Cu sprijinul Farmexpert, 60 de copii expuși riscului de abandon vor rămâne alături de familiile lor. Farmexpert, unul dintre cei mai importanți distribuitori de medicamente și parafarmaceutice din România, s-a alăturat Hope and Homes for Children în calitate de partener strategic, investind 40.000 de euro în programul de prevenire a separării copilului de familie derulat de Fundație. Cu sprijinul companiei Farmexpert, 60 de copii aflați în risc de abandon vor fi sprijiniți să rămână alături de familiile lor.

Parteneriatul dintre distribuitorul de medicamente și Hope and Homes for Children se va derula pe o perioadă de un an și constă în implementarea măsurilor necesare pentru rezolvarea și prevenirea situațiilor de risc de abandon pentru 60 de copii din trei județe și din București. Costul mediu pentru a sprijini un copil aflat în pericol de abandon este de circa 700 de euro anual, în timp ce statul român cheltuie această sumă cu un copil care ajunge în orfelinat lunar.

Hope and Homes for Children a dezvoltat de-a lungul anilor programul „Active Family Support“ care identifică familiile în care pericolul abandonului copiilor este acut și intervine cu sprijin psihologic, sanitar, social și material pentru a stabiliza situația și a preveni abandonul. Peste 80% din cazurile familiilor vulnerabile preluate de Hope and Homes for Children conțin cel puțin un element relevant legat de sănătatea precară a copiilor sau a părinților ori de abandon școlar. De multe ori, într-o familie vulnerabilă socio-economic, primii și cei mai afectați sunt copiii, cu părinți care nu fac față nevoilor de îngrijire constantă și corectă a celor mici. În aceste cazuri, de multe ori nu e vorba doar de o lipsă materială, ci și de excluziune socială și de lipsa unei educații și consiliere de bază, dar relevante. În aceste situații, copiii riscă să fie din ce în ce mai neglijați, părinții de multe ori se despart, iar părintele rămas nu mai are cum să se îngrijească cum trebuie de copil, ceea ce duce la abandon școlar și apoi, dacă nu se intervine din exterior, la instituționalizare. Programul de prevenire a separării copilului de familie a fost inițiat în anul 2001 și, în această perioadă, Fundația a lucrat cu peste 3.000 de familii, aproximativ 9.000 de copii fiind ajutați în mod direct să rămână alături de familiile lor, iar pentru alți 18.000 a contribuit, prin asistență tehnică și financiară, la prevenirea separării lor de familie. 

”Ne bucurăm să avem alături Farmexpert în calitate de partener strategic și le suntem recunoscători pentru că ne sprijină să dezvoltăm programul de prevenire a separării copilului de familie. Datorită sprijinului oferit, 60 de copii vor crește alături de părinții lor, așa cum orice copil are dreptul și ar trebui să crească. Astfel putem să continuăm acest program și să le dăm șansa cât mai multor copii să ia cel mai bun start în viață, înconjurați de grija și dragostea unei familii”, a declarat Ștefan Dărăbuș, director regional pentru Europa Centrală și de Sud în cadrul Hope and Homes for Children. 

”Credem cu tărie că orice copil merită să aibă parte de o familie, sprijin, educație. Ne dorim să ajutăm și să contribuim permanent atât la îmbunătățirea vieții sociale, cât și la menținerea unui nivel de trai cel puțin decent în comunitățile din jurul nostru, astfel că implicarea noastră alături de Hope and Homes for Children continuă seria proiectelor de responsabilitate socială marca Farmexpert. Mai mult decât atât, considerăm că este absolut necesar să aducem contribuții și prin participarea noastră activă la proiecte de CSR, încercând să oferim o alternativă la o viață mai bună” a declarat Iulian Trandafir, director general al Farmexpert. 

Compania Farmexpert este implicată în programe și în campanii de responsabilizare socială, derulate pentru îmbunătățirea condițiilor în comunitățile unde orice sprijin este binevenit. Constant dedicată acțiunilor sociale și participând activ la evenimente caritabile, Farmexpert este unul dintre actorii importanți care încearcă să ofere alternative mai decente de trai celor care au nevoie de astfel de șanse.

***
Despre Hope and Homes for Children România
Hope and Homes for Children România activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit în mod direct la închiderea a 53 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut, în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Hope and Homes for Children şi ale partenerilor săi, 4.985 copii au fost scoși din instituții, iar alți 912 urmează să părăsească instituțiile în curs de închidere.

În același timp, organizația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susținerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 25.787 de copii au fost salvați de la ruperea de familie, 862 tineri au fost sprijiniți pentru o viață independentă, 1.812 copii au fost primiți în centrele de zi și 843 în centre cu regim de urgență, şi 8.125 de membri de personal din sistemul de protecție al copilului au fost instruiți de Hope and Homes for Children.

Până în acest moment, 45.570 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children, al cărei obiectiv este ca până în 2026 să fie eliminată instituționalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro.
 
Despre Farmexpert
Farmexpert este unul dintre cei mai importanți distribuitori de medicamente și parafarmaceutice din România, având acoperire la nivel național prin intermediul a șase depozite din marile orașe ale țării. Portofoliul Farmexpert acoperă o gamă largă de arii terapeutice, din categoria medicamentelor OTC-uri (ce pot fi eliberate fără prescripție medicală), Rx-uri (care se eliberează numai cu prescripție medicală) și suplimenți alimentari. 
Seriozitatea, responsabilitatea și orientarea spre performanță sunt direcțiile noastre de acțiune în prezent și în viitor. 

Farmexpert este membru Walgreens Boots Alliance, lider mondial în industria farmaceutică și de frumusețe care a fost înființat prin fuziunea Walgreens și Alliance Boots în decembrie 2014, aducând împreună două companii lider, cu branduri reprezentative și prezența în zone geografice complementare, cu valori comune și tradiție în furnizarea de servicii de încredere în domeniul sănătății, de mai bine de 100 de ani. Mai multe informații sunt disponibile la adresa: www.farmexpert.ro