Societatea Ornitologică Română (SOR) împreună cu companiile Enel din România anunţă lansarea unei aplicaţii unice în Europa, cu ajutorul căreia se va realiza recensământul berzelor albe din ţară. Proiectul pilot de numărare a berzelor albe se va desfăşura în perioada Iulie - August 2017 şi îşi propune să pună bazele unui recensământ periodic, pentru o evaluare corectă a populaţiei de berze albe din România. În acest sens, SOR lansează în premieră europeană aplicaţia “Uite barza”, disponibilă tuturor utilizatorilor de telefoane mobile smartphone care vor să se implice în protejarea acestei specii de păsări.
 
Barza albă foloseşte ca suport pentru cuib stâlpii reţelelor de electricitate și acoperișurile caselor, electrocutarea fiind una dintre ameninţările ce afectează această specie în zonele în care au cuiburi. Populația estimată de berze albe este cuprinsă între 180.000 – 220.000 perechi în Europa, în timp ce în România, numărul lor a fost estimat la 4.000 -5.000 de perechi.
 
Barza albă este o specie protejată, iar primul pas pentru a o ajuta este identificarea numărului exact de perechi care au cuiburi și a puilor lor. Prin parteneriatul cu Enel, SOR va colecta date riguroase privind cuibăritul berzei albe în România, prin implicarea specialiştilor Enel de pe teren, dar şi a publicului larg care va folosi aplicaţia mobilă. Proiectul are ca scop identificarea zonelor cu potenţial ridicat de pericol prin electrocutare pentru berze, astfel încât companiile de distribuţie din cadrul Enel să poată lua măsuri pentru protejarea păsărilor, dar şi a reţelelor electrice, precum montarea de suporturi pentru cuiburi sau izolatoare de linii electrice. De asemenea, aceste măsuri vizează şi confortul consumatorilor, prin reducerea avariilor şi a intervențiilor în reţea cauzate de prezenţa păsărilor. Pe lângă participarea activă la recensământul berzelor, angajaţii E-Distribuţie vor face şi o analiză a situaţiei stâlpilor de joasă tensiune din mai multe localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi Giurgiu. 
 
De asemenea, şi angajaţii celorlalte companii din cadrul grupului Enel în România vor descărca aplicaţia şi vor participa la acest program de protejare a biodiversităţii. Aplicaţia poate fi decărcată aici: http://www.sor.ro/Uite-Barza.  Pe baza rezultatelor obţinute, SOR împreună cu companiile de distribuţie din cadrul Enel vor putea lua măsuri de înlocuire a cuiburilor existente cu potenţial de pericol, astfel încât să poată fi prevenite avarii de reţea sau electrocutarea berzelor. 
 
Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România, au instalat pe stâlpii de electricitate 654 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 3800 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.
 
Enel consideră că dezvoltarea unei companii nu se poate realiza decât într-un mod durabil, aducând valoare comunității din care face parte. Astfel, compania noastră se concentrează pe inițiative menite să dezvolte comunitățile în care îşi desfăşoară activitatea, indiferent dacă vorbim despre protecția mediului sau despre dezvoltarea socială.
 
 
***
Enel este o companie energetică multinațională, jucând un rol important pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Grupul Enel activează în peste 30 de țări de pe patru continente și are o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 83 GW. Enel distribuie electricitate și gaze naturale printr-o rețea de peste 2 milioane km, are peste 65 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Enel este cea mai mare companie integrată de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat. 
 
Prezentă pe piața din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Enel are peste 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 2,8 milioane de clienți din trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție. Enel continuă dezvoltarea unui program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, a siguranței și performanței rețelelor și implementarea pe plan local a standardelorde mediu ale grupului Enel. Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt importanți furnizori de energie în România, având în ofertă atât energie electrică cât și gaze naturale.
 
Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR, lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 25 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.