Și anul acesta, în cadrul programului internațional de responsabilitate socială pentru copii Fotbal pentru Prietenie, au fost aleși să reprezinte România doi copii de 12 ani pasionați de fotbal. Astfel, Victor Stancovici, tânărul fotbalist ales în cadrul programul și Maria Dan, micul „jurnalist” care va documenta experiența trăită în proiect, au stat de vorbă cu Miodrag Belodedici, directorul centrelor de juniori ale Federației Române de Fotbal. Aceasta este prima întâlnire cu personalități din lumea fotbalului, prin care cei doi copii se pregătesc să reprezinte România în program.

Fotbal pentru Prietenie, unul dintre cele mai importante programe internaționale de responsabilitate socială din toate timpurile, organizat pentru copii sportivi și implementat de Gazprom (partener oficial al FIFA și al ediției 2018 a Cupei Mondiale din Rusia) vor întâmpina tinerii ambasadori din România în stagiul final al programului care va avea loc în luna iunie la Moscova! Programat în jurul ceremoniei de deschidere  a Cupei Mondiale FIFA, Fotbal pentru Prietenie va găzdui tineri din 211 țări și regiuni – implicându-i în serii de proiecte comune și evenimente care celebrează cele nouă valori umane esențiale pe care se bazează programul: prietenie, egalitate, corectitudine, sănătate, pace, devotament, victorie, tradiție și onoare.

După efectuarea procesului de selecție bazat pe criteriile internaționale ale proiectului și realizat în colaborare cu Federația română de Fotbal, Victor Stancovici și Maria Dan, ambii cu vârsta de 12 ani, au fost aleși să reprezinte România în calitate de „tineri Ambasadori” în rolurile de Tânăr Fotbalist, respectiv Tânăr „Jurnalist”, în cadrul evenimentelor finale din sezonul actual Fotbal pentru Prietenie care vor avea loc la Moscova, în Rusia, între 8-15 iunie 2018.

Tânărul fotbalist al României , Victor Stancovici, va juca pe teren în poziția de apărător, în echipa mixtă internațională a prieteniei „Humpback Whale (Balena cu cocoașă)” – una dintre cele 32 de echipe internaționale de copii care participă anul acesta în proiect. Victor va juca în echipă alături de copii din Argentina, Insulele Virgine Britanice, Algeria, Estonia și Senegal.   

Alături de prietenul ei fotbalist din România, Maria Dan, în vârstă de 12 ani, își va reprezenta țara în calitate de „Tânăr Jurnalist” – unul dintre cei 211 copii care vor participa la documentarea evenimentelor finale din cadrul sezonului actual Fotbal pentru Prietenie, ca membri ai Centrului Internațional de Presă pentru Copii. Alături de ei, se așteaptă ca mai mult de 5000 de reprezentanți de vârf din casele de presă din întreaga lume să fie prezenți la Moscova pentru a raporta evenimentele din etapa finală a proiectului Fotbal pentru Prietenie 2018.

De-a lungul anilor, fotbalul și prietenia au fost sprijinite în mod direct la nivel global și local de mulți dintre cei mai importanți funcționari și legende din domeniul sportului internațional, printre care se află Secretarul General FIFA, domnișoara Fatma Samoura și celebrul fotbalist danez Marco Van Basten. Astfel, Tinerii Ambasadori ai României au avut plăcerea de a-l întâlni pe Miodrag Belodedici, context în care au prezentat principiile, valorile și programul proiectului din acest an – și au împărtășit simbolul cheie al proiectului – Brățara Fotbalului și a Prieteniei!
 

“Sunt bucuroasă că pot lua parte la acest proiect care promovează nouă valori de bază: prietenie, egalitate, corectitudine, sănătate, pace, devotament, victorie, tradiție și onoare, valori foarte importante pe care orice copil din întreaga lume ar trebui să le aibă, pentru ca lumea să fie un loc mai bun. La întâlnirea cu domnul Miodrag Belodedici am împărtit brățările fotbalului și prieteniei și am învățat o gramadă de lucruri - de exemplu, să fii fotbalist nu este deloc ușor, dar dacă tot ceea ce faci, faci din plăcere, totul devine mai simplu!”
, a declarat Maria Dan, Tânăra „Jurnalistă”  din România.

