Un nou parteneriat a fost încheiat între Fundația de Sprijin Comunitar și Kaufland România prin care vor fi susținute două proiecte educaționale majore în județul Bacău. Este vorba de continuarea proiectului de burse sociale și asistență școlară pentru 30 de tineri liceeni provenind din mediul rural, cu posibilități financiare reduse și de dezvoltarea serviciilor educaționale adresate copiilor din Podu Turcului, prin renovarea și reabilitarea spațiilor care găzduiesc activitățile Clubului cu Lipici din această comună.
 

“Mulțumim Kaufland România pentru un parteneriat continuu de 10 ani, care ne-a ajutat să oferim servicii educative și soluții pentru depășirea obstacolelor care stau în calea accesului copiilor săraci la educație. Putem vorbi de două generații de tineri din mediul rural care au putut termina liceul grație sprijinului oferit de Kaufland România. Este unul dintre partenerii esențiali ai organizației noastre, care a înțeles nu doar însemnătatea majoră a investiției în educație, ci și cât de important este ca această investiție să fie constantă și pe termen lung!”
(Gabriela Achihăi, președinte FSC).
 

„De zece ani susținem proiectele educaționale ale Fundației de Sprijin Comunitar Bacău, considerând că numai în acest fel prevenim abandonul școlar și suntem cu adevărat alături de elevii dornici să învețe dar care nu au suficiente resurse financiare. Educația reprezintă unul dintre pilonii cheie ai strategiei de CSR Kaufland România și o investiție în viitor.”
, declară Anna - Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.   

Pentru 30 de tineri provenind din familii modeste și care nu ar avea altfel posibilitatea de a suporta cheltuielile de școlarizare, noul an școlar a început cu vești bune. Cei mai mulți dintre ei sunt foști beneficiari ai Cluburilor cu Lipici, centrele educative deschise de FSC în 8 comunități rurale din estul județului Bacău, care au reusit prin muncă și seriozitate să depășească diferențele educaționale față de copiii de la oraș și să intre la liceele din Bacău. Prin programul Adoptă un liceean, Kaufland le va oferi burse lunare în valoare de 250 de lei/lună pentru acoperirea unui procent semnificativ din cheltuielile cu cazarea și masa în Bacău.

Pe langă sprijinul financiar, tinerii vor beneficia și de consiliere și asistență specializată din partea unui asistent social și a unui psiholog FSC, pentru o bună integrare socială și școlară și pentru depășirea dificultăților de orice natură, care le-ar putea afecta parcursul scolar. O parte dintre ei își continuă studiile începute în anii anteriori, alții vor păși, cu încrederea de a avea un susținător alături, în această nouă și foarte importantă etapă a vieții lor. Alături de ei, alți aproximativ 20 de tineri vor primi sprijin din partea altor sponsori și donatori locali, naționali și internaționali, printre care se numără și Agricola Bacău.

La Podul Turcului, Kaufland România va investi aproximativ 50.000 de euro în renovarea și reabilitarea spațiilor în care își desfățoară activitatea Clubul cu Lipici. Este vorba de amenajarea curții centrului educațional și a locului de joacă aferent - aflat într-o stare accentuată de degradare - renovarea exterioară și interioară a clădirii, precum și amenajarea unei anexe din curtea centrului, care va deveni sală de activități. Această investiție va contribui la creșterea calității și cantității activităților educative și recreative ce sunt oferite aici, ceea ce va duce la sporirea interesului copiilor față de școală și a accesului acestora la mișcare în aer liber. 

Pentru aproximativ 80-90 de copii din comuna Podu Turcului, Clubul cu Lipici reprezintă singurul loc unde își trăiesc cu adevărat copilăria. La Clubul cu Lipici, deschis de FSC aici în urmă cu 10 ani, copiii își fac temele și desfășoară o serie de activități și programe tip after school, învățând lucruri noi și jucându-se în condiții decente.

”Renovarea clădirii care adăpostește centrul educațional și reabilitarea unei anexe de lângă acesta, în vederea transformării în sală de activități, este singura soluție pentru a oferi copiilor condiții mai bune și a atrage un număr și mai mare de copii din comună către activitățile educative extrașcolare de aici. In plus, curtea Clubului cu Lipici oferă un spațiu generos pentru joacă și activități in aer liber. Amenajarea curții, reabilitarea locului de joacă cu module noi și materiale prietenoase și sigure, i-ar atrage și mai mult către mișcare în aer liber și sport, ceea ce le va fi benefic pentru a crește sănătoși și a-și ocupa timpul liber cu activități folositoare.”
(Gabriela Achihăi, președinte FSC)