștia au participat la cursuri de comunicare și negociere a conflictului în managementul educațional, în urma căruia au primit 15 puncte de credit. 
 
În total, în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, ediția 2017, vor fi pregătiți anul aceste 300 de elevi din școlile profesionale și liceele tehnologice din Buzău. Domeniile vizate în acest an sunt: petrolier, ospitalier, mecanic, textil și electric. Până acum, prin tabără au trecut 227 de elevi, din specializările petrol și gaze, turism și alimentație, mecanică, respectiv textil. Urmează alți 60 de elevi din Buzău, în seria electricienilor.

***
OMV Petrom – Resourcefulness
Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem să dezvoltăm relaţii bazate pe câştig reciproc între societate, mediu şi companie prin soluţii inovatoare. Ne concentrăm pe managementul apei şi al CO2, inovație si energii noi și educaţie pentru dezvoltarea oamenilor. 
 
OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etică şi codul de conduită reglementează toate relaţiile de afaceri, iar dialogul şi implicarea părţilor interesate sunt parte integrantă a practicii comune de business. 
 
„Ţara lui Andrei" este principala platformă de implicare în comunitate. Din 2007 până în prezent am alocat peste 49 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România.