Suma totala a fost stransa din vanzarea ledurilor si lampilor cu led in cadrul campaniei desfasurate in magazinele IKEA din toata lumea, in trei etape, intre februarie 2014 si decembrie 2015. Clientii si angajatii IKEA din peste 300 de magazine din 40 de tari au transformat aceasta initiativa intr-un succes. IKEA Foundation a donat un euro pentru fiecare produs cu led vandut in magazinele IKEA si online.
 
Cea mai recenta etapa a Campaniei „O viata mai buna pentru refugiati” s-a desfasurat in perioada 29 noiembrie – 19 decembrie 2015 si a contribuit la strangerea a 12,4 milioane de euro la nivel global – suma ce va fi donata de catre IKEA Foundation catre UNHCR. Astfel, UNHCR va putea sa ofere in continuare lumina si energie pentru sute de mii de refugiati din Asia, Africa si Orienul Mijlociu. In plus, banii stransi vor ajuta mii de copii ai familiilor din taberele de refugiati sa mearga la scoala.
 
Clientii Magazinului IKEA din Bucuresti au cumparat 61.254 de LEDARE intre 29 noiembrie – 19 decembrie 2015, sprijinind astfel campania “O viata mai buna pentru refugiati”. La nivel global, magazinul IKEA din zona comerciala Baneasa s-a clasat pe locul 16 in functie de numarul de leduri vandute. Astfel, 61.254 de euro din donatia totala a IKEA Foundation catre UNHCR sunt contributia companiei IKEA Romania la imbunatatirea conditiilor de viata ale refugiatilor din toata lumea. 
 
Resursele de lumina si energie din surse regenerabile vor face taberele de refugiati mai sigure si mai confortabile pentru familiile care locuiesc acolo. Razboiul si persecutiile sunt principalele cauze care ii fac pe oameni sa caute refugiu, insa pentru UNHCR schimbarile climatice care provoaca dezastre naturale ca seceta, inundatiile si lipsa resurselor naturale sunt motive importante de ingrijorare.
 
UNHCR cauta solutii adaptate la conditiile locale, precum ferma sustinuta de lumina solara din tabara de refugiati Azraq din Iordania. Construita cu finantare obtinuta in urma campaniei „O viata mai buna pentru refugiati”, ferma va acoperi nevoia de energie a 60.000 de refugiati. De asemenea, va reduce emisiile de dioxid de carbon, care ar fi fost generate de folosirea de combustibil fosil, cu 3.500 de tone pe an.

„Numarul persoanelor fortate sa se refugieze din cauza conflictelor si a violentei, a atins cote nemaiintalnite de la finele celui De-al Doilea Razboi Mondial. Acum, mai mult ca oricand, sprijinul pe care l-am primit de la IKEA Foundation pentru a comunica si pentru a implica publicul este de nepretuit. Apreciem eforturile sutelor de mii de angajati si clienti IKEA care au participat in aceasta campanie,” declara Kelly T. Clements,  Adjunctul Inaltului Comisar ONU pentru Refugiati.

Per Heggenes, CEO IKEA Foundation, spune ca „O viata mai buna pentru refugiati” a fost „o campanie de mare succes, care ne-a permis sa contribuim cu milioane de euro pentru a-i ajuta pe unii dintre cei mai vulnerabili oameni de pe planeta. Toate acestea se datoreaza implicarii angajatilor IKEA si a clientilor fideli.” De asemenea, a declarat ca este „extrem de mandru de faptul ca IKEA Foundation a putut sa ajute UNHCR sa furnizeze energie regenerabila si sa ofere o sansa la educatie miilor de copii si familii de refugiati, facandu-le astfel viata un pic mai buna.”
 
IKEA Foundation 
Radu Dumitrascu
Communications and Media Relations Manager 
E-mail: radu.dumitrascu@IKEAfoundation.org

UNHCR
Gabriela Leu 
Responsabil comunicare - UNHCR Romania 
Email: leu@UNHCR.org IKEA Romania

***
Despre UNHCR
Agentia pentru Refugiati a Natiunilor Unite a fost infiintata pe data de 14 decembrie 1950, de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Agentia are mandatul de a conduce si coordona actiunile internationale pentru protejarea refugiatilor si pentru a rezolva problemele refugiatilor din lume. Principalul sau obiectiv este de a garanta drepturile si bunastarea refugiatilor. Depune eforturi pentru a se asigura ca oricine isi poate exercita dreptul de a cere azil si sa gaseasca un refugiu cu optiunile de a se intoarce acasa voluntar, de a se integra in comunitatea locala sau sa se stabileasca in o terta parte. In plus, are mandatul de a ajuta oamenii fara un stat de provenienta. In cele peste sase decenii de activitate, UNHCR a aparat drepturile refugiatilor si a ajutat milioane de oameni sa isi reinceapa viata. Astazi, o echipa formata din 9.300 de persoane in peste 127 de tari ajuta constant 50 de milioane de oameni. Mai multe informatii sunt disponibile aici: www.unhcr.org  si www.unhcr.ro
 
Despre IKEA Foundation
IKEA Foundation (Stichting IKEA Foundation) este fundatia filantropica a INGKA Foundation, care detine companiile din IKEA Group. Aceasta isi propune sa imbunatateasca oportunitatile pentru copiii si tinerii din tarile in curs de dezvoltare, finantand programe pe termen lung, care creeaza o schimbare substantiala si de durata. IKEA Foundation colaboreaza cu parteneri strategici cu abordari inovatoare pentru a obtine rezultate pe scara larga in patru domenii fundamentale ale vietii unui copil: un loc pe care sa-l numeasca acasa, un inceput sanatos in viata, o educatie de calitate si un venit constant in familie. 
 
Despre IKEA Group 
Viziunea noastra este de a crea o viata de zi cu zi mai buna pentru cei mai multi oameni, oferind mobilier si accesorii cu design de calitate, functionale si accesibile, produse cu grija pentru oameni si mediul inconjurator. In august 2015, IKEA Group detinea 378 de magazine in 47 de tari sau teritorii, dintre care 40 de magazine erau francize detinute de alte companii decat IKEA Group.