„Sunt fericit și emoționat să văd acești copii minunați care se implică într-un proiect de o importanță remarcabilă, bazat pe cele mai înalte principii. Aplaud această inițiativă și sunt convins că toți copiii din întreaga lume vor experimenta și vor adopta adevăratele definiții ale prieteniei, toleranței, corectitudinii, cooperării și respectului. Este o adevărată plăcere să îi întâmpinăm astăzi și le doresc tuturor să se simtă nemaipomenit în proiectul Fotbal pentru Prietenie de anul acesta!”
- a declarat Miodrag Belodedici
 

În cadrul evenimentelor finale din program, toți tinerii fotbaliști vor fi implicați în Tabăra pregătitoare a prieteniei, sub îndrumarea Tinerilor Antrenori și sub supravegherea unor jucători celebri, în timp ce toți copiii prezenți vor participa, de asemenea, la Școala celor Nouă Valori – acomodându-se cu valorile esențiale ale proiectului în diverse moduri. 

În exprimarea sprijinului său oficial pentru proiectul Fotbal pentru Prietenie, Organizația Națiunilor Unite a felicitat această inițiativă atât pentru caracterul unic la nivel global al programului educațional, cât și pentru dorința de a numi Echipele Internaționale ale Prieteniei după animale pe cale de dispariție de pe toate continentele lumii – alertând oamenii în legătură cu posibilitatea dispariției lor.

Evenimentele principale pentru copii care vor avea loc la Moscova în luna iunie vor fi Campionatul Mondial al Echipelor Internaționale Fotbal pentru Prietenie – pe 12 iunie – și cel de-al Șaselea Forum Internațional Fotbal pentru Prietenie, pe 13 iunie.
ISTORIC

Încă din anul 2013, PJSC Gazprom a organizat programul social internațional pentru copii Football for Friendschip. Valorile cheie promovate de acest proiect includ prietenia, egalitatea, corectitudinea, sănătatea, pacea, devotamentul, victoria, tradiția și onoarea. Participanții sunt Tineri Jucători (fete și băieți, inclusiv cei care se confruntă cu probleme fizice), dar și Tineri Jurnaliști care se ocupă de evenimentele F4F în cadrul Centrului Internațional de Presă pentru Copii Football for Friendship. Sfera geografică a programului se extinde în fiecare an: de la 8 țări în anul 2013, la 211 țări în anul 2018. În ultimii cinci ani, peste 3,700 de oameni au participat la program. Football for Friendship este susținut de FIFA, UEFA, Comitetul Olimpic Internațional, federații de fotbal din diverse țări, fundații internaționale de caritate pentru copii și de cele mai importante cluburi de fotbal din lume.

32 Echipe Internaționale ale Prieteniei s-au format în cadrul Open Draw-ului și s-au stabilit rolurile fiecărui tânăr jucător din toate țările (portar, fundaș, mijlocaș sau atacant). După definirea rolurilor pentru Tinerii Jucători, antrenorii lor vor fi selectați în următorul mod: au fost stabilite 19 țări care vor reprezenta Tinerii Antrenori într-o manieră imprevizibilă, ca rezultat al Open Draw-ului, 11 antrenori vor fi aleși din orașele-gazdă pentru Cupa Mondială a Rusiei, ediția 2018, iar doi Tineri Antrenori vor fi selectați dintre cei mai buni participanți în cadrul sezoanelor anterioare ale programului Football for Friendship.

Resurse oficiale ale programului: Rezultatele Open Draw-ului pentru Echipele Internaționale ale Prieteniei:
Materiale foto și video F4F: http://media.footballforfriendship.com  
Contul de Twitter F4F: https://twitter.com/football4f